Calluna vulgaris 'Alportii'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Alportii' er en kompakt og langsomt voksende busk, der er kendt for sine smukke hvide blomster og stedsegrønne blade. Denne variant har en iøjnefaldende farveskærm med hvide kanter på bladene og blomster, der blomstrer fra sensommeren til efteråret. Planten trives godt i veldrænet jord og kræver minimal pleje. Det er et populært valg til stenbede, bede og som bunddække. Det er en attraktiv plante for bier og andre insekter på grund af de nektarrige blomster.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Calluna vulgaris 'Alportii' er stedsegrøn og beholder sine blade året rundt. Det er en vinterhårdfør plante, der tilføjer farve og struktur til haven hele året.

  Calluna vulgaris 'Alportii' er vinterhård op til cirka -15 grader Celsius. Det er en robust plante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer om vinteren. Denne plante kan derfor sagtens overleve i vores klima.

  Ja, Calluna vulgaris 'Alportii' er generelt ret let at vedligeholde. Denne plante kræver lidt vand og trives godt i sur jord. Regelmæssig beskæring efter blomstringen fremmer en kompakt vækst.

  Calluna vulgaris 'Alportii' har brug for cirka 30 centimeter plads for at kunne vokse ordentligt. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at udvikle rodderne ordentligt. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt lys og luft.

  Calluna vulgaris 'Alportii' trives bedst i fuld sol. I skyggen vil væksten være begrænset, og blomstringen vil være mindre overdådig. Sørg derfor for tilstrækkeligt sollys for en sund vækst.

  Planten har brug for vand gennemsnitligt en til to gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og størrelsen på potten. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke mættet. At give for meget vand kan føre til rodøde.

  Ja, Calluna vulgaris 'Alportii' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Denne plante er et godt valg til haver, der ønsker at tiltrække sommerfugle og bier.

  Ja, planter generelt er gode for biodiversitet, fordi de giver føde og skjulesteder til forskellige dyr og insekter. Derudover hjælper planter også med at rense luften og regulere klimaet. Det er derfor vigtigt at have en mangfoldighed af planter i haven.

  Denne plante blomstrer fra juli til oktober, og blomstringen varer ca. 4 til 6 uger.

  Ja, planten kan godt lide fuld sol og trives bedst på et solrigt sted i haven. Det er vigtigt, at jorden er godt drænet for at holde planten sund. At beskære planterne regelmæssigt hjælper med at fremme formen og blomstringen.

  Nej, Calluna vulgaris 'Alportii' er ikke spiselig. Det er en prydbusk, der primært bruges på grund af dens dekorative værdi. At spise denne plante kan føre til forgiftning.

  Ja, planten har en lyddæmpende effekt. Gennem blade og blomster kan lyden absorberes, hvilket reducerer omgivende støj. Det er et godt valg for at skabe en rolig og lydsvag atmosfære i haven.

 • Calluna vulgaris 'Alportii' kan efter blomstringen beskæres let for at holde planten kompakt og fremme ny vækst. Fjern gamle, døde grene for at holde planten sund. Foretræk at beskære om foråret, inden ny vækst begynder.

  Planten skal regelmæssigt have vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at rødderne står i våd jord. Giv helst vand ved plantens basis for at forhindre skimmeldannelse.

  Planten trives godt i veldrænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden ikke er for våd for at undgå rådne rødder. Gød helst med specifik gødning til haveplanter.

  Calluna vulgaris 'Alportii' trives bedst i fugtig, godt drænet jord med lav surhedsgrad. Sørg for, at jorden har tilstrækkelig næring og er godt drænet for at fremme sund vækst. Disse planter kan også trives godt på sandjord.

  Planten trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd, da det kan beskadige planten. Placer planten helst på et lidt højere sted i haven.

  Det anbefales at dække planten med et lag muld eller halm for at beskytte rødderne om vinteren. Sørg for, at planten står på et beskyttet sted og ikke udsættes for stærk frost og hård vind. Det er også muligt at dyrke planten i en potte, der let kan bringes indendørs under ekstreme kolde perioder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og er temmelig vinterhårde. Sørg for, at jorden er veldrænet, og giv regelmæssigt vand. Fjern visnede blomster for at fremme blomstringen.

  Calluna vulgaris 'Alportii' har brug for let gødning om foråret med en gødning til syreelskende planter. Brug ikke gødning med for højt et kvælstofindhold, da det kan beskadige planten. Gød ikke planten for meget for at undgå overgødning.

  Mulch kan anvendes omkring planten for at holde på fugt og reducere ukrudtsvækst. Vælg en lag mulch på omkring 5-7,5 cm tyk og hold mulchen cirka 5 cm væk fra plantens stamme for at undgå at kvæle den. Mulching om foråret kan også hjælpe med at beskytte planten mod frostskader.

  Calluna vulgaris 'Alportii' trives bedst i sure jordarter med en pH-værdi mellem 4,5 og 6. En for høj surhedsgrad kan føre til dårlig vækst og blomstring af planten. Det er derfor vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt justere den.

  Calluna vulgaris 'Alportii' kan være modtagelig for skadedyr som bladlus og spindemider. Regelmæssig kontrol af disse insekter og fjernelse af angrebne områder kan hjælpe med bekæmpelsen. Brug af biologiske bekæmpelsesmidler kan også være effektivt.

 • Beskrivelse

  Calluna vulgaris 'Alportii' er en kompakt og langsomt voksende busk, der er kendt for sine smukke hvide blomster og stedsegrønne blade. Denne variant har en iøjnefaldende farveskærm med hvide kanter på bladene og blomster, der blomstrer fra sensommeren til efteråret. Planten trives godt i veldrænet jord og kræver minimal pleje. Det er et populært valg til stenbede, bede og som bunddække. Det er en attraktiv plante for bier og andre insekter på grund af de nektarrige blomster.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.