Celastrus orbiculatus

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Celastrus orbiculatus, også kendt som klatre-kardinalhat, er en klatreplante med runde, grønne blade, der ligner vedbend. Den producerer små, gulgrønne blomster om sommeren, efterfulgt af grønne frugter, der skifter farve til orange. Denne plante trives godt i både sol og halvskygge og kan klatre op til 10 meter højt. Det er en invasiv art, der hurtigt kan sprede sig og kvæle andre planter. Celastrus orbiculatus er kendt for sit attraktive løv og frugter, men det er vigtigt at holde øje med den for at undgå spredning.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn. Bladene på denne plante mister deres blade om efteråret og er bare om vinteren. Det er en løvfældende klatreplante.

  Planten er kendt for at være hårdfør ned til -15 grader Celsius. Denne plante kan godt tåle frost og kolde temperaturer. Det anbefales at beskytte planten godt mod streng frost.

  Denne plante er generelt ret let at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Sørg for tilstrækkeligt med vand og sollys, og beskær om nødvendigt for at fremme væksten. Det er en robust plante, der trives godt i haven.

  Planten har brug for masser af plads til at vokse og sprede sig. Det anbefales at reservere mindst 4 kvadratmeter pr. plante. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at udvikle sig frit.

  Ja, denne plante trives godt i skyggen og kan endda trives i delvis skygge. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og sikre, at jorden er godt drænet. Det kan også hjælpe at gøde planten lejlighedsvis for optimal vækst.

  Denne plante har brug for vand cirka 1 til 2 gange om ugen, afhængigt af miljøforholdene. Sørg for, at jorden ikke bliver for tør eller for våd for at undgå rodbrand. Det er vigtigt at tjekke regelmæssigt, om jorden er tilstrækkeligt fugtig.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren, der produceres af blomsterne. Det er et godt valg til haver, der ønsker at tiltrække mere biodiversitet.

  Det er kendt, at denne plante kan være invasiv og fortrænge andre indfødte plantearter, hvilket ikke bidrager positivt til biodiversiteten. Det anbefales derfor ikke at dyrke denne plante i haven, men i stedet vælge indfødte planter, der kan støtte biodiversiteten.

  Planten blomstrer i juni og juli, og blomstringen varer cirka 3 uger.

  Denne plante kan godt lide fuld sol og trives bedst på et solrigt sted. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand i tørre perioder for at undgå udtørring. Yderligere beskyttelse mod skarpt eftermiddagssol kan være nødvendigt i ekstremt varme klimaer.

  Nej, frugterne fra denne plante er giftige for mennesker og kan forårsage maveproblemer, hvis de indtages. Det anbefales derfor ikke at spise denne plante. Det er vigtigt at forhindre, at børn og kæledyr spiser frugterne fra denne plante.

  Ja, Celastrus orbiculatus har lyddæmpende egenskaber takket være den tætte løvtag og den fulde vækst. Det kan absorbere lyde og hjælpe med at reducere støjforurening i området. Derfor bruges det ofte som en grøn skærm i haver og parker.

 • Det bedste tidspunkt at beskære planten er sent forår eller tidlig sommer. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær om nødvendigt for at bevare plantens form. Sørg for at bruge skarpe og rene beskæresakse for at undgå skade.

  Denne plante har brug for regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden drænerer godt for at undgå rodrot. Vand planten omkring rodområdet og undgå, at bladene bliver våde.

  Vælg en veldrænet pottemuld med tilstrækkelige næringsstoffer til denne plante. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, da det kan beskadige rødderne. Udskift pottemulden regelmæssigt for at holde planten sund.

  Planten trives bedst i veldrænet og frugtbar jord. Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke konstant våd. Undgå sur jord og vælg en neutral pH-værdi.

  Plantens foretrukne placering er helst et solrigt sted med veldrænet jord. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og udvikle sig. Beskyt planten mod hård vind og frost for at fremme væksten.

  Det er vigtigt at beskytte planten mod frost om vinteren ved at bruge muld eller en vinterdækken. Sørg for at plante vandes godt, inden frosten begynder. Det er også en god idé at placere planten et beskyttet sted for at minimere risikoen for frostskader.

  Sørg for at planterne får regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Beskær planten om nødvendigt om foråret for at bevare formen. Giv planten gødning for at sikre en sund vækst og blomstring.

  For haveplanter som Celastrus orbiculatus er det vigtigt at gøde om foråret og sommeren for at fremme væksten. Brug en afbalanceret gødning med en lavere kvælstofindhold for at undgå overdreven bladevækst. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Mulch er gavnligt for denne plante, fordi det hjælper med at holde fugt i jorden, undertrykker ukrudt og beskytter rødderne mod ekstreme temperaturer. Brug organisk mulch materiale som kompost, træflis eller blade for det bedste resultat. Det anbefales at lægge et lag mulch på 5-10 cm tykkelse rundt om planten, men sørg for, at mulchen ikke placeres direkte mod stammen for at undgå råd.

  Haveplanter, herunder Celastrus orbiculatus, trives bedst i jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,0. En jord med en let sur til neutral pH er ideel for de fleste haveplanter at trives godt. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante kan du overveje at tiltrække naturlige fjender af skadedyret, såsom marihøns eller fugle. Derudover kan du også bruge miljøvenlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrin. Sørg også for, at planten er sund og stærk ved regelmæssigt at give den gødning og vand.

 • Beskrivelse

  Celastrus orbiculatus, også kendt som klatre-kardinalhat, er en klatreplante med runde, grønne blade, der ligner vedbend. Den producerer små, gulgrønne blomster om sommeren, efterfulgt af grønne frugter, der skifter farve til orange. Denne plante trives godt i både sol og halvskygge og kan klatre op til 10 meter højt. Det er en invasiv art, der hurtigt kan sprede sig og kvæle andre planter. Celastrus orbiculatus er kendt for sit attraktive løv og frugter, men det er vigtigt at holde øje med den for at undgå spredning.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.