Camellia japonica 'Mathotiana Alba'

Camellia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Camellia japonica 'Mathotiana Alba' is een prachtige groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Deze variant heeft grote enkele witte bloemen met een geel hart die in het voorjaar bloeien. De bloemen hebben een subtiele geur en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Met zijn opvallende bloemen en groenblijvende bladeren is de Camellia japonica 'Mathotiana Alba' een echte blikvanger in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Camellia japonica 'Mathotiana Alba' is een groenblijvende tuinplant. De bladeren blijven het hele jaar door groen. Deze plant behoudt dus zijn blad, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om voor extra bescherming te zorgen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen koude wind en vorstschade.

  Ja, de Camellia japonica 'Mathotiana Alba' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor een vochtige maar goed doorlatende grond, voldoende licht en bescherming tegen vorst. Met de juiste verzorging zal de plant goed gedijen.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Alba' heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, de Camellia japonica 'Mathotiana Alba' groeit goed in de schaduw. Het is een wintergroene struik die houdt van beschutte plekken met lichte schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Alba' heeft één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is verstandig om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar in de bloemen. Het trekt deze bestuivende insecten aan en helpt zo bij de voortplanting. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor de biodiversiteit.

  Ja, als inheemse plantensoort heeft de Camellia japonica 'Mathotiana Alba' een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin. De plant trekt bijen, hommels en vlinders aan, wat de biodiversiteit in stand houdt. Daarnaast zorgen de bloemen en bladeren van de plant voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren.

  De plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Camellia japonica 'Mathotiana Alba' kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon, vooral in de zomer. Zorg voor voldoende water en bescherming tegen harde wind.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en mogen niet geconsumeerd worden. Ze bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Het wordt dus afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Camellia japonica 'Mathotiana Alba' heeft dikke, glanzende bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en daardoor geluid kunnen dempen. Dit maakt het een goede keuze voor tuinen die wat meer privacy en rust nodig hebben.

 • Camellia's kunnen het best gesnoeid worden direct na de bloei. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken. Snoei ook om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor planten die zure grond nodig hebben.

  Deze tuinplant gedijt het best in goed doorlatende, zure grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed wordt belucht. Vermijd zware, compacte grond en plaats de plant op een beschutte plek in de halfschaduw.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Alba' gedijt het beste in een standplaats halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind en vorst. De grond moet goed doorlatend en humusrijk zijn.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om de wortels te bedekken met een dikke laag mulch, zoals bladeren of stro, om ze te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant in te pakken met vliesdoek of jute om de takken te beschermen tegen koude temperaturen en harde wind. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt in de winter om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Gebruik meststoffen speciaal voor bloeiende planten om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig voor een gezonde groei en mooie bloemen. Gebruik organische meststof in het voorjaar en de zomer voor een goede voeding. Zorg ervoor dat de plant de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt om te voorkomen dat deze uitgeput raakt.

  Het is gunstig om een laag mulch aan te brengen rondom de plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan ​​uit organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of schors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Deze plant prefereert een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot chlorose en een verminderde groei. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint, en wolluis. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding van deze plaaginsecten. Een milieuvriendelijke optie is het spuiten van een mengsel van water en zeep als natuurlijk bestrijdingsmiddel.

 • Omschrijving

  De Camellia japonica 'Mathotiana Alba' is een prachtige groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Deze variant heeft grote enkele witte bloemen met een geel hart die in het voorjaar bloeien. De bloemen hebben een subtiele geur en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Met zijn opvallende bloemen en groenblijvende bladeren is de Camellia japonica 'Mathotiana Alba' een echte blikvanger in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.