Catalpa bignonioides 'Aurea'

Catalpa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Catalpa bignonioides 'Aurea' is een opvallende boom met goudgele bladeren die in het voorjaar verschijnen en gedurende de zomer groen kleuren. Het is een middelgrote boom met een ronde kroon en brede takken. In de zomer bloeit de boom met witte bloemen die in pluimen aan de takken hangen. Na de bloei ontstaan er lange peulen met zaden die in de herfst aan de boom blijven hangen. De Catalpa bignonioides 'Aurea' is een mooie sierboom die zowel solitair als in groepen geplant kan worden voor een prachtig effect in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is niet groenblijvend, maar verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de winter kaal zal zijn. Het blad van de plant is geel van kleur.

  Deze plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren.

  Ja, de Catalpa bignonioides 'Aurea' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het is een sterke en winterharde plant die weinig speciale zorg nodig heeft. Het bevordert de groei en gezondheid van de plant om regelmatig te snoeien en te bemesten.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' heeft een ruimte nodig van ongeveer 8 meter in de hoogte en 6 meter in de breedte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de boom zich goed kan ontwikkelen. Zorg voor een plek in de tuin waar de boom voldoende zonlicht kan krijgen.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt worden en de bladeren kunnen minder geel van kleur zijn. Kies dus liever een plek met voldoende zonlicht voor deze plant.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen. Tijdens warme periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de Catalpa bignonioides 'Aurea' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige insecten aan te trekken. Het kan bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Catalpa bignonioides 'Aurea' trekt bestuivende insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor vogels en andere dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De 'Aurea' zuilvormige Trompetboom bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt wanneer het erg warm is. Over het algemeen gedijt deze plant goed in de volle zon.

  Nee, de bladeren, bloemen en zaden van de Catalpa bignonioides 'Aurea' zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te consumeren. Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten geschikt zijn voor consumptie en sommige zelfs schadelijk kunnen zijn.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek dat geluid enigszins kan dempen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen, hoewel het niet zo effectief is als bijvoorbeeld een geluidsscherm.

 • De Catalpa bignonioides 'Aurea' kan het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Verwijder dode takken en snoei de overige takken terug tot de gewenste vorm. Let op dat de sapstroom niet te veel verstoord wordt tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziekten te voorkomen.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' heeft goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is en rijk aan voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur potgrond voor sierplanten of bomen voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  De bodemkwaliteit moet goed waterdoorlatend zijn en gematigd vochtig blijven. Een neutrale tot lichtzure bodem is het meest geschikt voor deze plant. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem.

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind om bladschade te voorkomen. Deze tuinplant kan goed groeien in zowel stadstuinen als grotere groene ruimtes.

  Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen door mulch rond de basis aan te brengen en de takken te beschermen met een jute doek. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en vorst. Water de plant niet tijdens vorstperiodes om schade te voorkomen.

  De plant vereist weinig onderhoud en is vrij winterhard. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de groei te bevorderen. Zorg voor een zonnige standplaats en vruchtbare grond voor optimale groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen goede bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Het is belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken die de plant voorziet van alle benodigde voedingsstoffen. Te veel mest kan leiden tot overmatige groei en problemen met de gezondheid van de plant.

  Mulch heeft vele voordelen voor de tuinplanten, zoals het helpen bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het toevoegen van voedingsstoffen aan de grond. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, met een laag van ongeveer 5-10 cm dik. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Catalpa bignonioides 'Aurea' gedijen het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het houden van de juiste zuurgraad zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je regelmatig controleren op bladluizen, rupsen en spint. Besproei de plant indien nodig met een milde zeepoplossing of gebruik natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en vermijd te veel vocht rond de plant om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Catalpa bignonioides 'Aurea' is een opvallende boom met goudgele bladeren die in het voorjaar verschijnen en gedurende de zomer groen kleuren. Het is een middelgrote boom met een ronde kroon en brede takken. In de zomer bloeit de boom met witte bloemen die in pluimen aan de takken hangen. Na de bloei ontstaan er lange peulen met zaden die in de herfst aan de boom blijven hangen. De Catalpa bignonioides 'Aurea' is een mooie sierboom die zowel solitair als in groepen geplant kan worden voor een prachtig effect in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.