Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Clematis 'Carnaby' is een prachtige klimplant met grote, donkerroze bloemen en een geelgroen hart. Deze clematis bloeit laat in het seizoen, meestal in de zomer en herfst. De bloemen zijn opvallend en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw en heeft ondersteuning nodig om tegen te klimmen. 'Carnaby' is een populaire keuze voor het laten groeien tegen een hek, pergola of muur in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant. Gedurende de winter verliest de plant zijn bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Tuinplanten zoals deze kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen.

  Clematis is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud, zolang je maar regelmatig water geeft en de plant goed ondersteunt. Zorg ervoor dat de wortels koel en vochtig blijven en geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei. Snoei de plant elk voorjaar om de bloei te bevorderen.

  Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden, zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten. De plant kan ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog worden en heeft ruimte nodig om te klimmen. Zorg voor een stevige, stabiele ondersteuning zoals een trellis of hekwerk.

  Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. De plant heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. In de volle schaduw zal de plant niet goed gedijen.

  Clematis 'Carnaby' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar pas op voor wateroverlast. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, Clematis planten zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is daarom een goede keuze als je de biodiversiteit in je tuin wilt bevorderen.

  Clematisplanten bieden nectar en voedsel voor bijen en vlinders, waardoor ze bijdragen aan biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen ze dienen als schuilplaats en nestplaats voor vogels. Het is daarom een goede keuze voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin.

  De Clematis bloeit in de maanden mei tot en met augustus. De bloeiperiode van de Clematis duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen harde wind. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby' is niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn voor mens en dier. Het is het beste om de plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, als klimplant met dichte begroeiing biedt de Clematis 'Carnaby' enige geluidsdemping. De bladeren en stengels kunnen geluidsgolven absorberen en daardoor wat geluid verminderen. Echter, het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen.

 • Snoei deze clematis in maart. Knip dode of beschadigde takken weg. Snoei de plant elk jaar tot ongeveer 30 cm boven de grond.

  De Clematis plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed te laten uitlekken om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water aan de basis en vermijd het natmaken van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant wordt geplaatst voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel compost om de grond te verrijken.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond rijk is aan organisch materiaal en goed bemest wordt. Vermijd zware en compacte grondsoorten.

  De Clematis 'Carnaby' gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor vochtige, goed doorlatende grond en bescherm de voet van de plant tegen felle middagzon. Een klimhulp, zoals een pergola of trellis, is ideaal voor deze klimplant.

  Om Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Carnaby' te beschermen tegen vorst in de winter, kun je de basis bedekken met een laag mulch. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen koude wind door bijvoorbeeld een beschermende doek eroverheen te leggen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge wintermaanden.

  Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Clematis hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een meststof met een hoog fosforgehalte voor een uitbundige bloei. Bemest in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei.

  Mulchen is belangrijk voor de bescherming van de wortels en het vasthouden van vocht. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-7 cm dik rond de basis van de plant.

  Clematis gedijen het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem rond de 6.5 tot 7.0 ligt voor een gezonde groei. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk.

  Bij de bestrijding van ongedierte bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op luizen, spint en slakken. Een natuurlijke bestrijdingsmethode is het inzetten van lieveheersbeestjes die dol zijn op de luizen. Daarnaast kan ook een milieuvriendelijk insecticide worden gebruikt om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Clematis 'Carnaby' is een prachtige klimplant met grote, donkerroze bloemen en een geelgroen hart. Deze clematis bloeit laat in het seizoen, meestal in de zomer en herfst. De bloemen zijn opvallend en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw en heeft ondersteuning nodig om tegen te klimmen. 'Carnaby' is een populaire keuze voor het laten groeien tegen een hek, pergola of muur in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.