Cornus alba

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus alba, ook wel bekend als de witte kornoelje, is een struik die bekend staat om zijn opvallende rode takken in de winter. In het voorjaar bloeit de plant met kleine witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Na de bloei verschijnen er witte bessen die vogels aantrekken. De bladeren zijn donkergroen van kleur en verkleuren in de herfst naar rood tot paars. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan goed worden gebruikt als haag of solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, de plant is niet groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren van de plant in de winter zullen afvallen."

  Cornus alba is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius overleven. Het is een geschikte plant voor koude klimaten en winterse omstandigheden. De plant kan prima gedijen in Nederlandse tuinen waar strenge winters voorkomen.

  Cornus alba is een makkelijk te onderhouden plant die weinig speciale zorg vereist. Deze tuinplant gedijt goed in diverse bodemsoorten en kan goed tegen snoei. Regelmatig water geven en bemesten in het voorjaar bevordert de groei en bloei.

  Cornus alba heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 1,5 meter breed en 2 meter hoog. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij goed kan groeien en zich kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere beplanting staat om voldoende licht en lucht te krijgen.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de volledige schaduw kan de groei belemmerd worden en zal de plant minder goed gedijen. Het is daarom aanbevolen om de plant te planten op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  Cornus alba heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te nat worden. Water geven kan meestal één tot twee keer per week nodig zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de plant trekt vlinders aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Ook bijen worden aangetrokken door de bloemen van deze plant vanwege hun nectar en stuifmeel. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting aan kleine dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in een zonnige omgeving. Zorg wel voor voldoende water bij langdurige droogte.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen in sommige gevallen zelfs giftig zijn. Het is daarom belangrijk om de bessen van deze plant niet te consumeren. Het is geen eetbare plant.

  Cornus alba heeft dichte takken en bladeren, waardoor het geluid enigszins kan worden gedempt. Het is geen echte geluidsdempende plant, maar kan wel enige vermindering van geluid bieden in de tuin. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met echte geluidsdempende materialen.

 • Cornus alba kan het beste gesnoeid worden in de late winter of het vroege voorjaar. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en snoei de overige takken terug tot gewenste hoogte of vorm. Let op dat de vorm van de struik behouden blijft en snoei niet te rigoureus.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom dat de wortels te lang droog staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Voor de Tuinplanten zoals deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken om wortelrot te voorkomen. Kies een potgrond die geschikt is voor houtige gewassen en vermeng deze indien nodig met wat grof zand of perliet voor extra drainage. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is en regelmatig water krijgt, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg voor een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Vermijd wateroverlast en te droge grond, aangezien dit de groei en gezondheid van de plant kan beïnvloeden.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek met vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en kies een plaats met voldoende ruimte voor de wortels om te groeien. Kan zowel in de volle grond als in een pot of bak worden geplant.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de wortels. Ook kan je de plant afdekken met een speciale winterhoes of jutezak. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant vereist regelmatig snoeien om zijn vorm te behouden en bevordert de groei van jonge takken. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten en regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat dode of beschadigde takken worden verwijderd om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Cornus alba hebben behoefte aan een regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en eventueel nog een extra bemesting in de zomer. Let op de dosering en volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch houdt vocht vast in de bodem en beschermt de wortels van de plant tegen kou in de winter. Het zorgt ook voor een gezonde bodemstructuur en voorkomt onkruidgroei. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de plant.

  De Tuinplanten.info geeft aan dat Cornus alba het beste gedijt in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met bijvoorbeeld tuinturf of kalk. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De plant heeft over het algemeen weinig last van ziektes en plagen. Mocht er toch sprake zijn van ongedierte, dan kan dit meestal bestreden worden met behulp van natuurlijke vijanden of biologische bestrijdingsmiddelen. Regelmatig controleren en indien nodig handmatig verwijderen van plagen is ook een effectieve manier om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Cornus alba, ook wel bekend als de witte kornoelje, is een struik die bekend staat om zijn opvallende rode takken in de winter. In het voorjaar bloeit de plant met kleine witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Na de bloei verschijnen er witte bessen die vogels aantrekken. De bladeren zijn donkergroen van kleur en verkleuren in de herfst naar rood tot paars. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan goed worden gebruikt als haag of solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.