Berberis x ottawensis 'Superba'

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Berberis x ottawensis 'Superba' is een compacte en sierlijke struik met glanzende groene bladeren en scherpe stekels. In het voorjaar bloeit de plant met heldergele bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Na de bloei verschijnen er paarsrode bessen die vogels aantrekken. De struik is winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn kleurrijke verschijning en weinige onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Berberis x ottawensis 'Superba' is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is geschikt voor de tuin en kan de koude wintermaanden goed doorstaan. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de gezondheid en vorm te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Plant hem op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten zodat hij genoeg ruimte heeft om te groeien.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant verminderen en kunnen er minder bloemen en bessen worden gevormd. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog of te nat is voordat u water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die een diversiteit aan insecten willen aantrekken.

  Ja, Berberis x ottawensis 'Superba' draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door zijn aantrekkelijke bloemen en bessen, die insecten en vogels aantrekken. De plant biedt daarnaast schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten. Let op: de plant kan invasief zijn in bepaalde gebieden, dus controleer de lokale regelgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Verder gedijt de plant goed in goed doorlatende grond.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en is giftig bij consumptie. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in te nemen. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Een plant kan geluidsdempend zijn, maar dit specifieke type is daar niet bekend om. Het is voornamelijk bekend vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Het kan echter wel bijdragen aan een groenere omgeving, wat indirect kan helpen bij geluidsdemping.

 • De plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden om een compacte vorm te behouden. Verwijder oude takken en snoei eventueel te lange scheuten terug. Draag handschoenen tijdens het snoeien om de stekelige bladeren te vermijden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de wortelzone en vermijd bladnatheid om schimmelziekten te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant in goed doorlatende potgrond wordt geplant om wortelrot te voorkomen. Kies een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten voor een optimale groei. Voeg eventueel meer organisch materiaal toe voor extra voeding.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Zorg voor een winterbescherming met bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de plant. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst door bijvoorbeeld een windbreekgaas te plaatsen. Controleer regelmatig de plant tijdens de winter om ervoor te zorgen dat de bescherming intact is.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dode takken. Geef in droge periodes extra water.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten in het voorjaar voor een goede start. Herhaal de bemesting gedurende het groeiseizoen voor optimale resultaten.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht. Let op dat de mulch niet te dik is om verstikking van de wortels te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of organische meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en een verminderde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op spint, luizen en rupsen. Besproei de plant indien nodig met een milde insecticide of gebruik natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Houd de plant gezond door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven om zo de weerstand tegen plagen te verhogen.

 • Omschrijving

  De Berberis x ottawensis 'Superba' is een compacte en sierlijke struik met glanzende groene bladeren en scherpe stekels. In het voorjaar bloeit de plant met heldergele bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Na de bloei verschijnen er paarsrode bessen die vogels aantrekken. De struik is winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn kleurrijke verschijning en weinige onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.