Berberis thunbergii 'Bagatelle'

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Berberis thunbergii 'Bagatelle' is een compact groeiende struik met donkerpaarse bladeren en kleine gele bloemen in het voorjaar. De struik bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm en heeft stekelige takken. In de herfst verkleuren de bladeren naar rood en oranje, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel in de tuin. 'Bagatelle' is zeer winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Deze plant is ideaal voor in een border of als lage haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Berberis thunbergii 'Bagatelle' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in de lente weer nieuw blad. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is een geschikte plant voor in de tuin, die goed bestand is tegen winterse omstandigheden. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in verschillende grondsoorten en weersomstandigheden. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van de plant.

  De Berberis thunbergii 'Bagatelle' heeft ongeveer een ruimte nodig van 50 centimeter tot 1 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten wordt geplaatst om voldoende luchtcirculatie te behouden.

  De Berberis thunbergii 'Bagatelle' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk wat langzamer zijn en kan de plant minder bloemen produceren. Zorg voor voldoende licht en de plant zal goed blijven groeien.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Houd de grond vochtig, maar zorg ervoor dat er geen wateroverlast ontstaat. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Berberis thunbergii 'Bagatelle' is goed voor biodiversiteit vanwege zijn bloemen die insecten aantrekken en bes geven aan vogels. Het biedt schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuinomgeving voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal in mei en juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de Tuinplant kan goed tegen de volle zon en heeft het liefst een zonnige standplaats. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens warme periodes en dat de plant beschermd is tegen felle middagzon.

  Nee, de bessen van de plant zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt afgeraden om delen van de plant in te nemen.

  Nee, de Berberis thunbergii 'Bagatelle' is niet geluidsdempend. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt als sierstruik in de tuin. Het heeft geen specifieke eigenschappen die geluid kunnen dempen.

 • Berberis thunbergii 'Bagatelle' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Knip de takken terug tot net boven een naar buiten gerichte knop.

  De Berberis thunbergii 'Bagatelle' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Kies een potgrond specifiek voor Tuinplanten met een goede lucht- en waterhuishouding. Vermeng de potgrond eventueel met wat zand voor een nog betere drainage.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam en licht zuur is. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De Berberis thunbergii 'Bagatelle' gedijt het beste op een zonnige of licht beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed overleven in verschillende bodemtypen, van zandig tot kleiachtig.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld bladeren of stro rond de basis van de plant te leggen. Ook kun je de plant afdekken met een fleece doek of noppenfolie om te voorkomen dat de vorst de plant beschadigt. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voor de winterperiode.

  De plant vereist regelmatig snoeien om de vorm te behouden en oud hout te verwijderen. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten wordt aanbevolen om jaarlijks in het voorjaar organische mest of een langzaam werkende meststof toe te voegen. Te veel bemesting kan leiden tot een overvloedige groei en mogelijk tot schade aan de plant. Zorg er altijd voor dat je de mest gelijkmatig verdeelt over de wortelzone van de plant.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, waardoor de wortels van deze plant gezond blijven. Het kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt.

  De Berberis thunbergii 'Bagatelle' gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Berberis thunbergii 'Bagatelle', kunnen verschillende methoden worden gebruikt. Dit kan onder meer handmatig verwijderen van het ongedierte, het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het inschakelen van natuurlijke vijanden van het ongedierte. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig direct actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Berberis thunbergii 'Bagatelle' is een compact groeiende struik met donkerpaarse bladeren en kleine gele bloemen in het voorjaar. De struik bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm en heeft stekelige takken. In de herfst verkleuren de bladeren naar rood en oranje, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel in de tuin. 'Bagatelle' is zeer winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Deze plant is ideaal voor in een border of als lage haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.