Clematis montana

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis montana is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn overvloedige bloei in het voorjaar. De plant produceert grote trossen geurende bloemen in verschillende tinten roze, wit of paars. Clematis montana kan een hoogte bereiken van 6 tot 12 meter en groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek met vochtige, goed doorlatende grond. De plant is winterhard en kan goed tegen koude temperaturen. Het is een populaire keuze voor het begroeien van hekken, muren of pergola's in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis montana is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een klimplant die in het voorjaar bloeit met witte of roze bloemen. Het is een populaire keuze voor in de tuin vanwege zijn prachtige bloei en klimmogelijkheden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, de plant is erg makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is voldoende. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  "Clematis montana" heeft veel ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor een ruime plek in de tuin waar de plant zich vrij kan ontwikkelen. Een klimhulp zoals een trellis of pergola is aan te raden.

  Ja, Clematis montana groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het beste gedijt in een plek met gefilterd zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt voor gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water blijven staan. Over het algemeen is het voldoende om de plant eenmaal per week water te geven.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen met nectar. Het is een goede keuze als je deze insecten in je tuin wilt aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere insecten. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren. Het draagt bij aan een gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan duren tot wel vier weken.

  Clematis montana kan goed gedijen in de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft om uitdroging te voorkomen. Het is goed om de plant in de zomer regelmatig water te geven.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, de Clematis montana plant heeft een dicht bladerdek wat geluid kan dempen in de tuin. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen. Daarom is het een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant direct na de bloei door de oude takken tot 30 cm boven de grond af te knippen. Verwijder ook zwakke scheuten en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei nooit in de winter, aangezien dit de bloei kan belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Meng eventueel ook wat compost door de potgrond voor extra voedingsstoffen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond lichtzuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Het is aan te raden om de grond te verbeteren met compost of organische meststoffen voor optimale groei.

  Clematis montana gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voldoende vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om deze plant te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant beschermen door mulch of stro aan de voet te leggen en de plant te bedekken met een doek of jute. Zorg ervoor dat de plant niet te nat is in de winter om wortelrot te voorkomen.

  Snoei in het voorjaar na de bloei om de plant gezond en compact te houden. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Gebruik een klimhulp om de plant te ondersteunen tijdens het groeien.

  Tuinplanten zoals Clematis montana profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een organische meststof. Een bemesting met een hoog stikstofgehalte kan helpen bij de groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig verdeeld wordt rond de basis van de plant.

  Het is aan te raden om Clematis montana te mulchen om de wortels vochtig en koel te houden en onkruidgroei te beperken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost als mulch. Breng een laag mulch aan rond de basis van de plant, maar houd het weg van de stam om schimmelrot te voorkomen.

  Deze plant prefereert een neutrale tot lichtzure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad van de bodem te behouden voor een optimale groei en bloei. Het regelmatig testen en indien nodig aanpassen van de pH-waarde kan helpen om de plant gezond te houden.

  Om ongedierte te bestrijden op deze tuinplant, kunt u overwegen om regelmatig te controleren op luizen, slakken en spint. Ook kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen stimuleren om zich in de tuin te vestigen. Als alternatief kunt u ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 • Omschrijving

  Clematis montana is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn overvloedige bloei in het voorjaar. De plant produceert grote trossen geurende bloemen in verschillende tinten roze, wit of paars. Clematis montana kan een hoogte bereiken van 6 tot 12 meter en groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek met vochtige, goed doorlatende grond. De plant is winterhard en kan goed tegen koude temperaturen. Het is een populaire keuze voor het begroeien van hekken, muren of pergola's in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.