Berberis darwinii

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Berberis darwinii is een struik die behoort tot de Berberis-familie en oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het heeft glanzend groen blad en kleine, feloranje tot rode bloemen die in trossen groeien. Na de bloei ontstaan er blauwzwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en heeft doornen langs de takken. Berberis darwinii is een populaire keuze voor heggen vanwege de dichte groei en het wintergroene blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden wanneer andere planten hun bladeren verliezen.

  Berberis darwinii is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoei en kan goed tegen verschillende soorten grond en weersomstandigheden. Het is een sterke en robuuste plant die weinig zorg nodig heeft.

  De Berberis darwinii heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich goed te kunnen verspreiden en groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere beplanting staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt.

  Nee, Berberis darwinii groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te gedijen. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant worden belemmerd.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt tussen de gietbeurten door. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar en bloemen die de plant produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met zijn bloemen en besjes. Het is een inheemse plant in Zuid-Amerika en wordt gewaardeerd om zijn sierlijke uitstraling in de tuin. Planten zoals deze dragen bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin en kunnen een gezonde leefomgeving creëren voor verschillende dieren.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft het liefst een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om de plant gezond te houden. Over het algemeen gedijt de plant goed in volle zonlicht.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om de vruchten niet te consumeren, aangezien ze giftig kunnen zijn. Het is beter om deze plant enkel als tuinplant te gebruiken.

  Ja, de Berberis darwinii staat bekend om zijn dichte groei en stugge takken waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Het is echter geen officiële geluidsdempende plant.

 • De plant heeft weinig snoei nodig, maar kan indien nodig na de bloei licht worden teruggesnoeid om de vorm te behouden. Verwijder dode of zieke takken en dun de struik uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Water geven aan de plant is vooral belangrijk tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer.

  Tuinplanten zoals Berberis darwinii gedijen goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant in de zon te plaatsen voor optimale groei. Het is aan te raden om de potgrond af en toe te vervangen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen zal de plant helpen om goed te groeien en te bloeien.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Het is aan te raden om de plant regelmatig water en voeding te geven.

  Het is belangrijk om de plant tegen de kou te beschermen in de winter, vooral als het gaat vriezen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen koude wind en vorstschade.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei de plant indien nodig na de bloei in het voorjaar om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken regelmatig.

  Tuinplanten zoals Berberis darwinii hebben behoefte aan regelmatige bemesting voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een universele meststof voor heesters in het voorjaar volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen in de grond, dus bemest met mate.

  Het gebruik van mulch bij deze tuinplant kan helpen om vocht vast te houden in de grond, onkruid te onderdrukken en het behoud van voedingsstoffen te bevorderen. Aanbrengen van mulch rond de wortelzone van de plant wordt aanbevolen, maar vermijd contact met de stam om rot te voorkomen. Kies organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost voor een gezonde groei van de plant.

  De Berberis darwinii gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsstoffen tekort, terwijl een te lage zuurgraad de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen.

  Maak gebruik van geïntegreerde plaagbestrijding om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes om de plaag onder controle te houden. Houd de plant gezond en weerbaar door regelmatig te bemesten en te snoeien.

 • Omschrijving

  Berberis darwinii is een struik die behoort tot de Berberis-familie en oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het heeft glanzend groen blad en kleine, feloranje tot rode bloemen die in trossen groeien. Na de bloei ontstaan er blauwzwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en heeft doornen langs de takken. Berberis darwinii is een populaire keuze voor heggen vanwege de dichte groei en het wintergroene blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.