Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Buxus sempervirens, ook bekend als de buxus of palmboompje, is een sierlijke groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren. Het heeft een compacte, dichte groeiwijze en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. De buxus is zeer geschikt voor vormsnoei en wordt vaak gebruikt voor hagen of als accentplant in de tuin. In het voorjaar bloeit de buxus met onopvallende geelgroene bloemen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt het een populaire keuze voor tuinen en borders.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan dit. De plant kan wel in de winter buiten blijven staan, maar het is aan te raden om extra maatregelen te nemen om vorstschade te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist regelmatig snoeien en bemesting. Het is belangrijk om de plant in de gaten te houden op ziekten en plagen. Het is ook aan te raden om de grond regelmatig te controleren op voldoende vochtigheid.

  De plant heeft ongeveer 30 cm tot 40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende luchtigheid en zonlicht rondom de plant. Plant de buxus op minimaal 50 cm afstand van andere planten voor optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en niet te veel direct zonlicht.

  Een Buxus sempervirens heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, zodat de grond niet uitdroogt. Pas op dat de plant niet te nat komt te staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn geliefd bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het aantrekken van deze bestuivers naar de tuin.

  Buxus sempervirens draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren, zoals vogels en insecten. Het is een belangrijke plantensoort in veel tuinen en parken vanwege zijn waarde voor het ecosysteem. Het is daarom goed voor de biodiversiteit om deze plantensoort te behouden en te verzorgen.

  De plant bloeit in april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. In de winter kan de plant wel gevoeliger zijn voor vorstschade, dus het is goed om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren en moeten niet worden gegeten. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Blijf veilig en vermijd het eten van de bladeren van deze plant.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en zo kunnen helpen bij het dempen van geluid. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een geluidsdempende haag of tuin.

 • Om de plant mooi en gezond te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Dit kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar, maar niet tijdens vorstperiodes. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant in de gewenste vorm.

  Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  Potgrond voor tuinplanten is geschikt voor Buxus sempervirens. Het moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen. Gebruik geen te zware of te zure grond.

  Buxus sempervirens gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. De grond mag niet te zuur of te basisch zijn. Een bodem met een gemiddelde tot goede kwaliteit is ideaal voor deze plantensoort.

  De Tuinplanten heeft een standplaats nodig die beschut is tegen harde wind en felle zon. Het gedijt het beste op een plek met vochtige, goed doorlatende grond. Een gedeeltelijk schaduwrijke locatie is ideaal voor deze plant.

  In de winter is het belangrijk om tuinplanten te beschermen tegen vorst en wind. Dit kun je doen door de plant in te pakken met bijvoorbeeld jute of noppenfolie. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant bedekt is met mulch om de wortels te beschermen tegen vorst.

  Voor een gezonde groei en uitstraling is regelmatig snoeien en bemesten essentieel. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel indien nodig.

  Voor deze plant is het belangrijk om te bemesten met organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Gebruik een meststof speciaal voor buxus om de groei en gezondheid van de plant te stimuleren. Vermijd te veel stikstof, wat kan leiden tot verbranding van de bladeren.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors zal helpen om vocht vast te houden, de bodemtemperatuur te reguleren en onkruidgroei te verminderen. Het aanbrengen van een laag mulch rond de plant zal de wortels beschermen en de algehele gezondheid van de plant bevorderen. Het is aan te raden om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen om de voordelen te behouden.

  Deze plant groeit het best in een bodem met een neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6.5 en 7.5 is ideaal voor een gezonde groei en ontwikkeling. Zure grond kan de groei van deze plant belemmeren.

  Bij overlast van ongedierte op deze plant, zoals bijvoorbeeld de buxusmot, kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ziektes en plagen en hier indien nodig snel op te reageren. Het planten van verschillende soorten planten in de tuin kan helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Buxus sempervirens, ook bekend als de buxus of palmboompje, is een sierlijke groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren. Het heeft een compacte, dichte groeiwijze en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. De buxus is zeer geschikt voor vormsnoei en wordt vaak gebruikt voor hagen of als accentplant in de tuin. In het voorjaar bloeit de buxus met onopvallende geelgroene bloemen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.