Buxus sempervirens 'Rotundifolia'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Buxus sempervirens 'Rotundifolia' er en almindelig buksbomart med en kompakt og kugleformet vækstform. Bladene er skinnende mørkegrønne og forbliver på planten hele vinteren. Denne buksbomart er meget velegnet til at lave hække eller formskæring på grund af dens tætte forgreninger og langsomme vækst. Det er en vinterhårdfør plante, der trives godt både i sol og halvskygge. 'Rotundifolia' er et populært valg til formelle haver på grund af dens stramme udseende.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn og beholder sine blade hele året. Det er en smuk tilføjelse til haven, især om vinteren, hvor mange andre planter mister deres blade.

  Denne plante er hårdfør ned til ca. -15 grader Celsius. Den kan derfor tåle ret lave temperaturer. Det er vigtigt at beskytte den godt under strenge frostperioder.

  Ja, denne plante er generelt let at vedligeholde og kræver lidt speciel pleje. Det er vigtigt at beskære regelmæssigt for at bevare formen og holde planten sund. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand og næring.

  Buxus sempervirens 'Rotundifolia' har brug for plads til at udvikle sig fuldt ud, så planten får tilstrækkeligt lys og luft. Sørg for en afstand på cirka 30-40 cm mellem hver plante for at undgå overdreven konkurrence. Vær sikker på, at planten har nok plads til at vokse og sprede sig.

  Ja, denne plante vokser godt i skyggen. Det er en langsomt voksende plante, der trives godt i halvskygge til skyggefulde områder i haven. Sørg for, at planten får tilstrækkelig fugt og næringsstoffer for at vokse optimalt.

  Buxus sempervirens 'Rotundifolia' har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men undgå at oversvømme den. Generelt er det tilstrækkeligt at vande 1-2 gange om ugen.

  Ja, "Buxus sempervirens 'Rotundifolia'" er attraktiv for sommerfugle og bier på grund af de små blomster, den producerer. Denne plante bruges ofte i haver på grund af sit dekorative udseende og det faktum, at den tiltrækker forskellige dyr.

  Ja, Buxus sempervirens 'Rotundifolia' bidrager til biodiversiteten ved at være en stedsegrøn plante, der giver ly til fugle og små dyr. Derudover tiltrækker planten også forskellige insekter, hvilket bidrager til økosystemet i haven. Det er en værdifuld tilføjelse til en sund og varieret have.

  Buxus sempervirens 'Rotundifolia' blomstrer fra april til maj med små og ubemærkede blomster. Blomstringsperioden varer normalt cirka 2 til 3 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der trives godt under solrige forhold. Sørg dog for tilstrækkelig vand ved høje temperaturer.

  Nej, Buxus sempervirens 'Rotundifolia' er ikke spiselig. Det anbefales ikke at indtage denne plante, da den kan indeholde giftige stoffer. Det er bedst at bruge denne plante kun til dekorative formål i haven.

  Ja, Buxus sempervirens 'Rotundifolia' har en tæt vækst og kan dæmpe lyden. Som hækplante sikrer den lidt ekstra ro i haven.

 • Beskæring af denne plante bør bedst udføres sent på foråret eller tidligt om sommeren. Klip grenene lige over en knop, der peger udad, for et fyldigt og kompakt udseende. Fjern regelmæssigt døde eller beskadigede grene for at fremme plantens sundhed.

  Giv planten regelmæssigt vand, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt drænet for at undgå rodrot. Undgå, at rødderne konstant står i vand.

  Sørg for en veldrænet pottemuld med tilstrækkelige næringsstoffer til optimal vækst. En let sur jord er ideel til denne haveplante. Kontroller regelmæssigt fugtigheden i pottemulden og giv vand, hvis det er nødvendigt.

  Planten trives bedst i fugtig, veldrænet jord med tilstrækkelige næringsstoffer. Sørg for, at jordens pH-værdi er neutral til let alkalisk, og undgå vandtæthed. Tilføjelse af organisk materiale kan forbedre jordkvaliteten for optimal vækst af planten.

  Denne plante trives bedst på et sted med halvskygge til fuld sol. Sørg for en beskyttet placering, helst væk fra vinden. Jorden skal være veldrænet og nærende.

  Om vinteren kan det være klogt at beskytte planten mod frost og gennemtrængende vind. Dette kan f.eks. gøres ved at pakke planten ind i jute eller en speciel vinterhue. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, så den kommer stærkt igennem vinteren.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær planten mindst en gang om året for at bevare formen og fjerne døde eller beskadigede grene. Brug gødning specielt udviklet til buksbomplanter for at fremme væksten og sundheden.

  For buksbommen 'Rotundifolia' er det vigtigt at gøde om foråret og efteråret. Brug en speciel buksbommegødning, der er rig på kvælstof, fosfor og kalium. Overgødskning bør undgås, da det kan have negative konsekvenser for planten.

  Mulch hjælper med at holde på fugt, undertrykke ukrudt og regulere jordtemperaturen. Brug organisk materiale som kompost, blade eller træflis rundt om planten, men sørg for, at mulchen ikke kommer direkte op mod stammen. Forny mulchlaget årligt for optimale resultater.

  Buxus sempervirens 'Rotundifolia' foretrækker en neutral til let sur jord. Det er vigtigt, at pH-værdien af jorden ligger mellem 6,5 og 7,5 for optimal vækst. God dræning er også afgørende for denne haveplante.

  For at bekæmpe skadedyr ved denne plante kan du bruge naturlige fjender som marihøner eller nematoder. Derudover kan du også forebygge ved at holde planten sund og regelmæssigt kontrollere for skadedyr. Hvis der stadig er skadedyr til stede, kan du overveje at bruge biologiske bekæmpelsesmidler.

 • Beskrivelse

  Buxus sempervirens 'Rotundifolia' er en almindelig buksbomart med en kompakt og kugleformet vækstform. Bladene er skinnende mørkegrønne og forbliver på planten hele vinteren. Denne buksbomart er meget velegnet til at lave hække eller formskæring på grund af dens tætte forgreninger og langsomme vækst. Det er en vinterhårdfør plante, der trives godt både i sol og halvskygge. 'Rotundifolia' er et populært valg til formelle haver på grund af dens stramme udseende.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.