Buxus sempervirens 'Aureovariegata'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' is een cultivar van de Europese buxus met opvallend geelbont blad. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gesnoeid worden in verschillende vormen. De bladeren zijn donkergroen met een geel randje, wat zorgt voor een speels en levendig uiterlijk. Deze buxus is wintergroen en behoudt dus zijn bladkleur gedurende alle seizoenen. Het is een populaire keuze voor het creëren van formele hagen, bloemperken en tuinranden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot een temperatuur van -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren.

  De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig snoeien en voldoende water, maar verder is het een sterke en robuuste plant die weinig problemen geeft. Het gedijt goed in zowel zon als halfschaduw.

  De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' heeft genoeg ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen formaat van ongeveer 1 meter hoog en breed. Het is belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen andere planten of objecten om de groei niet te belemmeren. Een afstand van minimaal 50 centimeter tot andere planten is aanbevolen.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. De groei zal echter langzamer zijn en de plant zal minder compact zijn dan wanneer hij in de zon staat. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige tot halfschaduwrijke plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef bij warm weer en tijdens droge periodes iets vaker water.

  Buxus sempervirens 'Aureovariegata' heeft geen eigenschappen die vlinders en bijen aantrekken. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin. Andere planten zijn meer geschikt voor het aantrekken van vlinders en bijen.

  Buxus sempervirens 'Aureovariegata' is niet bijzonder goed voor biodiversiteit, omdat het geen bloemen produceert die insecten aantrekken en weinig voedsel biedt voor dieren. Andere planten met bloemen en zaden dragen meer bij aan biodiversiteit in de tuin. Het is daarom aan te raden om een variatie van plantensoorten te hebben die verschillende dieren aantrekken.

  De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg voor een goede bodemstructuur om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant Buxus sempervirens 'Aureovariegata' is niet eetbaar voor mensen. Het consumeren van de bladeren kan leiden tot maagklachten en vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te eten.

  Ja, buxus sempervirens 'Aureovariegata' is geluidsdempend vanwege de dichte bladstructuur. Het kan omgevingsgeluid en windgeruis verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of het najaar. Snoei dode, beschadigde of zieke takken weg en vorm de plant naar wens. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt na het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in een te natte omgeving zitten. Geef bij voorkeur in de ochtend water, zodat de plant gedurende de dag kan opdrogen.

  Potgrond met een goede drainage en voedingsstoffen is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en gebruik eventueel organische meststoffen voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De 'Aureovariegata' heeft een voorkeur voor een goed doorlatende bodem die licht vochtig is. Zorg voor een bodem met voldoende voedingstoffen en een neutrale pH-waarde. Vermijd te zure of te droge grond voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind om schade aan het blad te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld bladeren of stro over de wortels te leggen. Het is ook mogelijk om de plant in te pakken met een jute doek of vliesdoek om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, maar vermijd wateroverlast.

  De plant heeft regelmatig snoei nodig om zijn vorm te behouden en om te voorkomen dat hij te groot wordt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar en het najaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze buxus kunnen in het voorjaar bemest worden met een langzaamwerkende meststof die speciaal is samengesteld voor buxusplanten. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Meststoffen kunnen helpen bij de groei en gezondheid van de plant.

  Mulch is een beschermende laag organisch materiaal die rondom de plant wordt aangebracht om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het zorgt ook voor voedingsstoffen voor de plant en verbetert de bodemstructuur. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en de 7,5 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals de hierboven genoemde plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie. Ook regelmatig inspecteren op tekenen van ongedierte en onmiddellijk handelen kan helpen om plagen te voorkomen. Houd de plant gezond en sterk door hem goed water te geven, te bemesten en regelmatig te snoeien.

 • Omschrijving

  De Buxus sempervirens 'Aureovariegata' is een cultivar van de Europese buxus met opvallend geelbont blad. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gesnoeid worden in verschillende vormen. De bladeren zijn donkergroen met een geel randje, wat zorgt voor een speels en levendig uiterlijk. Deze buxus is wintergroen en behoudt dus zijn bladkleur gedurende alle seizoenen. Het is een populaire keuze voor het creëren van formele hagen, bloemperken en tuinranden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.