Andromeda polifolia 'Nikko'

Andromeda

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Andromeda polifolia 'Nikko' is een dwergstruik die behoort tot de heidefamilie en wordt gekenmerkt door zijn compacte groeiwijze en opvallende bloemen in de lente. De bladeren van deze plant zijn donkergroen van kleur en hebben een decoratieve vorm. 'Nikko' gedijt goed in vochtige en zure grond, waardoor het een ideale keuze is voor moerassige tuinen of langs vijvers. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is gemakkelijk te onderhouden met regelmatige snoei om de vorm te behouden. Andromeda polifolia 'Nikko' voegt een vleugje kleur en textuur toe aan de tuin en kan zowel solitair als in groepen worden geplant voor een mooi effect.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, als tuinplant is Andromeda polifolia 'Nikko' groenblijvend.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Een goede mulchlaag kan hierbij helpen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zolang de plant voldoende vochtig gehouden wordt en af en toe gesnoeid wordt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is een sterke plant die weinig problemen zal veroorzaken.

  De plant heeft ongeveer 60-80 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om concurrentie te voorkomen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en kan ook groeien in de schaduw, maar zal minder bloeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten voor optimale groei in de schaduw.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend en trekt bijen aan. Het is dus een goede keuze voor een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, de Andromeda polifolia 'Nikko' is goed voor biodiversiteit doordat het insecten aantrekt met zijn bloemen en besjes. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren en vogels. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde ecologische balans in de tuin.

  "Andromeda polifolia 'Nikko' bloeit gewoonlijk in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken."

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de bladeren en bessen van deze plant zijn giftig voor consumptie. Het wordt niet aanbevolen om het te eten. Het is belangrijk om de plant niet te verwarren met eetbare planten.

  Ja, planten met dichte bladeren helpen geluid te absorberen en verminderen daardoor omgevingsgeluid. Tuinplanten kunnen zo bijdragen aan geluidsdemping in de omgeving.

 • Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om de groei te bevorderen. Snoei ook de takken die te dicht op elkaar groeien om luchtcirculatie te verbeteren. Vermijd zware snoei in het najaar, omdat dit de bloei in het volgende jaar kan beïnvloeden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Een vochtige, zure potgrond is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd te natte grond. Voeg eventueel veenmos toe om de zuurtegraad te verhogen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, zure grond met een hoge organische inhoud. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen. Vermijd kalkrijke grond en zware kleigrond.

  Deze plant gedijt het beste op een vochtige, zure en goed doorlatende grond. Kies een plek in de halfschaduw tot volle zon voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en niet te veel concurrentie heeft van andere planten.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te beschermen met een laagje mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlaatbaar is om wortelrot te voorkomen. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven en om dode takken en bloemen te verwijderen. Een lichte snoeibeurt na de bloei kan de plant helpen gezond te blijven.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks te bemesten met universele meststoffen voor heesters. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een betere groei en bloei. Bemest in het voorjaar, vlak voor het groeiseizoen begint.

  Mulch Andromeda polifolia 'Nikko' in het voorjaar met organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag elk jaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende voedingsstoffen en zuurgraad heeft om de plant gezond te houden. Het regelmatig controleren van de zuurgraad van de bodem en indien nodig aanpassingen maken, kan helpen bij het bevorderen van een goede groei en bloei van de plant.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan helpen om ongedierte te bestrijden zonder schade toe te brengen aan de plant. Daarnaast is het ook belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren op tekenen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Andromeda polifolia 'Nikko' is een dwergstruik die behoort tot de heidefamilie en wordt gekenmerkt door zijn compacte groeiwijze en opvallende bloemen in de lente. De bladeren van deze plant zijn donkergroen van kleur en hebben een decoratieve vorm. 'Nikko' gedijt goed in vochtige en zure grond, waardoor het een ideale keuze is voor moerassige tuinen of langs vijvers. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is gemakkelijk te onderhouden met regelmatige snoei om de vorm te behouden. Andromeda polifolia 'Nikko' voegt een vleugje kleur en textuur toe aan de tuin en kan zowel solitair als in groepen worden geplant voor een mooi effect.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.