Betula pendula

Betula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Betula pendula, ook bekend als de zilverberk, is een middelgrote loofboom die inheems is in Europa en Azië. Het heeft een opvallende zilverachtige bast die afbladdert in dunne strips. De bladeren zijn driehoekig van vorm en lichtgroen van kleur, verkleurend naar geel in de herfst. In het voorjaar produceert de Betula pendula geelbruine katjes die hangen aan de takken. Deze boom gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en wordt vaak gebruikt in parken en tuinen als sierboom vanwege zijn elegante uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Betula pendula is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is geen groenblijvende plant.

  De Tuinplant die je beschrijft is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen extreme vorst om de gezondheid te behouden. Over het algemeen kan de plant goed overleven in ons klimaat.

  Betula pendula is een vrij gemakkelijke plant in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Snoei indien nodig in het vroege voorjaar voor vormbehoud.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor een plek waar de wortels zich goed kunnen verspreiden. Houd rekening met een minimale afstand tot andere planten zodat de Betula pendula voldoende licht en lucht krijgt.

  De Betula pendula groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook goed groeien in de halfschaduw. Zorg voor voldoende licht voor een gezonde groei. Volledige schaduw kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt, maar vermijd ook dat de wortels constant in het water staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, Betula pendula is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die stuifmeel en nectar produceren. Het kan een belangrijke bron van voedsel zijn voor deze insecten in de tuin. Het aanplanten van deze plant kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin, doordat vogels, insecten en andere kleine dieren zich aangetrokken voelen tot de bloemen en zaden. De plant biedt voedsel en schuilgelegenheid voor verschillende soorten dieren, wat de biodiversiteit verhoogt. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei, en de bloei duurt ongeveer 2-3 weken.

  Deze plant verdraagt ​​gedeeltelijke schaduw en kan enigszins verdragen volle zon, maar het beste groeit hij op een plek met wat beschutting tegen de hete middagzon. Het is verstandig om hem niet in direct zonlicht te plaatsen tijdens de heetste uren van de dag, om verbranding te voorkomen. Over het algemeen gedijt deze plant het beste in een licht vochtige en goed doorlatende bodem.

  Nee, de bladeren, schors en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is niet veilig om Betula pendula te consumeren. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking dankzij de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Hierdoor kan het geluid in de omgeving verminderen. Het is dus een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die geluid dempt in je tuin.

 • Betula pendula heeft weinig snoei nodig, behalve om dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei bij voorkeur in de late herfst of vroege winter om bloeden te voorkomen. Verwijder eventueel ook laaghangende takken om de vorm van de boom te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Voor Tuinplanten zoals Betula pendula is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond voor een gezonde groei en ontwikkeling. Kies een potgrond die geschikt is voor bomen en heesters en zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen. Geef regelmatig water en voeg indien nodig voeding toe om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

  De Tuinplanten kan het beste groeien in een goed doorlatende grond die vochtig is, maar niet te nat. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en rijk aan voedingsstoffen voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de bodem te voorzien van voldoende organisch materiaal.

  Deze plant heeft een standplaats in de volle zon tot halfschaduw en gedijt het best in een vochtige en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen. De plant groeit goed in zowel een stadstuin als in een landelijke tuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om de wortels te bedekken met een laag mulch of bladeren. Gebruik geen plastic folie, dit kan de plant verstikken. Bij strenge vorst kan het helpen om de plant af te dekken met vliesdoek of jute.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige grond en volle zon. Snoei dode takken weg in de winter om de gezondheid van de boom te bevorderen. Besproei de bladeren regelmatig om spint en andere plagen te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Betula pendula hebben geen speciale bemesting nodig, omdat ze goed gedijen in normale tuingrond. Het is echter mogelijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch met een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stam wordt gelegd om wortelrot te voorkomen. Vernieuw de mulch indien nodig om de plant gezond te houden.

  De Betula pendula gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem reguleren.

  Birk is over het algemeen niet vatbaar voor veel plagen en ziektes. Indien er toch sprake is van ongedierte, kunnen bladluizen en rupsen soms voorkomen. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door ze handmatig te verwijderen.

 • Omschrijving

  Betula pendula, ook bekend als de zilverberk, is een middelgrote loofboom die inheems is in Europa en Azië. Het heeft een opvallende zilverachtige bast die afbladdert in dunne strips. De bladeren zijn driehoekig van vorm en lichtgroen van kleur, verkleurend naar geel in de herfst. In het voorjaar produceert de Betula pendula geelbruine katjes die hangen aan de takken. Deze boom gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en wordt vaak gebruikt in parken en tuinen als sierboom vanwege zijn elegante uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.