Carpinus japonica

Carpinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Carpinus japonica, ook wel bekend als Japanse haagbeuk, is een middelgrote bladverliezende boom met een dichte, kegelvormige kroon. De boom heeft gladde, grijze schors en eivormige bladeren die in de herfst verkleuren naar een mooie oranje tot rode tint. In het voorjaar produceert de Carpinus japonica onopvallende bloemen die gevolgd worden door kleine, ovale vruchten. Deze boom gedijt het beste op goed gedraineerde grond en is ideaal voor het creëren van hagen of als solitaire boom in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Carpinus japonica is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt. Het is dus geen groenblijvende plant.

  Hoeveel graden winterhard een plant is, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen kunnen Tuinplanten zoals deze gewoonlijk temperaturen van -15°C tot -20°C verdragen. Het is echter altijd aan te raden om de plant in strenge winters extra te beschermen.

  Ja, de Carpinus japonica is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Deze plant heeft weinig specifieke zorg nodig en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Het is een sterke en gezonde plant die weinig problemen zal geven in de tuin.

  De Carpinus japonica heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten en objecten, zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de grond voldoende voedzaam is en goed gedraineerd wordt.

  Deze plant gedijt goed in de schaduw en groeit goed met weinig direct zonlicht. Het is een plant die goed kan gedijen in schaduwrijke gebieden. Zolang de bodem vochtig is, kan deze plant goed groeien, zelfs in de schaduw.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid neerslag. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door lichtvochtig te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, omdat de plant aantrekkelijk is voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende dieren. Het bevordert de biodiversiteit in de tuin.

  De Carpinus japonica bloeit van juni tot juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. Zorg ook voor een goede afwatering van de grond.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is aan te raden om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, de plant heeft een dichte bladstructuur en kan helpen om geluid te dempen. Het kan daarom dienen als een natuurlijke geluidsdempende barrière in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Vermijd het snoeien tijdens de zomermaanden om bloeden te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Carpinus japonica hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing om schimmelziekten te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage is belangrijk voor deze plant. Zorg voor een lichtvochtige grond die humusrijk is. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit dient goed doorlatend en vochtig te zijn voor optimale groei van deze tuinplant. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd zware, compacte grondsoorten.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschut is tegen harde wind om beschadiging te voorkomen. Deze plant gedijt goed in normale tuingrond.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst en wind door bijvoorbeeld af te dekken met een dikke laag bladeren of stro. Ook kan het helpen om de plant te beschermen door een jute zak of speciale plantenhoes eromheen te doen. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed waterdoorlatend blijft om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in zowel zon als schaduw. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het late voorjaar of de vroege zomer om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze heester hebben baat bij regelmatige bemesting met organische meststoffen of speciale bemesting voor tuinplanten. Bemest in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de wortelzone van de plant.

  Het is gunstig om mulch aan te brengen rondom deze plant, omdat dit helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt geduwd, om rotting te voorkomen. Een laag mulch van ongeveer 5-8 cm is ideaal voor Tuinplanten zoals deze.

  De Carpinus japonica groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Controleer regelmatig op luizen, bladluizen en spint en verwijder ze indien nodig met een harde waterstraal. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en vermijd te veel vochtigheid om schimmel en andere ziekten te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Carpinus japonica, ook wel bekend als Japanse haagbeuk, is een middelgrote bladverliezende boom met een dichte, kegelvormige kroon. De boom heeft gladde, grijze schors en eivormige bladeren die in de herfst verkleuren naar een mooie oranje tot rode tint. In het voorjaar produceert de Carpinus japonica onopvallende bloemen die gevolgd worden door kleine, ovale vruchten. Deze boom gedijt het beste op goed gedraineerde grond en is ideaal voor het creëren van hagen of als solitaire boom in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.