Aristolochia macrophylla

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aristolochia macrophylla, ook bekend als de pijpbloem, is een klimplant met grote, hartvormige bladeren die tot 30 cm breed kunnen worden. De bloemen van deze plant hebben een opvallende vorm die lijkt op een pijp, vandaar de naam pijpbloem. Ze zijn groenachtig paars van kleur en trekken bestuivers aan zoals vlinders en bijen. Aristolochia macrophylla gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduwrijke plekken. Let op dat deze plant giftig kan zijn als hij wordt ingenomen, dus houd hem uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Aristolochia macrophylla is een groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Zorg voor een goede beschutting en eventueel extra isolatie in de wintermaanden.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke omgeving. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  Deze plant heeft wat ruimte nodig om te groeien, het wordt aanbevolen om minstens een paar vierkante meter ruimte te voorzien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en dat er geen andere planten te dichtbij staan die de groei kunnen belemmeren. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden en de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Ja, de Aristolochia macrophylla groeit goed in de schaduw. Het is een plant die schaduwrijke, vochtige omgevingen verkiest en goed gedijt in beschutte plekken met weinig zonlicht. Het is daarom aan te raden om deze plant op een plek te planten waar hij niet te veel direct zonlicht krijgt.

  De Aristolochia macrophylla heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant ongeveer twee keer per week water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Pas op voor te veel water geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant Aristolochia macrophylla trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur van de bloemen. Het is een geliefde plant in de tuin vanwege de interactie met deze bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen, wat zorgt voor de bestuiving van andere planten. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor diverse insecten en vogels. Bovendien draagt de plant bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden wanneer de plant in de volle zon staat. Zorg voor voldoende beschutting tegen felle middagzon.

  Nee, de plant Aristolochia macrophylla is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt afgeraden om deze plant in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, deze plant staat erom bekend geluid te dempen door middel van zijn dichte bladeren en stelen. Het kan daardoor een goede keuze zijn voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Deze plant kan jaarlijks worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder eventuele uitlopers om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant in plaats van bovenop de bladeren.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat, bijvoorbeeld door af en toe meststoffen toe te voegen. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de grond een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft.

  De Aristolochia macrophylla gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om in de winter een mulchlaag aan te brengen rond de wortelzone en de plant af te dekken met bladeren of afdekmateriaal. Zo wordt de plant beschermd tegen vorstschade. Zorg er daarnaast voor dat de plant op een beschutte plek staat om de winter goed door te komen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft het liefst een plekje in de halfschaduw. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Een keer per jaar snoeien in het voorjaar zal de plant helpen om gezond en goed gevormd te blijven.

  Tuinplanten zoals deze hebben geen speciale bemesting nodig, maar het kan gunstig zijn om organische meststoffen toe te voegen in het voorjaar. Gebruik een algemene meststof met een gebalanceerde NPK-verhouding om de gezondheid en groei van de plant te ondersteunen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is belangrijk om Aristolochia macrophylla te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of schors om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zal de plant helpen om gezond te blijven en goed te groeien in de tuin. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik is en niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant. Bodemtestkits kunnen helpen bij het controleren van de zuurgraad van de bodem.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op aanwezigheid van luizen, spint en trips. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van deze plaaginsecten. Ook het regelmatig besproeien van de plant met een mengsel van water en zeep kan een effectieve manier zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Aristolochia macrophylla, ook bekend als de pijpbloem, is een klimplant met grote, hartvormige bladeren die tot 30 cm breed kunnen worden. De bloemen van deze plant hebben een opvallende vorm die lijkt op een pijp, vandaar de naam pijpbloem. Ze zijn groenachtig paars van kleur en trekken bestuivers aan zoals vlinders en bijen. Aristolochia macrophylla gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor halfschaduwrijke plekken. Let op dat deze plant giftig kan zijn als hij wordt ingenomen, dus houd hem uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.