Clematis montana var. rubens

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis montana var. rubens is een klimplant met felroze bloemen die in de lente bloeien. De plant kan tot 8 meter hoog klimmen en heeft donkergroene bladeren die mooi contrasteren met de bloemen. Deze variëteit van Clematis montana staat bekend om zijn sterke groei en overvloedige bloei. Het is een populaire keuze voor het bedekken van pergola's, schuttingen en muren in de tuin. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis montana var. rubens is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter. Hij behoort tot de tuinplanten.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke klimplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra bescherming te bieden.

  De Clematis montana var. rubens is over het algemeen een makkelijke plant in onderhoud. Deze plant heeft minimale zorg nodig en kan goed groeien in verschillende soorten grond en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Clematis montana var. rubens heeft ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en structuren om de groei niet te belemmeren. Het is aan te raden om minimaal 1,5 tot 2 meter ruimte vrij te laten voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant minder goed zijn. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  De Clematis montana var. rubens heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aanbevolen om de grond vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die veel biodiversiteit willen aantrekken.

  Ja, Clematis montana var. rubens trekt vlinders en bijen aan door zijn bloemen en helpt zo de biodiversiteit in de tuin te bevorderen. Het biedt ook voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en vogels. Het is daarom een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 4-6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Zorg voor een goede afwatering van de grond om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de plant Clematis montana var. rubens is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Clematis montana var. rubens heeft een dicht bladerdek dat geluid kan dempen. De plant kan daardoor een bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Snoei de plant na de bloei lichtjes om de vorm te behouden en het hout jong te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventueel te lange takken terug. Gebruik een scherpe snoeischaar en bescherm je handen tegen eventuele doornen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water, zodat de wortels voldoende tijd hebben om vocht op te nemen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals de Clematis montana var. rubens is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld een mix van potgrond en grof zand. Vermijd potgrond met teveel voedingstoffen, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Zorg voor een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 voor optimale groei. Vermijd te zure grond en zorg voor voldoende voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond die voldoende vochtig is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter kan het helpen om de wortels van de plant te beschermen met een laag mulch. Daarnaast is het aan te raden om de plant in te pakken met vliesdoek of noppenfolie ter bescherming tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte locatie staat om de winter goed door te komen.

  Zorg voor regelmatig snoeien na de bloei om de plant gezond te houden. Geef de plant voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Ondersteun de plant met een klimhulp zodat deze goed kan groeien.

  Tuinplanten zoals Clematis montana var. rubens hebben regelmatig voeding nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten of klimplanten om de groei en bloei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de basis van de plant.

  De plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.0 en 7.0. Een te zure bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Voorkom ongedierte door regelmatig de plant te inspecteren en eventuele plagen met de hand te verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende licht en luchtstroom. Als er ondanks deze maatregelen toch hardnekkige plagen optreden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Clematis montana var. rubens is een klimplant met felroze bloemen die in de lente bloeien. De plant kan tot 8 meter hoog klimmen en heeft donkergroene bladeren die mooi contrasteren met de bloemen. Deze variëteit van Clematis montana staat bekend om zijn sterke groei en overvloedige bloei. Het is een populaire keuze voor het bedekken van pergola's, schuttingen en muren in de tuin. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.