Calluna vulgaris 'Alba Praecox'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Alba Praecox' is een compacte, langbloeiende struikheide met een witte bloei. De plant heeft smalle, groene bladeren en bloeit van augustus tot oktober. 'Alba Praecox' heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. Deze heideplant gedijt goed op zure, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel borders als rotstuinen. De bloemen van de 'Alba Praecox' trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een prachtige aanvulling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Calluna vulgaris 'Alba Praecox' verliest zijn bladeren in de wintermaanden. Het is een struikje dat behoort tot de tuinplanten.

  Calluna vulgaris 'Alba Praecox' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt om in de tuin te planten. Het is niet nodig om speciale bescherming te bieden tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Ideaal voor in de tuin vanwege de lage verzorgingsbehoefte.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven voor een optimale groei en bloei. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en bloeien.

  De Calluna vulgaris 'Alba Praecox' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. In de zomer kan het zijn dat de plant vaker water nodig heeft, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, Calluna vulgaris 'Alba Praecox' trekt bijen en andere bestuivende insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen kleine dieren schuilen tussen de dichte takken van de plant. Tot slot is de plant wintergroen en biedt het het hele jaar door bescherming en voedsel voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van augustus tot en met november en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant kan goed tegen volle zon en gedijt het best op een zonnige plek. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. Water geven is vooral nodig in droge periodes.

  Nee, de Calluna vulgaris 'Alba Praecox' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt als voedsel. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de dichte groeiwijze en het dikke bladerdek. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, kun je na de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde takken. Het is aan te raden om de plant eens in de paar jaar flink terug te snoeien om de vorm en groei te stimuleren.

  De plant houdt van vochtige grond, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Laat de grond tussen gietbeurten door wel opdrogen.

  De plant gedijt het beste in een zure, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel turfmolm om de zuurtegraad van de potgrond te verhogen.

  De bodem dient zuur en goed doorlatend te zijn. Een humusrijke grond is ideaal voor deze plant. Vermijd te natte of te droge bodems voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind. Deze plant kan goed groeien in zowel zandige als zure grond.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch aan te brengen. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind en verwijder eventuele sneeuwophopingen van de takken om schade te voorkomen. Water de plant in de winter spaarzaam om wortelrot te voorkomen.

  Deze tuinplant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond in de volle zon. Snoei dode bloemen regelmatig voor een verzorgde uitstraling. Geef de plant in droge periodes voldoende water.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen om de groei en bloei te stimuleren. Het is aan te raden om in het najaar een speciale meststof voor zuurminnende planten te gebruiken om de bodem te verbeteren en de plant van voedingsstoffen te voorzien. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid te respecteren.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te bedekken met mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  Calluna vulgaris 'Alba Praecox' gedijt het beste in zure tot neutrale bodemomstandigheden. Het is belangrijk dat de pH-waarde tussen de 4,5 en 6 ligt voor een optimale groei. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het regelmatig controleren op plagen, het gebruik van natuurlijke vijanden of het toepassen van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid en groei van de plant te waarborgen. Het is ook raadzaam om bij ernstige plagen een professionele hovenier of tuincentrum te raadplegen voor advies en behandelingsopties.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Alba Praecox' is een compacte, langbloeiende struikheide met een witte bloei. De plant heeft smalle, groene bladeren en bloeit van augustus tot oktober. 'Alba Praecox' heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. Deze heideplant gedijt goed op zure, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel borders als rotstuinen. De bloemen van de 'Alba Praecox' trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een prachtige aanvulling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.