Clematis terniflora

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis terniflora, ook bekend als Sweet Autumn Clematis, is een klimplant met overvloedige witte bloemen die bloeien in de late zomer en herfst. De bloemen verspreiden een zoete geur en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit snel en kan tot wel 6 meter hoog worden. Clematis terniflora gedijt het beste in volle zon tot halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig. Het is een populaire keuze voor het bedekken van hekken, muren en pergola's in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Clematis terniflora is een groenblijvende plant die het hele jaar door blad behoudt. Deze eigenschap maakt hem een populaire keuze voor tuinen en borders.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed tegen vorst. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst en koude wind in de winter. Zorg ervoor dat de wortels voldoende beschermd zijn tegen de kou.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende voor optimale groei en bloei. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en klimaten.

  De Clematis terniflora heeft genoeg ruimte nodig om te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant te voorzien van een klimrek of ander ondersteuningssysteem.

  Ja, Clematis terniflora groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water te geven. Schaduwrijke plekken kunnen de bloei verminderen, maar de plant zal nog steeds goed groeien.

  Clematis terniflora heeft in de zomer ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. In de winter heeft de plant minder water nodig, ongeveer 1 keer per week.

  Ja, de plant Clematis terniflora trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die in overvloed worden geproduceerd. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken en te ondersteunen in hun leefomgeving.

  Ja, Clematis terniflora is goed voor biodiversiteit omdat het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor insecten en vogels. Daarnaast trekt het bestuivers aan, wat bijdraagt aan de diversiteit van planten in de tuin.

  De plant bloeit van augustus tot september en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, Clematis terniflora kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6-8 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tegen harde wind.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn. Het wordt daarom afgeraden om delen van de plant te consumeren. Het is beter om deze plant enkel te bewonderen in de tuin.

  Ja, Clematis terniflora heeft een geluidsdempend effect door zijn dichte bladerdek en groeivorm. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of buitenruimte. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de omgeving.

 • In maart kunnen de takken van de plant tot op 30 cm boven de grond worden afgeknipt. Verwijder dode takken en snoei de plant om een gezonde groei te bevorderen. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe bloei te stimuleren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat er water op de bladeren komt om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal geschikt is voor bloeiende planten en voeg indien nodig extra meststoffen toe voor een gezonde groei. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is en voldoende voedingsstoffen bevat. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplanten.

  De plant gedijt het beste op een zonnige locatie met licht vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te klimmen en te groeien. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de winter goed door te komen, is het aan te raden om de plant af te dekken met mulch of bladeren. Dit beschermt de wortels tegen strenge vorst. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om dode bloemen regelmatig te verwijderen om de groei te stimuleren. Om de plant gezond te houden is het aan te raden om jaarlijks te bemesten.

  Voor een goede groei en bloei van deze plant is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor bloeiende tuinplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel in de zomer voor een optimale bloei.

  Mulch helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Het zorgt ervoor dat de wortels van de plant beschermd worden en gezond blijven. Het is aan te raden om jaarlijks mulch aan te brengen rondom de tuinplanten.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de structuur van de grond verbeteren en de zuurgraad aanpassen.

  Deze plant kan worden aangetast door bladluizen, spint, trips en slakken. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofwantsen helpen. Daarnaast kunnen insecticiden en fungiciden worden gebruikt om plagen te bestrijden.

 • Omschrijving

  Clematis terniflora, ook bekend als Sweet Autumn Clematis, is een klimplant met overvloedige witte bloemen die bloeien in de late zomer en herfst. De bloemen verspreiden een zoete geur en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit snel en kan tot wel 6 meter hoog worden. Clematis terniflora gedijt het beste in volle zon tot halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig. Het is een populaire keuze voor het bedekken van hekken, muren en pergola's in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.