Betula utilis subsp. jacquemontii

Betula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Betula utilis subsp. jacquemontii, ook wel de Himalaya berk genoemd, is een boom met een opvallend witte schors die afbladdert en een elegante uitstraling heeft. Deze boom kan een hoogte bereiken van zo'n 15 tot 20 meter en heeft een smalle, piramidale groeiwijze. In de lente verschijnen er hangende katjes aan de takken en in de herfst verkleuren de bladeren naar een goudgele tint voordat ze afvallen. De Himalaya berk gedijt het beste op een zonnige standplaats in een vochtige, goed doorlatende bodem en is een prachtige toevoeging aan tuinen of parken vanwege zijn sierlijke verschijning en bijzondere schors.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Betula utilis subsp. jacquemontii is geen groenblijvende plant en verliest zijn bladeren in de herfst. Het blad wordt geel voor het afvalt en komt in de lente weer terug. Het is een bladverliezende boom.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of mulch.

  Ja, de Betula utilis subsp. jacquemontii is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. Zorg ook voor een plekje in de zon of halfschaduw.

  De Betula utilis subsp. jacquemontii heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien zonder belemmering van andere planten. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de boom bij het planten in de tuin.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei verminderen en kunnen bladeren mogelijk minder kleurrijk worden. Het is daarom aan te raden om deze plant in een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Bij warm weer en droge grond is het raadzaam om de plant 1-2 keer per week water te geven. In koelere periodes of bij regelmatige regenval kan minder vaak water geven voldoende zijn. Controleer regelmatig de grond om te bepalen of de plant water nodig heeft.

  Ja, Betula utilis subsp. jacquemontii staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de overvloedige bloemen die het produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken. De plant is een populaire keuze vanwege zijn esthetische waarde en bijdrage aan biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij een goede schuilplaats en voedselbron biedt voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Daarnaast draagt de plant bij aan de gezondheid van de bodem door het afwerpen van bladeren en het stimuleren van bodemleven. Het planten van deze soort kan de diversiteit en het evenwicht in de tuin vergroten.

  De Betula utilis subsp. jacquemontii bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 weken.

  De Tuinplanten: Betula utilis subsp. jacquemontii kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in een zonnige omgeving. Het blad van de plant kan echter verbranden bij te felle zon, dus het is aan te raden om de plant in de heetste uren van de dag te beschermen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt meestal gekweekt als sierboom in tuinen vanwege zijn opvallende witte schors en aantrekkelijke bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Planten in het algemeen hebben een beperkt vermogen om geluid te dempen, voornamelijk vanwege hun bladeren en takken. Betula utilis subsp. jacquemontii kan daardoor een klein beetje geluid dempen, maar het effect is meestal minimaal. Voor een significant geluidsdempend effect zijn andere maatregelen zoals geluidsisolatie meer geschikt.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de groei begint. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie door de kroon open te houden tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmel en ziektes te voorkomen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat organische meststof toe tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vochtig zijn. Zure tot neutrale pH is ideaal voor de groei. Vermijd natte of droge bodems voor optimale gezondheid van de plant.

  Deze witte berkenboom gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats voldoende ruimte biedt voor de boom om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of fleecedoek rond de basis aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef de plant voldoende water voor de winter begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Voeg meststof toe tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft geen specifieke mestbehoefte en kan goed gedijen op normale tuingrond. Een organische meststof in het voorjaar kan de groei bevorderen. Pas op met te veel stikstofrijke mest, dit kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulch beschermt de wortels van de plant tegen vorst en uitdroging, en zorgt voor een gelijkmatige vochtigheid. Gebruik organische materialen zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de stam van de plant, maar laat ruimte vrij bij de stam om verstikking te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Deze plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Als er toch spint of bladluizen voorkomen, kunnen deze bestreden worden met een milieuvriendelijke luizen- of spintspray. Regelmatig controleren op eventuele plagen is aan te raden.

 • Omschrijving

  Betula utilis subsp. jacquemontii, ook wel de Himalaya berk genoemd, is een boom met een opvallend witte schors die afbladdert en een elegante uitstraling heeft. Deze boom kan een hoogte bereiken van zo'n 15 tot 20 meter en heeft een smalle, piramidale groeiwijze. In de lente verschijnen er hangende katjes aan de takken en in de herfst verkleuren de bladeren naar een goudgele tint voordat ze afvallen. De Himalaya berk gedijt het beste op een zonnige standplaats in een vochtige, goed doorlatende bodem en is een prachtige toevoeging aan tuinen of parken vanwege zijn sierlijke verschijning en bijzondere schors.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.