Calluna vulgaris

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris, ook wel bekend als struikheide, is een kleine, groenblijvende struik met dunne takken en kleine bladeren. De plant produceert in de late zomer en herfst talrijke kleine, buisvormige bloemen in tinten van roze, paars of wit. Struikheide groeit het best in goed doorlatende zure grond en gedijt goed in zonnige, open gebieden. Deze plant is geliefd om zijn decoratieve bloemen en wordt vaak gebruikt in tuinen en bloembedden. Calluna vulgaris is ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivende insecten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie groene bladeren en bloemen.

  Calluna vulgaris is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. De plant is dus geschikt voor koude klimaten en kan goed overleven in de winter. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. Snoei jaarlijks na de bloei om de plant gezond te houden.

  Calluna vulgaris heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich te kunnen ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende licht en lucht rondom de plant.

  Calluna vulgaris, ook wel bekend als struikheide, groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Een heideplant heeft ongeveer twee keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op deze bestuivende insecten. Het is een mooie toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Calluna vulgaris, ook bekend als struikheide, is goed voor biodiversiteit. Het trekt bijen, vlinders en andere insecten aan en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van de bodemkwaliteit in de tuin.

  Calluna vulgaris bloeit meestal van juli tot november en de bloei kan tot wel zes weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en de plant regelmatig water krijgt. Het is een sterke en winterharde tuinplant.

  Nee, de plant Calluna vulgaris is niet eetbaar. Het is geen voedselplant en wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant. Het is belangrijk om planten alleen te eten als je zeker weet dat ze veilig zijn.

  Ja, deze plant staat erom bekend geluid te dempen vanwege de dichte structuur van de bladeren en takken. Het kan helpen om geluiden in de omgeving te absorberen en te verminderen. Het wordt daarom vaak gebruikt als natuurlijke geluidsdemper in tuinen en landschappen.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best in het voorjaar, na de bloei. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot vlak boven de grond om de vorm en de groei te bevorderen. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een heggenschaar.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft een zure bodem nodig en gedijt goed in turfrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en meng eventueel wat compost door de grond voor extra voeding. Gebruik geen potgrond met kalk voor deze plant.

  De plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond. De bodem moet humusrijk en vochtig maar niet te nat zijn. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei.

  De plant groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Vermijd natte en schaduwrijke plekken.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, omdat ze goed bestand zijn tegen lage temperaturen. Als je toch extra bescherming wilt bieden, kun je de plant bedekken met een laag mulch of bladeren tijdens de koudste maanden van het jaar. Let op dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Knip na de bloei de uitgebloeide takken weg voor een volle groei. Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes. Plaats de plant op een zonnige plek en gebruik meststoffen speciaal voor heideplanten.

  Tuinplanten zoals Calluna vulgaris hebben weinig tot geen bemesting nodig. Een teveel aan voedingsstoffen kan de groei belemmeren en de plant beschadigen. Het is voldoende om de plant af en toe te voorzien van organische meststoffen.

  Mulch heeft vele voordelen voor de plant, zoals het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het kan helpen bij het beschermen van de wortels tegen koude temperaturen en het verbeteren van de bodemstructuur. Bovendien zorgt mulch voor een mooie afwerking van de tuin.

  Calluna vulgaris groeit het beste in zure bodems met een lage pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg er dus voor dat de bodem zuur genoeg is voor een gezonde groei en bloei.

  Om ongediertebestrijding bij deze plant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te controleren op luizen, spint en bladluizen. Natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het gebruik van lieveheersbeestjes, kunnen worden ingezet om het ongedierte onder controle te houden. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris, ook wel bekend als struikheide, is een kleine, groenblijvende struik met dunne takken en kleine bladeren. De plant produceert in de late zomer en herfst talrijke kleine, buisvormige bloemen in tinten van roze, paars of wit. Struikheide groeit het best in goed doorlatende zure grond en gedijt goed in zonnige, open gebieden. Deze plant is geliefd om zijn decoratieve bloemen en wordt vaak gebruikt in tuinen en bloembedden. Calluna vulgaris is ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivende insecten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.