Berberis buxifolia

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Berberis buxifolia, ook wel bekend als de doornige muurbloem, is een groenblijvende struik met kleine, glanzende, ovale bladeren. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft doornige takken. In het voorjaar bloeit de Berberis buxifolia met heldergele bloemen die gevolgd worden door blauwzwarte bessen in de herfst. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en het liefst in goed doorlatende grond. De Berberis buxifolia is een aantrekkelijke plant voor in rotstuinen, als bodembedekker of als solitaire beplanting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Berberis buxifolia" is groenblijvend, wat betekent dat de plant zijn bladeren het hele jaar door behoudt. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar het hele jaar door groen in hun tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van de plant.

  De Berberis buxifolia heeft ongeveer 50-100 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan verspreiden en gezond kan groeien. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dicht op elkaar staan om concurrentie te voorkomen.

  Berberis buxifolia groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en de bloei minder uitbundig zijn. Het is aan te raden om de plant op een zonnige standplaats te plaatsen voor optimale groei.

  Berberis buxifolia heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant Berberis buxifolia trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Deze plant is van nature aantrekkelijk voor bestuivers zoals vlinders en bijen.

  Ja, Berberis buxifolia draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivende insecten en vogels. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Het zorgt voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  De Berberis buxifolia bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is bestand tegen warme temperaturen en zal goed groeien in een zonnige omgeving.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het is aan te raden om geen enkel deel van de plant in te slikken, omdat het giftig kan zijn. Het beste is om de plant enkel te bewonderen in de tuin.

  Ja, de plant Berberis buxifolia is geluidsdempend. Het dichte bladerdek en de dikke takken zorgen voor het absorberen van geluidsgolven. Dit maakt de plant ideaal om geluid te dempen in de tuin.

 • De plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden, in het voorjaar. Verwijder dode takken en snoei oudere takken om de vorm en de groei van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat er altijd groene bladeren aan de plant blijven zitten tijdens het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de plant te nat staat om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor de Berberis buxifolia is het belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten om de plant optimaal te laten groeien en bloeien. Vermijd zware grondsoorten en zorg voor regelmatige bemesting.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om deze plant te beschermen tegen vorst in de winter door mulch rond de wortels te leggen en de plant af te dekken met een beschermende doek of stro. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint en vermijd vochtige omstandigheden om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te planten op een beschutte plek tegen harde winterwind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, behalve regelmatig snoeien om een ​​compacte vorm te behouden. Zorg voor goed doorlatende grond en geef matig water tijdens droge periodes. Mest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld compost of mestkorrels voor een goede groei en bloei. Houd hierbij altijd de aanbevolen dosering en frequentie aan.

  Mulch is goed om rond de wortels van deze plant te leggen. Het helpt vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De plant gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem te controleren en indien nodig deze aan te passen met organisch materiaal of specifieke meststoffen. Een te zure of te basische bodem kan invloed hebben op de gezondheid en groei van de plant.

  Het beste voor ongediertebestrijding is regelmatig controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen. Daarnaast kan ook het besproeien met een natuurlijke insecticide oplossing helpen om ongedierte te bestrijden. Ten slotte is het belangrijk om de omgeving rondom de plant schoon te houden om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Berberis buxifolia, ook wel bekend als de doornige muurbloem, is een groenblijvende struik met kleine, glanzende, ovale bladeren. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft doornige takken. In het voorjaar bloeit de Berberis buxifolia met heldergele bloemen die gevolgd worden door blauwzwarte bessen in de herfst. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en het liefst in goed doorlatende grond. De Berberis buxifolia is een aantrekkelijke plant voor in rotstuinen, als bodembedekker of als solitaire beplanting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.