Calluna vulgaris 'Con Brio'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Con Brio' is een cultivar van de bekende struikheide. Het is een compact groeiende plant met felroze bloemen die van de zomer tot de herfst bloeien. De bladeren zijn klein, naaldachtig en groen van kleur. 'Con Brio' is geschikt voor zowel tuinen als bloembakken en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Calluna vulgaris 'Con Brio' is geen groenblijvende plant. Het is een heester die in de winter zijn blad verliest. Het is een tuinplant die vooral bekend staat om zijn bloeiende trosjes bloemen.

  De winterhardheid van deze plant is tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden de plant te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  "Calluna vulgaris 'Con Brio' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en zonlicht en snoei regelmatig om de plant gezond te houden."

  Calluna vulgaris 'Con Brio' heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 30 tot 40 centimeter om de plant voldoende licht en lucht te geven. Houd er rekening mee dat de plant ook in de breedte kan groeien, dus geef hem genoeg ruimte om uit te breiden.

  Calluna vulgaris groeit het beste in de volle zon, maar kan ook matige schaduw verdragen. In de schaduw zal de plant echter minder bloemen produceren en mogelijk minder compact groeien. Het is daarom aan te raden om de plant zoveel mogelijk in de zon te plaatsen.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Water geven in de ochtend is het beste voor de plant.

  Calluna vulgaris staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn vermogen om bestuivers aan te trekken. Het is een vlinder- en bijenlokkende plant.

  "Deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het insecten en andere dieren aantrekt die bijdragen aan een gezond ecosysteem in de tuin. Daarnaast kan het zorgen voor beschutting voor kleine dieren en bijdragen aan de diversiteit van planten in de omgeving."

  De plant bloeit meestal van augustus tot en met december en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en staat het liefst op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, Calluna vulgaris is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege de mooie bloemen en het wintergroene blad. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren.

  Ja, Calluna vulgaris 'Con Brio' heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege zijn dichte groei en harige bladeren. Het is dus een goede keuze als u op zoek bent naar een geluidsdempende plant voor in de tuin.

 • Heideplanten kunnen het beste na de bloei in het voorjaar worden gesnoeid om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemen door ze af te knippen met een snoeischaar. Snoei de plant tot net boven de nieuwe groene scheuten.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  De plant heeft zure, goed doorlatende potgrond nodig. Gebruik een speciale heidegrond of meng normale potgrond met tuinturf. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond. Een voedzame, humusrijke bodem is ideaal voor een gezonde groei. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende en zure grond. Vermijd te natte bodems om wortelrot te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, is het aan te raden om een laag mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Bij strenge vorst kunnen plantenbakken naar een beschutte locatie verplaatst worden. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten. Gebruik bijvoorbeeld een meststof met extra stikstof om de groei te stimuleren. Het is aan te raden om de bemesting te herhalen in het najaar voor een gezonde en weelderige groei.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te bedekken met een laag mulch om onkruidgroei te voorkomen en vocht vast te houden. Mulch kan bestaan uit houtsnippers, stro of compost. Het regelmatig aanbrengen van mulch zal bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

  De Calluna vulgaris 'Con Brio' groeit het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant is het aan te raden regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden gebruikt. Ook helpt het om de plant op een zonnige, goed geventileerde locatie te plaatsen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Con Brio' is een cultivar van de bekende struikheide. Het is een compact groeiende plant met felroze bloemen die van de zomer tot de herfst bloeien. De bladeren zijn klein, naaldachtig en groen van kleur. 'Con Brio' is geschikt voor zowel tuinen als bloembakken en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.