Calluna vulgaris 'Underwoodii'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Underwoodii' is een cultivar van de struikheide, een kleine wintergroene heester die bekend staat om zijn compacte groei en overvloedige bloei. De plant heeft smalle, naaldachtige bladeren die in de herfst verkleuren naar roodbruin, waardoor het een mooie toevoeging is aan de herfsttuin. In de late zomer en vroege herfst produceert 'Underwoodii' kleine paarse bloemen die een aantrekkelijke toevoeging zijn aan de tuin. De plant gedijt goed in zure, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Calluna vulgaris 'Underwoodii' is een prachtige en compacte heideplant die het hele jaar door interesse toevoegt aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Calluna vulgaris 'Underwoodii' is niet groenblijvend. De plant verliest zijn bladeren in de herfst en verschijnt in de lente weer opnieuw met frisgroen blad. Het is een struik die zijn blad verliest en in het voorjaar weer nieuw blad krijgt.

  De plant Calluna vulgaris 'Underwoodii' is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. De plant heeft weinig water nodig en verdraagt droge grond goed. Het is belangrijk om de plant na de bloei te snoeien om de vorm te behouden.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig in de tuin om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende luchtstroom rondom de plant en plant deze op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Houd ook rekening met eventuele buren en andere planten in de buurt.

  De Calluna vulgaris 'Underwoodii' groeit het beste op een plek met veel zonlicht, maar kan ook overleven in de halfschaduw. In de schaduw zal de plant echter minder goed groeien en bloeien dan in de volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Je hebt ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en bloemen die ze produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin. Het is aan te raden om deze plant aan te planten om de vlinder- en bijenpopulatie te ondersteunen.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bijen en andere bestuivers aantrekken. Ook biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren. Tot slot verrijkt het de bodem door het afsterven van de plant en de natuurlijke compostering.

  Deze plant bloeit van augustus tot november en de bloei duurt ongeveer 2 maanden.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige locatie te plaatsen. Het zal goed gedijen in de zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt in de voeding. Het kan schadelijk zijn om deze plant te consumeren.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' heeft de eigenschap om geluid te absorberen en daardoor een geluidsdempend effect te hebben in de tuin. Hierdoor kan het een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid. Planten hebben over het algemeen een positief effect op het dempen van geluid in de buitenruimte.

 • Calluna vulgaris 'Underwoodii' moet elk voorjaar na de bloei licht worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Snoei de plant tot net onder de uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Het beste type potgrond voor Tuinplanten is een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt en dat er voldoende voeding in zit voor een gezonde groei. Een mengsel van turf, schors en compost kan geschikt zijn voor het planten van Tuinplanten in potten.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een lage zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht bevat, maar niet te nat is. Een lichte zandgrond is ideaal voor deze plant.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om optimaal te groeien. Vermijd natte, drassige grond om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de grond rondom de plant goed te mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met een jute doek of vliesdoek om te voorkomen dat de takken beschadigd raken door de kou. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat, uit de harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Water geven is alleen nodig als de grond droog aanvoelt. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar behoefte aan een organische meststof met een hoog stikstofgehalte voor een gezonde groei. Bemest de planten niet te veel om wortelverbranding te voorkomen. Geef de meststof gelijkmatig over de grond uit en hark deze licht in.

  Mulch rond de plant met een laagje organisch materiaal om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden in de grond. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant komt, om rotten te voorkomen. Vernieuw de mulch regelmatig voor optimale groei.

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig de bodem te verzuren met bijvoorbeeld tuinturf. In een te zure of te kalkrijke bodem zal de plant niet goed kunnen groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig inspectie en preventieve maatregelen zoals het schoonhouden van de omgeving en het verwijderen van aangetaste bladeren effectief zijn. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of knoflookspray kan ook helpen om ongedierte op afstand te houden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig snel in te grijpen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Underwoodii' is een cultivar van de struikheide, een kleine wintergroene heester die bekend staat om zijn compacte groei en overvloedige bloei. De plant heeft smalle, naaldachtige bladeren die in de herfst verkleuren naar roodbruin, waardoor het een mooie toevoeging is aan de herfsttuin. In de late zomer en vroege herfst produceert 'Underwoodii' kleine paarse bloemen die een aantrekkelijke toevoeging zijn aan de tuin. De plant gedijt goed in zure, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Calluna vulgaris 'Underwoodii' is een prachtige en compacte heideplant die het hele jaar door interesse toevoegt aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.