Calluna vulgaris 'Alba'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Alba' er en variation af lyngbusken med hvide blomster, der blomstrer sent på sommeren og efteråret. Det er en kompakt, busket plante med små nåleformede blade og hvide blomsterklaser, der danner en smuk kontrast til det grønne løv. Denne lyngplante trives godt i sur, veldrænet jord og kan tåle tørre forhold godt. Blomsterne er populære blandt bier og sommerfugle, hvilket gør den til en værdifuld plante for biodiversiteten i haven. Ideel til at tilføje farve og tekstur til stenbede, bede og som jorddække.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn. Om vinteren mister planten sine blade og får en brun farve. Det er en løvfældende plante.

  Planten er vinterhårdfør ned til ca. -15°C og kan derfor tåle kolde temperaturer godt. Det er vigtigt at beskytte planten under strid frost med fx muld eller en beskyttelsespose. Derudover er det vigtigt at lade planten dræne godt for at undgå frostskader.

  Calluna vulgaris 'Alba' er generelt let at vedligeholde og kræver lidt speciel pleje. Disse haveplanter har for eksempel kun brug for lejlighedsvis vand og trives godt i fuld sol eller halvskygge. Derudover er det vigtigt at gøde planten regelmæssigt og beskære den om foråret for at opnå en sund vækst.

  Calluna vulgaris 'Alba' har brug for cirka 30-40 centimeter plads for at udvikle sig ordentligt. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at rodmassen kan sprede sig og planten kan få tilstrækkelig luft og lys. Tag også hensyn til størrelsen af potten eller bedet, når du planter Calluna vulgaris 'Alba'.

  Calluna vulgaris 'Alba' trives bedst i fuld sol. I skyggen vil planten vokse og blomstre dårligere. Derfor anbefales det at plante planten på et solrigt sted.

  Heather planter har brug for vand gennemsnitligt 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejret. Sørg for, at jorden forbliver jævnt fugtig, men ikke for våd. Giv ekstra vand i tørt vejr.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren, som blomsterne producerer. Det er en værdifuld haveplante, der bidrager til biodiversiteten i haven.

  Ja, planter der blomstrer på forskellige tidspunkter og tilbyder forskellige fødekilder og skjulesteder til forskellige dyrearter er gode for biodiversiteten. Planter der er indfødte i det område, hvor de plantes, understøtter også den lokale biodiversitet. Det er vigtigt at have en mangfoldighed af plantearter i haven for at tiltrække forskellige insekter og dyr.

  Calluna vulgaris 'Alba' blomstrer normalt i månederne august til oktober. Blomstringsperioden varer cirka 4 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Det er en robust haveplante, der trives godt under solrige forhold. Sørg dog for tilstrækkeligt med vand i varmt vejr.

  Nej, Calluna vulgaris 'Alba' er ikke spiselig. Det er en dekorativ plante, der primært bruges i haver på grund af dens blomster og blade. Det anbefales ikke at indtage denne plante.

  Ja, Calluna vulgaris 'Alba' planten har egenskaben at dæmpe lyd på grund af den tætte vækst og absorptionen af lydvibrationer gennem bladene og blomsterne. Dette gør planten ideel til at reducere støjgener i haven.

 • Beskær planten om foråret efter blomstringen for at bevare formen og foryngelse. Fjern døde eller beskadigede grene ved at skære dem helt tilbage. Brug en skarp beskæresaks for at lave en pæn klipning.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder om sommeren. Sørg for, at jorden er godt drænet for at undgå rodrot. Undgå dog at lade planten stå med rødderne i vand.

  Denne plante trives bedst i god drænet pottemuld. Det er vigtigt, at pottemulden ikke forbliver for fugtig for at undgå rådne rødder. Regelmæssig vanding er vigtig, men lad også pottemulden tørre ud mellem gange.

  Planten trives bedst i sur, veldrænet jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 6,5. En jord, der er rig på organisk materiale og godt dræneret, uden at der dannes stående vand, vil hjælpe planten med at vokse sundt. En årlig gødskning med en speciel gødning til surjordede planter kan forbedre jordkvaliteten.

  Planten trives bedst på en solrig placering med godt drænet jord. Sørg for tilstrækkeligt lys og undgå for våd jord for at holde planten sund. Ideel til haven eller altanen.

  Om vinteren har denne plante brug for beskyttelse mod streng frost og kold vind. Du kan beskytte planten med et lag muld af blade eller halm. Sørg også for, at jorden er veldrænet for at undgå rodrot.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives bedst i en sur jord. Beskær de visne grene efter blomstring for at holde planten sund. Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  Haveplanter som disse har brug for lidt gødning. Brug en langsomt frigivende gødning med et lavt kvælstofindhold for at undgå overgødning. Gød helst om foråret og sommeren.

  Mulch om vinteren for at beskytte planten mod frost og holde jorden fugtig. Brug organisk materiale som blade eller træbark. Det hjælper også med at undertrykke ukrudt og tilføje næringsstoffer til jorden.

  Denne plante foretrækker sur jord og vokser bedst ved en pH på omkring 4,5 til 5,5. Det er vigtigt at sørge for, at jorden er sur nok til en god vækst og blomstring af denne haveplante. Regelmæssig test af jordens surhedsgrad og eventuel tilføjelse af sure gødninger kan hjælpe med at skabe det ideelle miljø for denne plante.

  Til bekæmpelse af skadedyr på havplanter som Calluna vulgaris 'Alba' kan biologiske bekæmpelsesmidler anvendes. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere planten for tegn på insektplager og behandle dem om nødvendigt. Naturlige fjender af skadedyr kan også bruges til at beskytte planten.

 • Beskrivelse

  Calluna vulgaris 'Alba' er en variation af lyngbusken med hvide blomster, der blomstrer sent på sommeren og efteråret. Det er en kompakt, busket plante med små nåleformede blade og hvide blomsterklaser, der danner en smuk kontrast til det grønne løv. Denne lyngplante trives godt i sur, veldrænet jord og kan tåle tørre forhold godt. Blomsterne er populære blandt bier og sommerfugle, hvilket gør den til en værdifuld plante for biodiversiteten i haven. Ideel til at tilføje farve og tekstur til stenbede, bede og som jorddække.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.