Callicarpa dichotoma

Callicarpa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Callicarpa dichotoma, ook wel bekend als de schoonvrucht, is een struik die bekend staat om zijn decoratieve besjes. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en heeft ovale, donkergroene bladeren. In de zomer produceert de Callicarpa dichotoma kleine, lila bloemen die later in het seizoen veranderen in heldere paarse of roze besjes. De besjes blijven aan de struik hangen tijdens de herfst en trekken vogels aan vanwege hun voedzame waarde. Callicarpa dichotoma gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Callicarpa dichotoma is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft geen regelmatige snoei nodig. Het is een sterke en veerkrachtige plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Callicarpa dichotoma heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden, dus het is het beste om voldoende ruimte om hem heen vrij te houden. De plant kan uitgroeien tot een hoogte en breedte van ongeveer 1 tot 1,5 meter. Houd bij het plaatsen van de plant rekening met zijn groeipotentieel.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. De plant zal minder goed groeien en bloeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek in de tuin te planten.

  Tuinplanten zoals Callicarpa dichotoma hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aanbevolen om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid en water te geven indien nodig.

  Ja, deze plant lokt vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een ideale plant om biodiversiteit in de tuin te bevorderen. Vanwege de aantrekkelijke bloemen komen er veel vlinders en bijen op af.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bloemen en bessen produceert die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren, waardoor de biodiversiteit in de tuin vergroot wordt.

  Deze plant bloeit in de maanden juli tot en met september en de bloei duurt ongeveer 1 tot 2 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in volle zonlicht.

  De bessen van de Callicarpa dichotoma zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren van de bessen kan leiden tot maagpijn en diarree. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze bessen te eten.

  Ja, de plant heeft over het algemeen een beperkt geluidsdempend effect. Het bladerdak kan wat geluid absorberen, maar het is niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping. Andere planten of materialen zijn mogelijk beter geschikt voor geluidsdempende doeleinden.

 • Callicarpa dichotoma moet jaarlijks gesnoeid worden, het liefst in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot een goed ontwikkelde knop. Snoei de struik naar de gewenste vorm en om de bloei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de plant uitdroogt, maar geef ook niet te veel water om wateroverlast te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om gebruik te maken van een potgrond die licht en goed doorlatend is. Een potgrond met toegevoegde voedingsstoffen kan ook behulpzaam zijn voor de groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht kan vasthouden, maar ook kan afvoeren om wortelrot te voorkomen.

  Callicarpa dichotoma gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei en bloei van de plant.

  De standplaats voor deze plant is het liefst in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Deze plant doet het goed in de border of als solitair in de tuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst kan je een dikke laag mulch rond de stam aanbrengen. Ook kan je de plant in een pot kweken en deze in de winter naar binnen verplaatsen. Zorg daarnaast voor een beschutte standplaats tegen koude wind.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt het best in goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Tijdens droge periodes is het belangrijk om de plant voldoende water te geven.

  Tuinplanten zoals Callicarpa dichotoma hebben baat bij regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond verspreid wordt en niet direct op de bladeren terechtkomt. Gebruik een meststof met een uitgebalanceerde verhouding van stikstof, fosfor en kalium voor gezonde groei en bloei.

  Voor deze plant is het aan te raden om een laag organisch mulch aan te brengen rond de wortelzone om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit compost, stro, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een goed doorlatende bodem met voldoende organisch materiaal is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten kan je bijvoorbeeld natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen inzetten. Daarnaast kan je regelmatig de planten inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn in het bestrijden van ongedierte bij tuinplanten.

 • Omschrijving

  Callicarpa dichotoma, ook wel bekend als de schoonvrucht, is een struik die bekend staat om zijn decoratieve besjes. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 tot 2 meter en heeft ovale, donkergroene bladeren. In de zomer produceert de Callicarpa dichotoma kleine, lila bloemen die later in het seizoen veranderen in heldere paarse of roze besjes. De besjes blijven aan de struik hangen tijdens de herfst en trekken vogels aan vanwege hun voedzame waarde. Callicarpa dichotoma gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.