Cistus florentinus

Cistus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cistus florentinus, også kendt som Florentinsk Cisterose, er en stedsegrøn busk, der er hjemmehørende i Middelhavsregionen. Planten producerer smukke hvide blomster med en gul kerne og er elsket for sin dekorative værdi i haven. Bladene på Cistus florentinus har en aromatisk duft, og planten tiltrækker bier og sommerfugle. Busken har en fyldig og busket vækstform og trives godt i veldrænet jord og fuld sol. Cistus florentinus er en let at passe plante, der kræver lidt vedligeholdelse og er perfekt til middelhavshaver.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn og beholder sine blade hele året rundt. Dette betyder, at planten også forbliver grøn og attraktiv i haven om vinteren.

  Planten har en vinterhårdhed på cirka -10 til -15 grader Celsius. Derfor anbefales det at beskytte planten mod streng frost. Det er en haveplante, der trives bedst i et tempereret klima.

  Ja, denne plante er meget nem at vedligeholde og kræver lidt specifik pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssig vanding og beskæring for at fremme væksten. Generelt trives denne plante godt både i sollys og halvskygge.

  For optimal vækst og udvikling har denne plante brug for ca. 80 til 100 cm plads. Det er vigtigt at sikre tilstrækkelig luftcirkulation og ikke placere planten for tæt på andre planter. Tag også højde for plantens endelige størrelse for at sikre tilstrækkelig plads.

  Cistus florentinus trives bedst i direkte sollys og klarer sig mindre godt i skyggen. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med sollys for at vokse og blomstre bedst muligt. I skyggen kan planten ikke trives så godt, og blomstringen kan blive reduceret.

  Planten har brug for vand cirka en gang om ugen, afhængigt af jordforholdene og vejrforholdene. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig mellem vandingerne, men undgå at oversvømme den. Overvanding kan føre til rådne rødder.

  Ja, planten er kendt for sin tiltrækningskraft på sommerfugle og bier på grund af nektaren den producerer. Det er en værdifuld tilføjelse til en have, der tiltrækker disse bestøvere.

  Ja, denne plante tiltrækker forskellige insekter, der hjælper med bestøvningen af andre planter. Derved bidrager den til biodiversiteten i haven. Derudover giver planten ly og føde til forskellige dyr.

  Planten blomstrer normalt fra maj til juni, og blomstringsperioden varer cirka 3 til 4 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol. Det er en haveplante, der trives i solrige forhold. Sørg dog for tilstrækkeligt med vand i varmt vejr.

  Nej, planten er ikke spiselig. Den dyrkes primært på grund af de dekorative blomster og stedsegrønne blade i haven. At indtage planten kan være skadeligt for helbredet.

  Ja, planten har egenskaben til at dæmpe lyd ved hjælp af sine blade og stilke. Det kan hjælpe med at reducere omgivende støj indendørs og udendørs i haven. Planten kan derfor fungere som en naturlig lyddæmper.

 • Beskæring af denne plante skal foretages efter blomstring for at bevare formen og sundheden. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær de længere skud for at stimulere væksten. Sørg for, at beskæringsredskaberne er skarpe for at undgå skade på planten.

  Planten har brug for regelmæssig vanding i tørre perioder, men sørg for, at jorden mellem vandinger kan tørre godt ud. Giv vand preferably ved plantens base for at forhindre skimmeldannelse. I vintermånederne er det vigtigt at reducere vandingsmængden for at undgå rodbrand.

  Brug kalkholdig pottejord for optimal vækst og blomstring. Sørg for god dræning for at undgå rod på rødderne. Bland pottejord med sand efter behov for en luftig struktur.

  Planten trives bedst i godt drænet og kalkholdig jord. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd og indeholder tilstrækkelige næringsstoffer. Det anbefales at tilføre planten ekstra kalk, hvis jorden er sur.

  Cistus florentinus trives bedst på en solrig placering med godt drænet jord. Sørg for at beskytte planten mod hård vind og frost. Det er en ideel plante til en middelhavshave.

  Det anbefales at påføre et beskyttende lag muld eller blade rundt om planten i vintermånederne. Derudover er det klogt at beskytte planten mod kraftig vind og frost ved f.eks. at placere et skærm. Sørg for, at jorden er velafløbende og ikke for våd om vinteren.

  Planten foretrækker en solrig placering og veldrænet jord. Beskær efter blomstring for at holde planten kompakt. Giv regelmæssigt vand i tørre perioder.

  For haveplanter er det vigtigt at give organisk gødning om foråret for en god vækst og blomstring. Brug helst en gødning med en afbalanceret NPK-forhold. Overgødskning kan føre til forbrænding af rødderne, så hold doseringen i øje.

  Mulching er vigtig for haveplanter som denne art for at bevare fugtigheden i jorden, reducere ukrudtsvækst og regulere jordtemperaturen. Det anbefales at mulche med organisk materiale som kompost, halm eller barkflis for en sund vækst og blomstring af planten. Vær opmærksom på, at muldlaget ikke påføres direkte mod stammen for at undgå skimmeldannelse.

  Cistus florentinus trives bedst i en jord med en neutral til let sur pH-værdi. En pH-værdi på 6 til 7,5 er ideel for denne plantesort. Det er derfor vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt tilpasse den.

  Planter i kategorien Haveplanter er generelt mindre følsomme over for skadedyr og sygdomme. For at bekæmpe skadedyr på disse planter er regelmæssig inspektion og manuel fjernelse af evt. skadedyr ofte tilstrækkeligt. Hvis nødvendigt kan naturlige bekæmpelsesmidler anvendes.

 • Beskrivelse

  Cistus florentinus, også kendt som Florentinsk Cisterose, er en stedsegrøn busk, der er hjemmehørende i Middelhavsregionen. Planten producerer smukke hvide blomster med en gul kerne og er elsket for sin dekorative værdi i haven. Bladene på Cistus florentinus har en aromatisk duft, og planten tiltrækker bier og sommerfugle. Busken har en fyldig og busket vækstform og trives godt i veldrænet jord og fuld sol. Cistus florentinus er en let at passe plante, der kræver lidt vedligeholdelse og er perfekt til middelhavshaver.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.