Castanea sativa

Castanea sativa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Castanea sativa, ook bekend als de tamme kastanjeboom, is een majestueuze loofboom die tot wel 30 meter hoog kan groeien. De boom heeft grote, glanzende bladeren die in de herfst prachtig verkleuren naar geel en roodbruin. In de herfst produceert de boom eetbare noten, de tamme kastanjes, die geliefd zijn om hun zoete en nootachtige smaak. De bast van de boom is ruw en diep gegroefd, wat bijdraagt aan zijn unieke uiterlijk. De Castanea sativa gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is een waardevolle toevoeging aan parken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de "Castanea sativa" is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de herfst zijn bladeren verliest. Het is een veelvoorkomende boom in tuinen vanwege zijn eetbare kastanjes.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus aan te raden om te beschermen bij extreme kou. Het is een sterke plant die goed kan gedijen in ons klimaat.

  De "Castanea sativa" heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien en water geven is belangrijk voor een gezonde groei.

  De Castanea sativa heeft veel ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende wortel- en groeiruimte in de bodem. Houd rekening met een minimale ruimte van enkele meters in diameter.

  De Castanea sativa gedijt het beste in de halfschaduw of volle zon. Het is geen plant die goed groeit in de schaduw. Het heeft voldoende zonlicht nodig om optimaal te groeien en te bloeien.

  Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid heeft de plant gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar geen wateroverlast te veroorzaken. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivers aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de tuin. Het is dus een goede keuze voor wie meer biodiversiteit wil aantrekken in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het als voedselbron kan dienen voor verschillende dieren, zoals eekhoorns en vogels. De bloemen van deze plant trekken ook bestuivende insecten aan, wat de diversiteit in de tuin kan vergroten. Daarnaast kan de plant zorgen voor schaduw en beschutting voor andere planten en kleine dieren.

  De Castanea sativa bloeit in de maanden juni en juli en de bloei kan tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft bij warme temperaturen. Overmatige hitte kan echter leiden tot verbranding van de bladeren.

  Ja, de noten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak geroosterd of gekookt gegeten. Het is belangrijk om te controleren of de noten goed rijp zijn voordat je ze consumeert. Beukenboom is de naam van deze plantensoort.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn bladeren en takken, waardoor het geluid in de omgeving wordt verminderd. Hierdoor kan de plant een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of omgeving.

 • Voor het snoeien van deze plant is het het beste om dood of beschadigd hout te verwijderen in het late voorjaar of de zomer. Snoei ook regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden. Vermijd zware snoei in de herfst of winter om bloeden te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in stilstaand water komen te staan.

  Castanea sativa groeit goed in goed doorlatende potgrond met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vochtig zijn. De grond moet ook een neutrale pH-waarde hebben. De plant gedijt het beste in vruchtbare grond.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek met vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind en vorst. De plant kan goed groeien in zowel tuinen als parken.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de bodem rond de plant te bedekken met een dikke laag mulch. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een jute zak of fleece om de kou te weerstaan. Het is belangrijk om de winterbescherming in de herfst aan te brengen voordat de vorst begint.

  De plant vereist regelmatige snoei om de vorm en grootte te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en houd de plant goed bemest. Bescherm de plant in de winter tegen vorst.

  Voor een goede groei en ontwikkeling van deze plant is het aan te raden om een organische meststof toe te voegen in het voorjaar. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte om de vruchtontwikkeling te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladeren en minder vruchten.

  Mulch is gunstig voor de groei van deze plant, omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de bodemtemperatuur reguleert. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost, dat rond de plant wordt gelegd. Mulch helpt bij het behouden van de gezondheid en vitaliteit van de plant.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een lichtzure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging.

  Om ongedierte op een Tuinplanten te bestrijden, kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals het regelmatig controleren van de planten op tekenen van plagen, het planten van companion plants die ongedierte afweren, en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie. Het is belangrijk om op een milieuvriendelijke manier ongedierte te bestrijden om schade aan de plant en het ecosysteem te minimaliseren.

 • Omschrijving

  De Castanea sativa, ook bekend als de tamme kastanjeboom, is een majestueuze loofboom die tot wel 30 meter hoog kan groeien. De boom heeft grote, glanzende bladeren die in de herfst prachtig verkleuren naar geel en roodbruin. In de herfst produceert de boom eetbare noten, de tamme kastanjes, die geliefd zijn om hun zoete en nootachtige smaak. De bast van de boom is ruw en diep gegroefd, wat bijdraagt aan zijn unieke uiterlijk. De Castanea sativa gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is een waardevolle toevoeging aan parken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.