Berberis thunbergii

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Berberis thunbergii, ook wel bekend als Japanse berberis, is een bladverliezende struik met doornen die behoort tot de Berberidaceae familie. De plant kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en heeft ovaal tot langwerpig groen blad dat in de herfst verkleurt naar oranje-rood. In het voorjaar bloeit de Berberis thunbergii met kleine gele bloemen die gevolgd worden door rode bessen in de zomer. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en weinig onderhoud vereist. Vanwege de doornige takken wordt de Berberis thunbergii vaak gebruikt als natuurlijke afscheiding of als bescherming tegen indringers in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, ik ben niet groenblijvend. In de winter verlies ik mijn bladeren. Ik ben een struik die behoort tot de groep tuinplanten.

  De Berberis thunbergii is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de meeste delen van Nederland en België zal de plant goed gedijen in de tuin.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kan goed gedijen in diverse bodemsoorten. Regelmatig snoeien bevordert de gezondheid en vorm van de plant.

  Berberis thunbergii heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en 1,5 tot 2 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet te dicht op andere planten staat. Het is een struik die redelijk compact groeit en regelmatig gesnoeid kan worden om in vorm te blijven.

  Berberis thunbergii groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen en bessen produceren, maar kan nog steeds goed gedijen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt voor een optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal eens per week water nodig, maar controleer altijd of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Geef in de zomermaanden mogelijk iets vaker water dan in de winter.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceert. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Deze plant trekt vogels aan door de bessen die hij produceert. Hij biedt schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren. Door zijn stekelige bladeren kan hij ook bescherming bieden tegen roofdieren.

  De plant bloeit meestal in mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2-3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en is daarom geschikt om in de tuin te planten. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water krijgt. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen zelfs lichte vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren.

  berberis thunbergii heeft bladeren die geluidsdempend zijn en kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het planten van deze struik in de tuin kan dus bijdragen aan een rustigere omgeving.

 • Berberis thunbergii kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode, beschadigde of overvolle takken om de vorm en gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De Berberis thunbergii heeft matig tot weinig water nodig. Geef hem alleen water wanneer de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen.

  De Berberis thunbergii groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de pot voldoende afwateringsgaten heeft om overtollig water weg te laten lopen.

  De Berberis thunbergii gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Deze planten zijn tolerant ten opzichte van verschillende soorten bodemkwaliteit, maar verkiezen neutrale tot zure grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten om gezonde groei te bevorderen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen koude wind om schade te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen de kou, kan er een laag mulch rond de basis worden aangebracht. Het is ook raadzaam om de plant te beschermen tegen harde wind en hevige regenval. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals een doek of fleecedeken.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Snoei de plant regelmatig voor vormbehoud en om de groei te stimuleren. Geef in droge periodes voldoende water.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot verbrande wortels en groeiproblemen, dus wees voorzichtig met het bemesten van de planten.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, voorkomt dat onkruid groeit en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het is raadzaam om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen rond de plant. Kies voor organische mulch zoals boomschors of compost voor optimale resultaten.

  Berberis thunbergii geeft de voorkeur aan een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf of ander geschikt materiaal. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen in de groei en gezondheid van de plant.

  : Deze plant is vatbaar voor bladluizen, spint en bladvretende insecten. Om ongedierte te bestrijden, kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen inzetten, of gebruik maken van insecticiden. Regelmatig inspecteren en snoeien kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Berberis thunbergii, ook wel bekend als Japanse berberis, is een bladverliezende struik met doornen die behoort tot de Berberidaceae familie. De plant kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en heeft ovaal tot langwerpig groen blad dat in de herfst verkleurt naar oranje-rood. In het voorjaar bloeit de Berberis thunbergii met kleine gele bloemen die gevolgd worden door rode bessen in de zomer. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en weinig onderhoud vereist. Vanwege de doornige takken wordt de Berberis thunbergii vaak gebruikt als natuurlijke afscheiding of als bescherming tegen indringers in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.