Calluna vulgaris 'Marleen'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Marleen' is een kleine, winterharde struik met een compacte groeiwijze. De plant heeft zilvergrijze bladeren en draagt in de late zomer tot de herfst paarse bloemen. 'Marleen' is een populaire cultivar van de gewone struikheide vanwege haar mooie bloei en goede winterhardheid. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een prachtige toevoeging aan rotstuinen, heidetuinen of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Calluna vulgaris 'Marleen' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter. De Calluna vulgaris 'Marleen' is een tuinplant.

  De plant Calluna vulgaris 'Marleen' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit maakt de plant geschikt voor ons klimaat in Nederland. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze tuinplant is makkelijk in onderhoud en kan goed tegen droge grond. Een zonnige standplaats wordt echter wel op prijs gesteld. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei.

  Calluna vulgaris heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende licht en lucht rondom de plant te hebben. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en de plant niet te dicht op andere planten staat.

  Nee, Calluna vulgaris 'Marleen' groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  De Calluna vulgaris 'Marleen' heeft gemiddeld twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

  Ja, Calluna planten worden vaak bezocht en bestoven door vlinders en bijen vanwege hun bloemen en nectar. Deze planten kunnen dus zeker vlinders en bijen aantrekken in de tuin.

  Calluna vulgaris is een plant die goed is voor de biodiversiteit, omdat het insecten en kleine dieren aantrekt met zijn bloemen en bladeren. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende soorten organismen in de tuin. Het helpt zo bij het creëren van een gezonde en gevarieerde natuurlijke omgeving.

  Deze plant bloeit meestal van augustus tot en met november. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  "Calluna vulgaris 'Marleen' kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht."

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het consumeren ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Calluna vulgaris 'Marleen' heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn vanwege de dichte begroeiing en de luchtzuiverende eigenschappen van de bladeren. Deze plant kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of op het balkon.

 • Calluna vulgaris 'Marleen' kan het beste na de bloei licht teruggesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant in model. Snoei niet te diep, omdat dit kan leiden tot kaalheid aan de onderkant van de plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te vochtig wordt. Geef de plant water bij de wortels en vermijd dat er water op de bladeren komt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  De plant heeft goede drainage nodig, dus gebruik een potgrond die licht en luchtig is. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten, zodat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Vermijd potgrond die te zwaar is, dit kan leiden tot wateroverlast en wortelrot.

  De plant gedijt het beste in een zure, goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is maar niet te nat. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind en vorst. Geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  In de winter kan het handig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of stro rond de wortels te leggen. Ook is het aan te raden om de plant af te dekken met een vliesdoek of speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en extreme vorst.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge perioden. Snoei verouderde bloemen en takken om de groei te stimuleren. Geef de plant in het voorjaar en de herfst een meststof speciaal voor tuinplanten.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een specifieke bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een meststof met een uitgebalanceerde samenstelling voor zure grond en bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om niet te veel meststoffen te gebruiken om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om Calluna vulgaris 'Marleen' te mulchen voor het behoud van vocht en ter voorkoming van onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of boomschors voor een goede isolatie en bescherming van de wortels. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet bij voorkeur tussen de 4,5 en 5,5 liggen voor een optimale groei. Een zure bodem is belangrijk voor de goede ontwikkeling van de plant. Het is daarom aanbevolen om de zuurtegraad regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen.

  Je kunt ongedierte bestrijden bij deze tuinplant door regelmatig te controleren op bladluizen en deze handmatig te verwijderen, of door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren om eventuele plagen op tijd op te merken en te behandelen. Een goede luchtcirculatie rondom de plant kan ook helpen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Marleen' is een kleine, winterharde struik met een compacte groeiwijze. De plant heeft zilvergrijze bladeren en draagt in de late zomer tot de herfst paarse bloemen. 'Marleen' is een populaire cultivar van de gewone struikheide vanwege haar mooie bloei en goede winterhardheid. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is een prachtige toevoeging aan rotstuinen, heidetuinen of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.