Calluna vulgaris 'Elegantissima'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Elegantissima' is een heester met een compacte groei en een opvallende lichtgroene kleur. De plant heeft kleine schubachtige bladeren en bloeit in de late zomer tot de herfst met paarse bloemen die een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. 'Elegantissima' staat bekend om zijn elegante uitstraling en is goed te gebruiken als bodembedekker of in rotstuinen. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien helpt de vorm en de bloei van de plant te bevorderen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is niet groenblijvend.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. De plant kan goed overwinteren in de meeste delen van Nederland.

  Ja, Calluna vulgaris 'Elegantissima' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en plaats hem op een zonnige locatie. Snoei dode bloemen en takken regelmatig om de groei te bevorderen.

  Calluna vulgaris 'Elegantissima' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en licht krijgt. Houd ook rekening met de groeisnelheid van de plant.

  Calluna vulgaris 'Elegantissima' groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  De Calluna vraagt om een gemiddelde hoeveelheid water per week. Zorg ervoor dat de grond constant licht vochtig blijft, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en een bron van voedsel biedt voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast zorgt de plant voor een variatie aan plantensoorten in de tuin wat de biodiversiteit bevordert.

  Calluna vulgaris 'Elegantissima' bloeit in de late zomer en herfst, meestal van augustus tot oktober. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging van de plant.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de grond wel goed vochtig te houden. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig en is gemakkelijk te onderhouden.

  Nee, de Calluna vulgaris 'Elegantissima' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege de prachtige bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het kan helpen om geluiden in de omgeving te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige tuin.

 • De plant kan na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm te behouden en de gezondheid te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei zo nodig lichtjes bij om de plant compact te houden. Doe dit het liefst in het voorjaar of najaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant om de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, dit kan leiden tot wortelrot. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten.

  De bodem voor deze plant moet goed doorlatend zijn en mag niet te vochtig zijn. Het liefst groeit deze plant in zure grond met een lage pH-waarde. Goede drainage is belangrijk om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond, rijk aan organisch materiaal. Vermijd te natte bodems en stilstaand water.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Je kunt dit doen door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  De plant heeft regelmatig water nodig tijdens droge periodes en moet in het voorjaar worden bemest. Verwijder regelmatig dode bloemen en snoei na de bloei om de plant compact te houden. Plant in goed doorlatende grond en op een zonnige plek voor optimale groei en bloei.

  Geef de plant in het voorjaar organische meststoffen voor zuurminnende planten en vermijd te veel stikstof, omdat dit de groei van de plant kan bevorderen. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt, maar voorkom overbemesting.

  Mulchen is belangrijk voor deze plantensoort, omdat het de bodemvochtigheid reguleert en onkruidgroei onderdrukt. Het zorgt er ook voor dat de wortels van de plant beschermd worden tegen vorst in de winter. Het aanbrengen van een laag mulch in het voorjaar kan helpen om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen.

  Calluna vulgaris 'Elegantissima' houdt van zure bodemomstandigheden en heeft een voorkeur voor een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem zuur genoeg is voor een optimale groei en bloei van deze plant. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodem zuurgraad kan helpen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spint, dus regelmatige inspectie en behandeling met een milieuvriendelijk insecticide kan nodig zijn. Het gebruik van roofdieren zoals lieveheersbeestjes kan ook helpen bij het verminderen van plaagpopulaties. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd overbewatering om problemen met schimmels te voorkomen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Elegantissima' is een heester met een compacte groei en een opvallende lichtgroene kleur. De plant heeft kleine schubachtige bladeren en bloeit in de late zomer tot de herfst met paarse bloemen die een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. 'Elegantissima' staat bekend om zijn elegante uitstraling en is goed te gebruiken als bodembedekker of in rotstuinen. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien helpt de vorm en de bloei van de plant te bevorderen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.