Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Clematis 'Alba Luxurians' is een prachtige klimplant met witte en groene bloemen die in de zomer bloeien. Deze clematis behoort tot de Viticella Groep, die bekend staat om zijn uitbundige bloei en sterke groei. De bloemen hebben een opvallende tweekleurige uitstraling door de combinatie van witte bloemblaadjes met groene strepen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon of halfschaduw en kan tot 3 meter hoog worden. De Clematis 'Alba Luxurians' is perfect voor het begroeien van een pergola, muur of hekwerk in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een klimplant die bloeit in de zomer met witte bloemen met groene strepen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge winters te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren. Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' is dus goed bestand tegen koude temperaturen.

  Clematis is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een goede ondersteuning en regelmatig water geven. Snoei in het voorjaar alleen dode of beschadigde takken weg.

  De Clematis Viticella Groep 'Alba Luxurians' heeft ruimte nodig om te klimmen en groeien, met een geschatte uitspreiding van 1-1,5 meter. Zorg ervoor dat er voldoende verticale steun is, zoals een trellis of pergola, en dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich vrij kan ontwikkelen en mooi kan bloeien.

  Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en minder goed groeien. Kies daarom een plek met voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  Geef de Clematis regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Over het algemeen heeft de Clematis ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Ja, Clematis planten zijn geliefd bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze kunnen een mooie toevoeging zijn aan een tuin die bedoeld is om deze nuttige bestuivende insecten aan te trekken.

  Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' draagt bij aan de biodiversiteit doordat het insecten aantrekt met zijn bloemen. Het biedt ook beschutting en schuilplaatsen voor kleine dieren in de tuin. Door deze plant te laten groeien, kan de biodiversiteit in de tuin worden verhoogd.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt in de zomer. Daarnaast kan het helpen om de wortels koel te houden met behulp van mulch.

  Nee, Clematis planten zijn giftig en niet bedoeld voor consumptie. Het sap en de bladeren kunnen huidirritatie veroorzaken bij aanraking. Het is belangrijk om contact met de plant te vermijden en deze buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  Ja, Clematis planten staan erom bekend geluid te kunnen dempen door hun dichte begroeiing en bladeren. Bovendien kunnen ze een rustgevende en rustgevende sfeer creëren in tuinen en buitenruimtes. Het kan een handige toevoeging zijn aan een geluidsgevoelige omgeving.

 • Deze plant dient jaarlijks gesnoeid te worden in het voorjaar, na de vorstperiode. Verwijder zwakke en dode takken en snoei de overgebleven scheuten tot op 30-60 cm boven de grond. Eventueel kan na de eerste bloei in de zomer ook nog wat gesnoeid worden om de plant te verjongen.

  De Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een voedzame potgrond voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de grond pH-neutraal tot licht zuur is voor de beste resultaten.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de wortels koel te houden door een laag mulch aan te brengen. Bescherm de plant tegen harde wind en zorg voor voldoende ondersteuning voor de klimmende stengels.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kun je een laag mulch of compost rond de basis van de plant aanbrengen. Je kunt ook de plant bedekken met een stuk jute of tuinvlies om de vorst buiten te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant elk voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond en geef organische mest in het voorjaar voor een goede groei.

  Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om de bloei te bevorderen. Bemest in het voorjaar en in de zomermaanden. Vermijd overbemesting, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laag organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stengels van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De Tuinplant Clematis (Viticella Grp) 'Alba Luxurians' gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. pH-waarde van de bodem kan worden getest met een bodemtestkit.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze type tuinplanten, is het aan te raden om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van insecten of schimmels. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten kunnen effectief zijn in de strijd tegen ongedierte. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt om gezond te blijven.

 • Omschrijving

  De Clematis 'Alba Luxurians' is een prachtige klimplant met witte en groene bloemen die in de zomer bloeien. Deze clematis behoort tot de Viticella Groep, die bekend staat om zijn uitbundige bloei en sterke groei. De bloemen hebben een opvallende tweekleurige uitstraling door de combinatie van witte bloemblaadjes met groene strepen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon of halfschaduw en kan tot 3 meter hoog worden. De Clematis 'Alba Luxurians' is perfect voor het begroeien van een pergola, muur of hekwerk in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.