Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Star of India'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Clematis 'Star of India' is een prachtige klimplant met grote, paarsblauwe bloemen die in het late voorjaar tot de late zomer bloeien. De bloemen hebben donkerpaarse strepen en een geelgroen hart, wat zorgt voor een opvallend contrast. Deze Clematissoort staat graag in de zon tot halfschaduw en kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter. Het is een uitstekende keuze voor het laten groeien tegen een muur, hek of pergola in de tuin. Zorg voor een goede ondersteuning en regelmatig snoeien voor een gezonde groei en bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis (Late Large-flowered Grp) 'Star of India' is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad. Het is een tuinplant die bloeit in de zomermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst, vooral tijdens de wintermaanden. Tuinplanten zoals deze kunnen goed overleven in ons klimaat.

  Ja, Clematis planten zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze groeien goed in vruchtbare grond en hebben regelmatig water nodig. Snoeien in het voorjaar kan de bloei stimuleren.

  Clematis heeft ruimte nodig om te kunnen klimmen en groeien. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat de ranken zich vrij kunnen ontwikkelen. Plaats de plant bij voorkeur langs een muur, pergola of hekwerk waar hij kan klimmen.

  Deze Clematis groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven voor een optimale groei en bloei. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien.

  De Clematis plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin het groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is het beste om de grond te controleren voordat je water geeft om te voorkomen dat de plant te veel water krijgt.

  Ja, Clematis planten trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze planten zijn aantrekkelijk voor bestuivers en dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het planten van Clematis kan helpen om het ecosysteem in de tuin te ondersteunen.

  Ja, Clematis planten zijn zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Hierdoor dragen ze bij aan de biodiversiteit in de tuin en zorgen voor een gezonde ecologische balans. Het is dus zeker een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin.

  De Clematis bloeit in de maanden mei tot juni en bloeit ongeveer 4 tot 6 weken lang. Deze plant staat bekend om haar prachtige bloemen die de tuin opfleuren.

  Ja, Clematis planten kunnen goed gedijen in volle zon, maar ze hebben wel wat bescherming tegen de heetste middagzon nodig. Zorg ervoor dat de wortels koel blijven door mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Het regelmatig water geven en zorgen voor voldoende vocht is ook belangrijk voor een gezonde groei.

  Nee, Clematis planten zijn niet eetbaar. De plant is voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant vanwege de opvallende bloemen. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Clematis planten hebben het vermogen om geluid te dempen dankzij hun dichte bladeren en stelen. Ze kunnen helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of op het balkon. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze geen volledige geluidsisolatie kunnen bieden.

 • Clematis met late bloei kunnen in maart gesnoeid worden tot 30 cm boven de grond. Verwijder dode takken en snoei dunne stelen. Zorg voor voldoende licht en ruimte tussen de takken.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelziektes te voorkomen.

  Deze plant heeft goede potgrond nodig om optimaal te groeien en bloeien. Zorg voor goed doorlatende potgrond die licht en luchtig is. Gebruik een speciale potgrond voor bloeiende planten voor het beste resultaat.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te verbeteren met compost of organische mest.

  De Clematis 'Star of India' gedijt het beste op een standplaats met volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en verrijkt met compost. Een beschutte plek tegen harde wind is ideaal voor deze klimplant.

  Om de plant in de winter te beschermen, kun je mulch aanbrengen rond de basis. Daarnaast is het verstandig om de plant in te pakken met een lichte doek of vliesdoek bij strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plaats staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  De Clematis heeft veel zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond nodig. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond. Gebruik meststoffen speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Clematis hebben behoefte aan regelmatige bemesting met een evenwichtige meststof om gezond te groeien en bloeien. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen die de bodemstructuur verbeteren en de plant van voedingsstoffen voorzien. Bemest in het voorjaar en eventueel nog een keer tijdens het groeiseizoen voor optimale resultaten.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen. Mulch helpt de grond vast te houden en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Kies voor organisch materiaal zoals boomschors of bladeren.

  De plant gedijt het best in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Dit komt overeen met een gemiddelde zuurgraad van de bodem. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Je kunt slakken bestrijden door de planten te omringen met koperen strips of kopertape. Bladluizen en spint kunnen worden bestreden met een oplossing van water en milde zeep, of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in de tuin loslaten. Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte en snel actie te ondernemen om schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Clematis 'Star of India' is een prachtige klimplant met grote, paarsblauwe bloemen die in het late voorjaar tot de late zomer bloeien. De bloemen hebben donkerpaarse strepen en een geelgroen hart, wat zorgt voor een opvallend contrast. Deze Clematissoort staat graag in de zon tot halfschaduw en kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter. Het is een uitstekende keuze voor het laten groeien tegen een muur, hek of pergola in de tuin. Zorg voor een goede ondersteuning en regelmatig snoeien voor een gezonde groei en bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.