Caryopteris x clandonensis

Caryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caryopteris x clandonensis, også kendt som blå spirea eller blå skægblomst, er en busk, der er kendt for sine iøjnefaldende blå blomster. Denne plante blomstrer sent om sommeren til efteråret og tiltrækker sommerfugle og bier. Caryopteris x clandonensis trives bedst i veldrænet jord og en solrig placering. Bladene på denne plante er smalle og duftende og har en grågrøn farve. Denne plante kan beskæres for at bevare sin form og er en smuk tilføjelse til bede eller som en solitær plante i haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Caryopteris x clandonensis er ikke stedsegrøn. Den mister sine blade om vinteren og forbliver nøgen indtil foråret. Det er en løvfældende haveplante.

  Denne plante er vinterhårdfør ned til -15 grader Celsius og kan derfor tåle relativt kolde temperaturer om vinteren. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost for at undgå skader. Generelt trives denne plante godt i vores klima.

  Ja, Caryopteris x clandonensis er generelt meget let at vedligeholde og kræver lidt beskæring. Det er en stærk plante, der trives godt i de fleste jordtyper og har få problemer med skadedyr eller sygdomme. Det er et ideelt valg for haveejere, der leder efter en smuk og let at vedligeholde plante.

  Caryopteris x clandonensis har brug for cirka 60 til 90 cm plads for at vokse og udvikle sig ordentligt. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads mellem planterne for at fremme luftcirkulation og forhindre skimmelsygdomme. Tag højde for plantens endelige størrelse, når du planter den i haven.

  Planten trives bedst i fuld sol eller halvskygge og vil ikke trives så godt i skyggen. Derfor er det vigtigt at plante den på et solrigt sted for optimal vækst og blomstring. I skyggen vil den sandsynligvis producere færre blomster og vokse mindre godt.

  Caryopteris har brug for vand gennemsnitligt en til to gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men lad ikke planten stå i vand. Om sommeren i varmt vejr kan der være behov for mere vand.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier takket være de nektarrige blomster. Det er en værdifuld tilføjelse til en have, der bidrager til biodiversitet og tiltrækker bestøvere. Planter af denne art kan være en smuk tilføjelse til en farverig og livlig blomsterhave.

  Ja, planten er god for biodiversiteten, fordi den tiltrækker sommerfugle og er en kilde til mad for bier. Derudover giver den ly og redepladser til fugle.

  Denne plante blomstrer normalt fra juli til september. Blomstringsperioden kan vare cirka 6 til 8 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i tørre perioder. Planten tåler godt varme somre og kan klare tør jord godt.

  Nej, planten er ikke spiselig. Den bruges som prydblad i haver på grund af de smukke blomster og duft. At indtage planten kan føre til maveproblemer.

  Ja, denne plante har en lyddæmpende virkning, fordi bladene og grenene opfanger og absorberer lydvibrationer. Derved kan planten hjælpe med at reducere støjgener i haven. Effekten er dog begrænset sammenlignet med specifikke lydisolerende materialer.

 • Den bedste tid at beskære Caryopteris x clandonensis er om foråret, hvor du skærer den ned til omkring 10 centimeter over jorden. Fjern døde grene og udtynd busken for at fremme væksten. Efter blomstringen kan du også beskære nogle grene for at bevare plantens form.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke gennemblødt. Giv vand ved plantens base og undgå våde blade for at forhindre skimmelsvækst.

  For denne haveplante er det vigtigt at sørge for god drænet pottejord. Vælg f.eks. en blanding, der er egnet til stauder. Sørg for at pottejorden forbliver fugtig, men ikke bliver for vandig.

  Jordkvaliteten, hvor planterne vokser bedst, er frugtbar, veldrænet jord. Gerne i sol til halvskygge. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd for at undgå rodødelæggelse.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke forbliver for fugtig. Beskyt planten mod hård vind.

  For at undgå frostskader anbefales det at dække planten om vinteren med et tykt lag muld. Det er også muligt at beskytte planten med en speciel vinterhue. Sørg dog for, at jorden omkring planten er godt drænet for at undgå rodrot.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i veldrænet jord og fuld sol. Beskær planten om foråret lige over jorden for at fremme ny vækst. Giv planten regelmæssig vand i tørre perioder.

  Denne plante kræver lidt gødning og kan trives fint i almindelig havejord. En enkelt gødskning om foråret med organisk gødning er tilstrækkelig. Overgødskning kan føre til mindre kompakt vækst og mindre blomstring.

  Mulch hjælper med at bevare fugt og undertrykke ukrudtsvækst omkring denne plante. Brug organisk materiale som kompost eller barkflis for at holde jorden sund. Påfør mulchen i et lag på ca. 5-10 cm tykt rundt omkring planten, men undgå at lægge den direkte mod stammen.

  Planten foretrækker en neutral til let sur jord med en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5. Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt justere den med kalk eller specifik gødning. En optimal surhedsgrad sikrer sund vækst og blomstring af planten.

  For at bekæmpe skadedyr i denne haveplante kan du tiltrække naturlige fjender som mariehøns og snyltehvepse. Derudover er det vigtigt at inspicere regelmæssigt for spindemider og bladlus for at sikre en sund vækst. Som en forebyggende foranstaltning kan du regelmæssigt sprøjte planterne med en hård stråle vand for at skylle eventuelle skadedyr væk.

 • Beskrivelse

  Caryopteris x clandonensis, også kendt som blå spirea eller blå skægblomst, er en busk, der er kendt for sine iøjnefaldende blå blomster. Denne plante blomstrer sent om sommeren til efteråret og tiltrækker sommerfugle og bier. Caryopteris x clandonensis trives bedst i veldrænet jord og en solrig placering. Bladene på denne plante er smalle og duftende og har en grågrøn farve. Denne plante kan beskæres for at bevare sin form og er en smuk tilføjelse til bede eller som en solitær plante i haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.