Carpinus betulus

Carpinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Carpinus betulus, ook wel haagbeuk genoemd, is een bladverliezende boom die vaak gebruikt wordt voor hagen en afscheidingen in tuinen. De boom heeft een dichte, bossige groeiwijze en kan tot wel 15 meter hoog worden. De blaadjes zijn groen en getand, en verkleuren in de herfst naar een warme oranjegele kleur. In het voorjaar produceert de Carpinus betulus hangende katjes die insecten aantrekken. Deze boom gedijt goed op verschillende soorten grond en is winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Tuinplant is niet groenblijvend. Het blad van de plant verkleurt en valt af in de herfst. In de winter is de plant kaal.

  De Carpinus betulus is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  De Carpinus betulus is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en klimaten. Regelmatig snoeien zorgt voor een mooie vorm en gezonde groei.

  De Carpinus betulus heeft gemiddeld een ruimte van 4 tot 6 meter in de breedte nodig en kan tot 12 meter hoog groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de grootte en vorm van de plant onder controle te houden.

  De Carpinus betulus groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en veelzijdige plant die zich goed kan aanpassen aan verschillende groeiomstandigheden. Het is een goede keuze voor tuinen met minder zonlicht.

  Tuinplanten zoals Carpinus betulus hebben over het algemeen genoeg aan 1-2 keer per week water geven, afhankelijk van de hoeveelheid regen die valt. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet drassig. Het is beter om af en toe dieper water te geven dan elke dag een beetje.

  Ja, Carpinus betulus staat bekend als een goede plant voor bijen en vlinders. De bloemen van deze plant trekken deze insecten aan vanwege de nectar die ze produceren. Het is dus zeker een aanwinst voor vlinders en bijen in de tuin.

  Ja, de Carpinus betulus is goed voor biodiversiteit. De plant trekt vogels en insecten aan die zorgen voor bestuiving en verspreiding van zaden, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem in de tuin. Daarnaast zorgen de bladeren en takken voor schuil- en nestplaatsen voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De Carpinus betulus kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen fel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in periodes van droogte.

  Nee, de bladeren, zaden en bloemen van Carpinus betulus zijn niet eetbaar voor mensen. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt in tuinen en parken. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft bladeren met een dichte structuur die geluidsgolven absorberen en diffuus reflecteren, waardoor het geluid gedempt wordt. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant bij voorkeur in de winter of vroeg in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug naar gezonde knoppen of takken. Zorg voor een evenwichtige snoei om de plant gezond te houden.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef vooral in droge periodes regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten ook even opdrogen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een potgrond met voldoende voedingstoffen is belangrijk voor een gezonde groei van de plant. Gebruik bij voorkeur een potgrond geschikt voor Tuinplanten.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de grond een neutrale tot lichtzure pH heeft voor optimale groei.

  De Carpinus betulus, ook wel haagbeuk genoemd, gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. De grond moet vochtig en goed doorlatend zijn. Deze plant kan goed tegen verschillende bodemsoorten, van zand tot klei.

  Om Carpini betulus te beschermen tegen vorst is het aan te raden om mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek gebruikt worden om de plant te bedekken bij extreme kou. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en de winterbescherming aan te passen indien nodig.

  Snoei de plant regelmatig in de winter om de vorm te behouden. Geef de plant voldoende water tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Voor de bemesting van de Carpinus betulus is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, zoals compost of koemest. Deze kunnen worden verspreid rond de wortels van de plant. Het is belangrijk om de bemesting gelijkmatig te verdelen en niet te dicht bij de stam of bladeren aan te brengen.

  Mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren, compost of boomschors, zal helpen bij het behouden van vocht in de grond en onkruid onderdrukken. Daarnaast beschermt mulch de wortels tegen temperatuurschommelingen en verbetert het de bodemstructuur. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen rondom de plant.

  Carpinus betulus prefereert een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om de pH-waarde van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aanpassingen te maken.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, rupsen en kevers. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen worden ingezet om het ongedierte te bestrijden. Mocht de plaag te groot worden, dan kunnen neemolie of pyrethrum als milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Carpinus betulus, ook wel haagbeuk genoemd, is een bladverliezende boom die vaak gebruikt wordt voor hagen en afscheidingen in tuinen. De boom heeft een dichte, bossige groeiwijze en kan tot wel 15 meter hoog worden. De blaadjes zijn groen en getand, en verkleuren in de herfst naar een warme oranjegele kleur. In het voorjaar produceert de Carpinus betulus hangende katjes die insecten aantrekken. Deze boom gedijt goed op verschillende soorten grond en is winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.