Calluna vulgaris 'Radnor'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Radnor' er en kompakt buskagtig plante med små grønne blade og overflodige blomster, der skifter fra lyserød til dyb lyserød under blomstringsperioden. Det er en populær kultivar af den almindelige lyng og trives godt på veldrænet sur jord. 'Radnor' er en vinterhårdfør plante, der blomstrer fra sensommeren til efteråret og er tiltrækkende for bier og sommerfugle. Denne lyngplante bruges ofte i stenhaver, bede og som jorddække. Regelmæssig beskæring efter blomstringen fremmer en kompakt vækst og smuk blomstring i den følgende sæson.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Calluna vulgaris 'Radnor' er ikke stedsegrøn, men mister sine blade om vinteren. Planten er en haveplante.

  Calluna vulgaris 'Radnor' er hårdfør til omkring -15 grader Celsius. Denne plante kan derfor godt klare koldere temperaturer om vinteren. Det er vigtigt at beskytte planten godt under lange perioder med streng frost.

  Ja, Calluna vulgaris 'Radnor' er let at passe og kræver lidt særlig pleje. Det er en stærk haveplante, der trives godt i både solrige og skyggefulde miljøer. Regelmæssig vanding og beskæring er tilstrækkelig til at vedligeholde planten.

  Calluna vulgaris 'Radnor' har brug for cirka 30 cm til 40 cm plads for at udvikle sig ordentligt. Sørg for tilstrækkelig luftig jord og plant busken på et solrigt til halvskyggefuldt sted i haven. Hold også lidt afstand til andre planter for at sikre tilstrækkelig lys og luftstrøm.

  Calluna vulgaris 'Radnor' trives bedst i fuld sol til let skygge. I mørk skygge kan væksten blive hæmmet. Det anbefales at placere planten på et solrigt sted for optimal vækst.

  Planten har brug for vand ca. 1 til 2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og jordfugtigheden. Sørg for, at jorden forbliver jævnt fugtig, men ikke gennemvædet. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere, om planten har brug for vand.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de blomster, den primært danner. Det tiltrækker disse bestøvere med sin nektar og farverige blomster. Dette gør det til et godt valg for at tiltrække værdifulde insekter i haven.

  Calluna vulgaris er en hjemmehørende plante, der bidrager til biodiversiteten ved at levere nektar og pollen til insekter som bier og sommerfugle. Derudover giver planten skjulesteder for små dyr. Det er en vigtig plante for økosystemet i haver og naturområder.

  Planten blomstrer fra juli til oktober. Blomstringsperioden varer cirka 4 måneder.

  Calluna vulgaris 'Radnor' foretrækker en solrig placering, men kan også trives godt i halvskygge. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkelig sollys for en sund vækst og blomstring. I fuld sol kan planten dog blive forbrændt, så vær opmærksom på dette.

  Nej, Calluna vulgaris 'Radnor' er ikke spiselig. Det er primært en dekorativ haveplante. Spis ikke planter fra haven, hvis du ikke er sikker på, om de er sikre.

  Ja, planten har egenskaben at dæmpe lyd på grund af dens tætte vækst og behårede blade. Dette kan hjælpe med at reducere støjgener i haven eller på terrassen. Det er dog ikke en plante, der specifikt er dyrket til lyddæmpning.

 • Calluna vulgaris 'Radnor' bør beskæres bedst efter blomstringen for at bevare formen og tætheden. Fjern svage eller døde grene og beskær planten lige over den nye vækst. Brug en skarp beskæresaks for at opnå det bedste resultat.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i varme og tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at planten står i vandmættet jord med rødderne. Giv helst vand ved plantens base for at undgå svampesygdomme.

  Planten trives bedst i godt drænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, men heller ikke for tør. Brug gerne en pottemuld specielt til haveplanter.

  Denne plante trives bedst i veldrænet jord med en sur pH. Sørg for, at jorden holder tilstrækkeligt med fugt, men ikke er for våd. En jord rig på humus kan også bidrage til en sund vækst.

  Calluna vulgaris 'Radnor' trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt lys for at kunne vokse og blomstre godt. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rodædning.

  Om vinteren har planten brug for beskyttelse mod frost og ekstreme vejrforhold. Du kan beskytte planten ved at påføre et lag mulch omkring basen og ved at dække planten med et let klæde eller jute. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frostperioden begynder.

  Sørg for en god drænet jord og vand regelmæssigt i tørre perioder. Beskær planten efter blomstringen for at stimulere ny vækst, og fjern regelmæssigt visne blomster. Tilføj forårs-gødning for at holde planten sund.

  Det er vigtigt at give en god gødning til haveplanter om foråret og sommeren. Brug helst en gødning specielt til surbundsplanter og følg doseringsanbefalingerne på emballagen. Overgødning kan forårsage skade på planten, så vær forsigtig med brugen af gødning.

  Det er vigtigt at lægge muld omkring planten for at holde på fugtigheden og undertrykke ukrudt. Brug organisk muld som f.eks. træflis eller halm. Sørg for, at muldlaget ikke er for tykt for at undgå at kvæle planten.

  Calluna vulgaris 'Radnor' trives bedst i en sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. Det er vigtigt at opretholde den korrekte surhedsgrad for en sund vækst og blomstring af denne haveplante. Regelmæssig testning og justering af jordens pH-værdi kan hjælpe med at få planten til at vokse godt.

  For at bekæmpe skadedyr i havenplanter som Calluna vulgaris 'Radnor' kan der anvendes biologiske bekæmpelsesmidler eller naturlige fjender af skadedyr. Det er vigtigt regelmæssigt at tjekke planterne for tegn på skadedyr og om nødvendigt handle. Fjernelse af angrebne blade og plantedele kan også hjælpe med at forhindre skadedyr.

 • Beskrivelse

  Calluna vulgaris 'Radnor' er en kompakt buskagtig plante med små grønne blade og overflodige blomster, der skifter fra lyserød til dyb lyserød under blomstringsperioden. Det er en populær kultivar af den almindelige lyng og trives godt på veldrænet sur jord. 'Radnor' er en vinterhårdfør plante, der blomstrer fra sensommeren til efteråret og er tiltrækkende for bier og sommerfugle. Denne lyngplante bruges ofte i stenhaver, bede og som jorddække. Regelmæssig beskæring efter blomstringen fremmer en kompakt vækst og smuk blomstring i den følgende sæson.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.