Calluna vulgaris 'Peter Sparkes'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er en kompakt og lang blomstrende busk fra lyngfamilien. Planten har små grønne blade og producerer i sensommeren til efteråret iøjnefaldende lilla blomster. 'Peter Sparkes' er en vinterhårdfør plante, der trives godt i surt, veldrænet jord og fuld sol. Det er et glimrende valg til stenbede, bede og som bunddække. Planten tiltrækker bier og sommerfugle og kan også bruges som afskårne blomster.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er ikke stedsegrøn. Det er en busk, der mister sine blade om efteråret. Det er en populær haveplante på grund af dens blomster og blade farve.

  Planten er meget vinterhårdfør og kan tåle temperaturer ned til -20 grader celsius. Det er en stærk haveplante, som er godt modstandsdygtig over for kulde og frost. Det anbefales at beskytte planten godt ved ekstrem frost.

  Ja, denne plante er særligt nem at vedligeholde. Det er en stærk plante, der trives godt i forskellige jordtyper og vejrforhold. Regelmæssig beskæring efter blomstringen holder planten sund og smuk.

  Planten har brug for cirka 30 til 40 centimeter plads for at vokse og udvikle sig ordentligt. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sig og blomstre. Placer planten på et solrigt sted med veldrænet jord for det bedste resultat.

  Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' trives bedst i direkte sollys eller halvskygge. I skygge vil planten ikke vokse og blomstre optimalt. Vælg derfor et sted i haven med tilstrækkeligt sollys.

  Calluna har et gennemsnitligt vandbehov og skal vandes cirka 1-2 gange om ugen. Sørg for, at jorden forbliver let fugtig, men ikke for våd. I tørre perioder kan det være nødvendigt at give mere vand.

  Ja, Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er sommerfugl- og bielokkende. Det tiltrækker disse bestøvere på grund af nektaren og pollen, det tilbyder. Dette gør det til en værdifuld tilføjelse til haven.

  Calluna vulgaris, også kendt som lyng, er en vigtig plante for biodiversitet, da den tiltrækker en mangfoldighed af insekter, herunder bier og sommerfugle. Derudover giver lyng ly for og mad til forskellige dyrearter. Det er en værdifuld tilføjelse til haven for at fremme biodiversiteten.

  Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' blomstrer fra august til oktober. Blomstringen varer cirka 6 til 8 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Det er en stærk haveplante, der trives godt i solrige forhold. Sørg dog for tilstrækkeligt med vand under tørre perioder.

  Nej, Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er ikke spiselig. Det er en prydbusk, der er kendt for sine smukke blomster og blade. Det frarådes at spise planten.

  Ja, Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' har lyddæmpende egenskaber på grund af den tætte vækst og absorbering af lydbølger gennem blade og grene. Det er derfor et godt valg til at reducere støjgener i haven eller på altanen.

 • Efter blomstringen skal planten beskæres for at bevare formen og plantens sundhed. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær planten let for at fremme en kompakt vækst. Beskær om foråret lige over de nye vækstpunkter.

  Giv regelmæssigt vand til denne plante, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke gennemvædet. Undgå, at planten står med sine rødder i vand for at forhindre rodrot.

  Planten har brug for veldrænet pottemuld til en sund vækst. Sørg for, at pottemulden ikke er for våd for at undgå rådne rødder. Giv planten regelmæssigt vand, men lad jorden tørre let mellem vandingerne.

  Jorden til "Calluna vulgaris 'Peter Sparkes'" skal være godt drænet og sur. Planten trives bedst i surt, næringsfattigt jord. En humusrig jord er også egnet til denne haveplante.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering, men kan også vokse i halvskygge. Sørg for god dræning i jorden og undgå våde fødder. Beskyt planten mod hård vind.

  Om vinteren har denne plante brug for ekstra beskyttelse mod frost, såsom at dække den med halm eller blade. Sørg for, at jorden er godt drænet for at forhindre rådne rødder. Tilføj gødning til planten om foråret for at fremme væksten.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og elsker sur jord. Sørg for tilstrækkelig fugtighed, men undgå at rødderne står for længe i vand. Beskær planten efter blomstring for at bevare en kompakt form.

  Denne plante kræver lidt gødning og trives godt i dårlig jord. Brug en speciel gødning til haveplanter om foråret for en sund vækst og blomstring. Overgødskning kan føre til udtørring af planten og bør undgås.

  Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' foretrækker et lag af muld som f.eks. barkflis eller kompost for at holde jorden fugtig og begrænse ukrudtets vækst. Mulching hjælper også med at gradvist frigive næringsstoffer til planten. Vær opmærksom på, at laget af muld ikke er for tykt for at undgå kvælning af rødderne.

  Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' trives bedst i sur jord. Jordens pH-værdi bør ideelt set ligge mellem 4,5 og 5,5. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  Planten kan være følsomme over for angreb af bladlus og spindemider. For at bekæmpe skadedyr kan der anvendes insekticider eller biologiske bekæmpelsesmidler. At regelmæssigt kontrollere planten for tegn på skadedyr og fjerne angrebne dele kan også hjælpe med at forebygge skadedyrsangreb.

 • Beskrivelse

  Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er en kompakt og lang blomstrende busk fra lyngfamilien. Planten har små grønne blade og producerer i sensommeren til efteråret iøjnefaldende lilla blomster. 'Peter Sparkes' er en vinterhårdfør plante, der trives godt i surt, veldrænet jord og fuld sol. Det er et glimrende valg til stenbede, bede og som bunddække. Planten tiltrækker bier og sommerfugle og kan også bruges som afskårne blomster.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.