Clematis (Montana Grp) 'Freda'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis 'Freda' is een klimplant met prachtige roze bloemen die bloeien in het voorjaar. De bloemen zijn groot en geurend en vormen een spectaculaire aanblik in de tuin. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon of halfschaduw. 'Freda' is een sterke en winterharde clematissoort die jaar na jaar weer terugkomt en elke tuin een romantische uitstraling geeft. De plant is geschikt om te laten groeien tegen een schutting, hek of pergola en trekt ook vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis (Montana Grp) 'Freda' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn blad verliest. Het wordt aanbevolen om de plant in het voorjaar terug te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de Clematis (Montana Grp) 'Freda' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Verder is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien om de bloei te bevorderen.

  Voor Clematis (Montana Grp) 'Freda' is het raadzaam om minimaal 2 meter ruimte te voorzien voor een gezonde groei. Deze klimplant kan hoogtes bereiken van 8 tot 12 meter, dus zorg voor voldoende verticale ruimte. Zorg ook voor een stevige structuur of rek waar de plant zich aan kan hechten.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en de bloei verminderen.

  De Clematis plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceert. Het is een populaire keuze voor tuiniers die graag biodiversiteit in hun tuin willen bevorderen.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' is een klimplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en niet specifiek vanwege zijn bijdrage aan de biodiversiteit. Het is echter mogelijk dat de bloemen insecten aantrekken en daardoor indirect bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het planten van een variëteit aan planten, waaronder bloeiende klimplanten zoals Clematis, kan helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, Clematis Montana planten kunnen goed tegen de volle zon. Ze hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden tijdens warme en zonnige periodes.

  Nee, de plant Clematis (Montana Grp) 'Freda' is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt aanbevolen om deze plant niet voor consumptie te gebruiken.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' is niet bekend als een plant die geluid dempt. Het is voornamelijk een decoratieve klimplant die bloeit met mooie bloemen in het voorjaar. Het kan echter wel dienen als een fijne toevoeging aan de tuin waar geluidsdemping gewenst is.

 • Clematis (Montana Grp) 'Freda' moet jaarlijks direct na de bloei gesnoeid worden. Verwijder oude, zwakke of beschadigde takken en snoei de rest van de takken lichtjes terug om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeiwonden goed genezen en geef de plant daarna voldoende water en voeding.

  Geef regelmatig water aan de Clematis (Montana Grp) 'Freda', vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Water geven bij de wortels voorkomt schimmelziekten en bevordert de groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, om wortelrot te voorkomen. Voeg af en toe voedingsstoffen toe om de groei en bloei te stimuleren.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de bodem te verrijken met compost of organische meststoffen voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Een klimhulp of stevige ondersteuning is vaak nodig voor deze snelgroeiende klimplant.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch of bladeren aan te brengen rond de basis. Ook kan een beschermhoes of jute doek over de plant worden geplaatst. Zorg ervoor dat de plant goed vochtig blijft tijdens de wintermaanden.

  De Clematis (Montana Grp) 'Freda' heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen en verwijder dode of beschadigde takken. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Clematis hebben baat bij bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Het is belangrijk om de planten niet te overbemesten, omdat dit de groei kan belemmeren. Zorg ervoor dat de voedingsstoffen gelijkmatig verdeeld worden rond de wortelzone van de plant.

  Mulch is een laag materiaal die rond planten wordt gelegd om de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit bijvoorbeeld boomschors, compost of bladeren. Mulch kan worden toegepast in het voorjaar en de herfst.

  Clematis (Montana Grp) 'Freda' heeft een voorkeur voor neutrale tot lichtzure bodems met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Een goede bodem pH zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en optimaal kan groeien.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook regelmatig controleren op bladluizen, spint en rupsen kan helpen om plagen onder controle te houden. Insecticiden worden afgeraden, omdat deze ook schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Clematis 'Freda' is een klimplant met prachtige roze bloemen die bloeien in het voorjaar. De bloemen zijn groot en geurend en vormen een spectaculaire aanblik in de tuin. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon of halfschaduw. 'Freda' is een sterke en winterharde clematissoort die jaar na jaar weer terugkomt en elke tuin een romantische uitstraling geeft. De plant is geschikt om te laten groeien tegen een schutting, hek of pergola en trekt ook vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.