Buxus sempervirens 'Suffruticosa'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Buxus sempervirens 'Suffruticosa' is een langzaam groeiende, compacte struik met kleine, donkergroene bladeren. Deze buxussoort wordt vaak gebruikt voor lage hagen en vormsnoei vanwege zijn dichte en bossige groeiwijze. De bladeren zijn ovaal tot elliptisch van vorm en blijven het hele jaar door groen, waardoor de plant zijn naam 'Sempervirens' heeft gekregen. Buxus sempervirens 'Suffruticosa' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is bestand tegen snoei en kan in allerlei vormen worden geknipt, zoals bolvormig of kegelvormig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend en behoudt het hele jaar door je groene bladeren. Je zult dus ook in de winter groen blijven.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen om de weerstand tegen vorst te vergroten.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig snoeien en bemesten helpt de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant goed te besproeien en te beschermen tegen ziektes en plagen.

  De Buxus sempervirens 'Suffruticosa' heeft ongeveer 30-50 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei. Let op dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt om verbranding te voorkomen.

  'Buxus sempervirens 'Suffruticosa' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van weersomstandigheden en bodemtype. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet drassig. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die zich vormen in het voorjaar. Het trekt verschillende soorten vlinders en bijen aan en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle plant voor insecten in de tuin.

  Hoewel deze plant vaak gebruikt wordt in formele tuinen en hagen, draagt het niet significant bij aan de biodiversiteit. Andere planten met bloemen en bessen trekken meer verschillende soorten insecten en vogels aan. Overweeg daarom om andere planten toe te voegen die meer ecologische waarde hebben.

  De plant bloeit in de lente en kan bloeien tot in de zomer. De bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en het weer.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om hem voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Deze plant kan goed gebruikt worden als sierplant in de volle zon.

  Nee, de plant Buxus sempervirens 'Suffruticosa' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze planten te consumeren, omdat ze giftige stoffen bevatten. Het is het beste om deze planten alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Buxus sempervirens 'Suffruticosa' kan geluid enigszins dempen door de dichte bladeren en compacte groeiwijze. Dit kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in de omgeving van de plant. Het effect is echter beperkt in vergelijking met andere geluidsdempende planten.

 • Het is belangrijk om buxus in het voorjaar te snoeien, voordat de nieuwe groei begint. Snoei de plant met een scherpe snoeischaar om strakke vormen te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken tijdens het snoeien.

  De Tuinplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels van de plant te lang droog staan.

  De plant heeft een voorkeur voor lichtzure en vochtige potgrond. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel een mengsel met tuinturf voor een optimale groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en licht zuur tot neutraal zijn voor deze plant. Vermijd natte en compacte grond. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op verdichting en drainage om de optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Deze plant staat graag op een plek in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om bladschade te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, kan je deze in de late herfst mulchen met bladeren of stro. Ook kan je de planten beschermen met een laagje vliesdoek. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar en najaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar en de zomer om de groei en de gezondheid te bevorderen. Gebruik een speciale meststof voor buxus of een algemene meststof voor hagen en knipplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot een verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze plant. Gebruik organische mulch, zoals compost of boomschors. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik, maar zorg ervoor dat de stam van de plant vrij blijft van mulch.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor de Buxus sempervirens 'Suffruticosa' ligt tussen de 6 en 7 op de pH-schaal. De plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, roofmijten of lieveheersbeestjes. Daarnaast kan regelmatig snoeien en het verwijderen van aangetaste delen ook helpen om ongedierte te voorkomen. Een goede hygiëne in de tuin en het vermijden van overmatig vocht kunnen ook bijdragen aan het verminderen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Buxus sempervirens 'Suffruticosa' is een langzaam groeiende, compacte struik met kleine, donkergroene bladeren. Deze buxussoort wordt vaak gebruikt voor lage hagen en vormsnoei vanwege zijn dichte en bossige groeiwijze. De bladeren zijn ovaal tot elliptisch van vorm en blijven het hele jaar door groen, waardoor de plant zijn naam 'Sempervirens' heeft gekregen. Buxus sempervirens 'Suffruticosa' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is bestand tegen snoei en kan in allerlei vormen worden geknipt, zoals bolvormig of kegelvormig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.