Calluna vulgaris 'Dart's Parrot'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is een heester met opvallend gekleurde bladeren en bloemen die lijken op de veren van een papegaai. De bladeren zijn groen met een paarse tint en de bloemen zijn roze met een paarse keel. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Dart's Parrot' heeft een compacte groeiwijze en kan goed gedijen in zure grond en volle zon. Het is een mooie toevoeging aan een bloembed of border en geeft kleur aan de tuin in het najaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die zijn bladeren verliest in de winter. Het is een struik die voornamelijk in de herfst bloeit met paarse bloemen.

  Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om in de winter de planten te beschermen tegen extreme vorst om de groei en bloei te bevorderen. Deze plant is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn winterhardheid.

  Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is makkelijk in onderhoud en vereist minimale zorg. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten en regelmatig water te geven. Snoei na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Deze plant heeft ongeveer 30 centimeter tot 50 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Zorg voor voldoende licht en lucht om de plant gezond te houden. Plant hem in goed doorlatende grond en geef regelmatig water.

  Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Kies daarom bij voorkeur een zonnige standplaats voor deze tuinplant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, de plant 'Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivende insecten aan door de nectar in de bloemen. Dit zorgt voor een gezonde en levendige tuin.

  Ja, deze plant is gunstig voor biodiversiteit omdat hij nectar levert voor bijen en vlinders. Daarnaast biedt hij beschutting voor kleine dieren in de tuin. Het gebruik van inheemse tuinplanten zoals deze kan helpen om de biodiversiteit te verhogen.

  De plant bloeit vanaf augustus tot en met oktober en de bloeiperiode kan variëren van 4 tot 6 weken.

  Ja, de Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen zonlicht en warme temperaturen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om de plant gezond te houden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om planten uit de tuin te eten, tenzij u zeker weet dat ze eetbaar zijn. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten van planten die niet specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Ja, als tuinplant heeft de Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' geluidsdempende eigenschappen doordat het bladeren en twijgen geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin of op het balkon.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Knip de bloeistengels af om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat om schimmel te voorkomen.

  De plant heeft vochtige, goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig voeding toe voor een gezonde groei van de plant.

  Planten uit de Calluna vulgaris familie geven de voorkeur aan zure, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. De bodem moet vochtig, maar niet constant nat zijn. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind. Ideaal is een plek met ochtendzon en middag- of avondschaduw.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst en wind. Bedek de plant met een laagje stro of bladeren om de wortels te beschermen. Geef de plant in droge winterperiodes af en toe wat water om uitdroging te voorkomen.

  Om de plant goed te onderhouden is het belangrijk om de grond goed doorlatend te houden en regelmatig water te geven. Knip de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond te houden en geef haar een lichte snoeibeurt in het voorjaar om haar vorm te behouden.

  De Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' heeft behoefte aan een bemesting met een speciale heide- of rhododendronmeststof voor zure grond. Deze bemesting kan het beste in het voorjaar worden gegeven, direct na de bloei. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro. Bij het mulchen is het belangrijk om de juiste dikte aan te houden en een afstand van enkele centimeters tot de stam van de plant te bewaren.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Zure bodems kunnen worden verbeterd met toevoeging van organisch materiaal of specifieke meststoffen. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren om de gezondheid en groei van de plant te optimaliseren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals ladybugs of nematoden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op mogelijke plagen en ze handmatig te verwijderen. Ten slotte is het ook een goede preventieve maatregel om de plant gezond te houden door hem op de juiste plek te planten en voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Dart's Parrot' is een heester met opvallend gekleurde bladeren en bloemen die lijken op de veren van een papegaai. De bladeren zijn groen met een paarse tint en de bloemen zijn roze met een paarse keel. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Dart's Parrot' heeft een compacte groeiwijze en kan goed gedijen in zure grond en volle zon. Het is een mooie toevoeging aan een bloembed of border en geeft kleur aan de tuin in het najaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.