Calluna vulgaris 'Multicolor'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Multicolor' is een prachtige en kleurrijke cultivar van de gewone struikheide. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30-40 cm. De bladeren zijn klein, naaldachtig en groen van kleur. De bloemen zijn in de zomer en herfst gevuld met verschillende kleuren, variërend van roze en paars tot wit en rood. 'Multicolor' is een mooie toevoeging aan de tuin en trekt bijen en vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Calluna vulgaris 'Multicolor' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die van nature voorkomt in gematigde klimaten. Het is een tuinplant die meestal in de herfst bloeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Diepere temperaturen kunnen schade aan de plant veroorzaken.

  "Calluna vulgaris 'Multicolor' is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging vereist. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond voor optimale groei en bloei. Snoei na de bloei om de plant compact te houden."

  Calluna vulgaris 'Multicolor' heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen tot een volwassen plant. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen andere planten zodat ze niet gaan concurreren om voedingsstoffen. Houd rekening met de volwassen hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Nee, Calluna vulgaris 'Multicolor' groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de plant minder goed bloeien en kunnen de bladeren sneller verkleuren. Het is dus aan te raden om deze plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regen en warmte. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant vochtig aanvoelt, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, Calluna vulgaris 'Multicolor' is een vlinder- en bijenlokkende plant. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Dit zorgt voor bestuiving en draagt bij aan een gezonde biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij bijen aantrekt. Daarnaast zorgt de plant voor een diversiteit aan bloemen en bladeren, wat gunstig is voor verschillende soorten insecten. Tot slot draagt de plant bij aan de natuurlijke omgeving door zijn kleurrijke en aantrekkelijke uitstraling.

  De plant bloeit over het algemeen van juli tot en met oktober en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Calluna vulgaris 'Multicolor' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer.

  Nee, Calluna vulgaris 'Multicolor' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt om zijn decoratieve bloemen en bladeren. Eet geen planten uit de tuin als je niet zeker weet of ze veilig zijn.

  Ja, Calluna vulgaris 'Multicolor' heeft een geluidsdempende werking. De plant absorbeert geluidsgolven en kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. Dit maakt het een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Calluna vulgaris 'Multicolor' kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder oude bloemen en verdroogde takken om de plant gezond te houden. Snoei niet te diep in het hout, omdat hieruit de nieuwe scheuten zullen groeien.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om rotting van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te gedijen. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Water geven wanneer de grond droog aanvoelt, maar vermijd dat de plant in een te vochtige grond staat.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en groeit het beste in zure, humusrijke bodem. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Deze planten zijn winterhard en kunnen goed tegen koude temperaturen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, maar als er extreme vorst wordt voorspeld, kan het helpen om de plant met een laag mulch of bladeren te bedekken. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst begint en te zorgen voor een goede afwatering om bevriezing te voorkomen. Als de plant in pot staat, kan het ook helpen om deze tijdelijk naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens de koudste dagen.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Snoei na de bloei om de plant compact te houden en stimuleer de groei van nieuwe scheuten. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden.

  Je kunt deze plant bemesten met een organische meststof in het voorjaar. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus volg de instructies op de verpakking nauwkeurig.

  Mulchen is gunstig voor deze plant, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik een laag organisch materiaal zoals boomschors of compost, maar vermijd mulchen rond de stengels van de plant om rotting te voorkomen. Het is aan te raden om in het voorjaar de mulchlaag te vernieuwen.

  Deze plant gedijt het beste in zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met toepasselijke meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeilijkheden voor de plant om voedingsstoffen op te nemen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zoals roofmijten, lieveheersbeestjes of nematoden. Het regelmatig controleren van de plant op plagen is ook belangrijk om preventief op te treden tegen ongedierte. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals vogels en insecten helpen bij het bestrijden van ongedierte in de tuin.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Multicolor' is een prachtige en kleurrijke cultivar van de gewone struikheide. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30-40 cm. De bladeren zijn klein, naaldachtig en groen van kleur. De bloemen zijn in de zomer en herfst gevuld met verschillende kleuren, variërend van roze en paars tot wit en rood. 'Multicolor' is een mooie toevoeging aan de tuin en trekt bijen en vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.