Cornus alba 'Elegantissima'

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus alba 'Elegantissima' is een decoratieve struik met opvallende witte en groene bladeren die in de zomer verkleuren naar roze en rood in de herfst. De plant groeit compact en bereikt een hoogte van ongeveer 2 meter. In het voorjaar produceert het kleine witte bloemen gevolgd door witte bessen in de herfst die vogels aantrekken. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw en geschikt is voor gebruik als solitair, haag of in een border. De rode twijgen geven de plant in de winter een decoratief aspect.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad verkleurt in de herfst naar een decoratieve roodgele kleur en valt daarna af. Het is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Hij kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Daarnaast heeft de plant graag een vochtige bodem en voldoende zonlicht.

  Deze plant heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de omgeving voldoende licht en lucht krijgt om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de plant in het gewenste formaat en vorm te houden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant verminderen en kan dit leiden tot minder bloei en minder kleurrijke bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De Cornus alba 'Elegantissima' heeft een gemiddelde waterbehoefte en moet ongeveer twee tot drie keer per week water krijgen tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, planten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit omdat ze als leefgebied dienen en voedsel leveren voor verschillende insecten, vogels en kleine dieren. Sommige planten trekken specifiek bepaalde diersoorten aan, waardoor de diversiteit in de tuin wordt vergroot. Het is belangrijk om een variatie aan plantensoorten te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Cornus alba 'Elegantissima' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen felle middagzon in de zomer. De plant kan ook in halfschaduw groeien, maar zal minder kleurrijk zijn dan in de volle zon.

  Nee, de bessen van de Cornus alba 'Elegantissima' zijn niet eetbaar en kunnen zelfs lichte maagklachten veroorzaken bij consumptie. Het is daarom aanbevolen om te voorkomen dat de bessen worden gegeten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door de bladeren en takken geluidsgolven te absorberen en te blokkeren. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en de akoestiek in de tuin te verbeteren. Het effect is echter beperkt in vergelijking met speciale geluidsdempende materialen.

 • Trim de plant in het voorjaar om dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei ook voor een compactere groei en om de vorm van de struik te behouden. Vermijd snoeien in de herfst, omdat dit de bloei kan verminderen in het volgende seizoen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  Cornus alba 'Elegantissima' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Het is aan te raden om regelmatig voeding toe te voegen aan de potgrond voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een zanderige of leemachtige bodem met een neutrale pH is ideaal. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond die niet te vochtig is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het verstandig om de plant te beschermen tegen strenge vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Het is ook aan te raden om de plant tijdig te snoeien om schade door sneeuwophoping te voorkomen. Bescherming met een winterscherm kan ook nuttig zijn bij extreme weersomstandigheden.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden in het voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder regelmatig dode takken om de groei te bevorderen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur met een evenwichtige meststof. Gebruik een meststof met een hoger stikstofgehalte in het voorjaar om de groei te stimuleren en een meststof met een hoger fosforgehalte in de zomer en herfst om de wortelontwikkeling te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is belangrijk om Cornus alba 'Elegantissima' in de winter te mulchen om de wortels te beschermen tegen vorst. Gebruik organisch materiaal zoals compost of bladeren en breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt geplaatst om rotting te voorkomen.

  De Tuinplanten vereisen een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met organisch materiaal of speciale meststoffen. Dit zal helpen om een gezonde groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen regelmatige controles en handmatig verwijderen van ongedierte helpen om de plant gezond te houden. Verder kunnen ecologische bestrijdingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld neemolie worden gebruikt tegen plagen zoals bladluizen.

 • Omschrijving

  Cornus alba 'Elegantissima' is een decoratieve struik met opvallende witte en groene bladeren die in de zomer verkleuren naar roze en rood in de herfst. De plant groeit compact en bereikt een hoogte van ongeveer 2 meter. In het voorjaar produceert het kleine witte bloemen gevolgd door witte bessen in de herfst die vogels aantrekken. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw en geschikt is voor gebruik als solitair, haag of in een border. De rode twijgen geven de plant in de winter een decoratief aspect.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.