Chamaerops humilis

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaerops humilis is een palmsoort die ook wel bekend staat als de Europese dwergpalm of de Mediterrane waaierpalm. Het is een langzaam groeiende palm met meerdere stammen die uiteindelijk tot ongeveer 2-4 meter hoog kan worden. De bladeren zijn waaierachtig en donkergroen van kleur. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in warme, droge klimaten. Chamaerops humilis wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en langs paden of terrassen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Chamaerops humilis is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn groenblijvende karakter en sierlijke uitstraling. Het zorgt het hele jaar door voor een mooie en groene toevoeging aan de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius. Het is belangrijk om hem goed te beschermen tegen vorst in koudere klimaten. In Nederland kan hij over het algemeen goed overleven in de winter.

  De Chamaerops humilis is een plant die weinig onderhoud vereist en goed gedijt in de tuin. Zorg voor een zonnige standplaats en regelmatige bewatering om de plant gezond te houden. Verwijder dode bladeren en geef af en toe voeding voor optimale groei.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zijn karakteristieke waaiervormige bladeren te kunnen ontwikkelen. Houd bij het plaatsen rekening met een minimale afstand tussen andere planten. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht is voor een gezonde groei.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. De groei van de plant kan belemmerd worden als hij in de schaduw staat.

  Chamaerops humilis heeft 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door iets te laten drogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, Chamaerops humilis is goed voor de biodiversiteit, omdat het als schuilplaats en voedselbron kan dienen voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast draagt het bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 1 tot 2 maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Ook is het belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar, maar de bladeren kunnen niet gegeten worden. Het is belangrijk om alleen de vruchten te consumeren na grondig reinigen en te koken, om eventuele giftige delen te verwijderen. Het is altijd verstandig om voor consumptie advies in te winnen bij een expert.

  Ja, deze plant heeft dikke bladeren en kan geluidsgolven absorberen, waardoor het geluidsreductie effect kan hebben in een omgeving.

 • De plant kan worden gesnoeid om dode of beschadigde bladeren te verwijderen en om de vorm van de plant te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Gebruik altijd scherpe scharen om schade aan de plant te minimaliseren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen of te verrijken met meststoffen om de plant gezond te houden. Vermijd teveel water geven om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de grond regelmatig wordt bewaterd.

  Voor deze plant is het belangrijk om in de winter te zorgen voor bescherming tegen vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de plant in te pakken met stro of vliesdoek. Het is ook aan te raden om de wortels te beschermen door de grond rondom de plant te mulchen met bladeren of compost.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef af en toe voeding voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar en de zomer behoefte aan regelmatige bemesting met een specifieke meststof voor palmen. Geef de plant voeding volgens de instructies op de verpakking om de groei en gezondheid te bevorderen. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

  Mulch kan worden gebruikt als bedekking rondom de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Mulch beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei.

  De Tuinplanten zoals "Chamaerops humilis" gedijen het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te zuur is, aangezien dit de groei en gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Het regelmatig testen en indien nodig aanpassen van de bodem pH kan helpen om de optimale groeicondities te behouden.

  . Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofinsecten of nematoden. Daarnaast kunnen regelmatige controles en het schoonhouden van de plant helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Chamaerops humilis is een palmsoort die ook wel bekend staat als de Europese dwergpalm of de Mediterrane waaierpalm. Het is een langzaam groeiende palm met meerdere stammen die uiteindelijk tot ongeveer 2-4 meter hoog kan worden. De bladeren zijn waaierachtig en donkergroen van kleur. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in warme, droge klimaten. Chamaerops humilis wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en langs paden of terrassen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.