Calluna vulgaris 'Allegretto'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Allegretto' is een compacte en winterharde heester die behoort tot de familie van de heideplanten. De plant heeft groenblijvende naaldachtige bladeren en produceert in de zomer en herfst prachtige paarse bloemen die vlinders aantrekken. 'Allegretto' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Deze heester is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die weinig verzorging nodig heeft en langdurig bloeit.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Calluna vulgaris 'Allegretto' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Overwinter de plant indien mogelijk op een beschutte plek.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei de plant na de bloei om een compacte vorm te behouden.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 cm breed en 30 cm diep om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Tuinplanten zoals Calluna vulgaris 'Allegretto' groeien het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant mogelijk minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant voldoende water krijgt.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Deze plant kan dus zeker bijdragen aan het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar je tuin.

  Ja, Calluna vulgaris 'Allegretto' is goed voor biodiversiteit omdat het bijen aantrekt met zijn bloemen en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. Daarnaast draagt het bij aan de natuurlijke uitstraling en diversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van augustus tot en met oktober en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. De plant kan ook goed gedijen in goed doorlatende grond.

  Nee, Calluna vulgaris is niet eetbaar en wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de Calluna vulgaris 'Allegretto' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte en compacte groeiwijze. Het blad van de plant absorbeert geluidsgolven en vermindert daardoor geluidsoverlast in de omgeving. Het is een ideale keuze voor het creëren van een rustige en stille tuinomgeving.

 • Calluna vulgaris 'Allegretto' dient na de bloei gesnoeid te worden om de vorm en vitaliteit van de plant te behouden. Snoei de plant tot vlak boven de verhoute delen om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken regelmatig voor een gezonde groei van de plant.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in het water staat, dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Vermijd zware kleigrond en voeg eventueel wat zand toe voor een betere drainage.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en zuur zijn. Het is belangrijk dat de grond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant groeit het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en hevige wind. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Daarnaast is het aan te raden om de grond rond de plant te mulchen met organisch materiaal.

  De plant heeft een voorkeur voor een zure en goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Snoei na de bloei om de vorm en de bloei te bevorderen.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof toe te voegen om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten zoals rododendrons en heide. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt en vermijd bemesting in de winterperiode.

  Het is belangrijk om Calluna vulgaris 'Allegretto' te mulchen met een laag organisch materiaal om te helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Mulch kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen en bij het verbeteren van de bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Calluna vulgaris 'Allegretto' heeft een voorkeur voor zure grond. Het is belangrijk dat de bodem een lage pH-waarde heeft. Zorg dus voor een zure bodem om deze plant goed te laten groeien.

  Voor een effectieve ongediertebestrijding bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele plagen direct te bestrijden. Gebruik bijvoorbeeld biologische bestrijdingsmiddelen of lokvallen om ongedierte zoals bladluizen, trips en spint te controleren. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Allegretto' is een compacte en winterharde heester die behoort tot de familie van de heideplanten. De plant heeft groenblijvende naaldachtige bladeren en produceert in de zomer en herfst prachtige paarse bloemen die vlinders aantrekken. 'Allegretto' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Deze heester is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die weinig verzorging nodig heeft en langdurig bloeit.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.