Cornus alba 'Spaethii'

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cornus alba 'Spaethii' is een opvallende heester met bontgekleurde bladeren en takken. In de zomer heeft deze plant groengele bladeren met een witte rand, die in de herfst verkleuren naar rood. Het is een snelgroeiende struik die tot ongeveer 2 meter hoog kan worden. Deze plant bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen, gevolgd door witte bessen in de zomer. De Cornus alba 'Spaethii' is geschikt voor in een border, als solitaire plant of in een haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende struik. In de winter verliest hij zijn bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst om de groei in het voorjaar te bevorderen. Deze plant is geschikt om in de tuin te planten.

  Cornus alba 'Spaethii' is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. Regelmatig snoeien in de winter bevordert de groei en bloei van de plant.

  De Cornus alba 'Spaethii' heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en voldoende afstand heeft tot andere planten in de tuin. De plant kan zowel solitair als in een groep geplant worden.

  De Cornus alba 'Spaethii' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water om de groei te bevorderen. Een locatie met wat ochtendzon kan gunstig zijn voor de groei van deze plant.

  Cornus alba 'Spaethii' heeft gemiddelde tot veel water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt, dus controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift hierop aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een populaire keuze in de tuin vanwege de aantrekkelijkheid voor bestuivers.

  Cornus alba 'Spaethii' is een waardevolle plant voor biodiversiteit vanwege de nectar en de bessen die vogels aantrekken. De plant biedt schuilplaatsen en voedsel voor insecten en vogels, waardoor het bijdraagt aan een gezonde ecologische omgeving in de tuin. Met zijn aantrekkelijke bladeren en schors, draagt de plant ook bij aan de visuele diversiteit en schoonheid van de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme dagen. In de zon kan de plant mooi rood kleuren.

  Deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant vanwege zijn opvallende rode takken en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in een tuin of buitenruimte. Het is echter geen perfecte geluidsdemper en zal de geluiden niet compleet blokkeren.

 • De beste tijd om deze plant te snoeien is in het late voorjaar of begin van de zomer. Snoei dode of beschadigde takken weg en knip indien nodig de takken terug tot gewenste lengte. Voer regelmatig onderhoudssnoei uit om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de plant in een te natte bodem staat.

  De plant heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond licht zuur is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig wordt gehouden, maar vermijd dat de wortels van de plant constant in het water staan.

  De bodemkwaliteit waarop deze plant gedijt, is vochtig en goed doorlatend. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en bij voorkeur licht zuur is. Vermijd bodems die te droog of te zwaar zijn.

  De Cornus alba 'Spaethii' gedijt het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed tegen koude en kan zelfs in de winter zijn bladeren behouden.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of stro aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kan een laag bladeren over de plant zelf helpen om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en oude takken te verwijderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Gebruik organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting gedurende het groeiseizoen om gezond en sterk te blijven. Gebruik een speciale meststof voor sierplanten in het voorjaar en herfst voor optimale voeding. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is aan te raden voor de Tuinplanten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Breng een laag mulch aan rondom de plant, maar houd de mulch weg van de stam om rotting te voorkomen.

  De Cornus alba 'Spaethii' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is en goed doorlatend is. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem helpen reguleren.

  Deze plant kan gevoelig zijn voor bladluizen, trips en wantsen. Om deze ongedierte te bestrijden, kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of ze met de hand verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Cornus alba 'Spaethii' is een opvallende heester met bontgekleurde bladeren en takken. In de zomer heeft deze plant groengele bladeren met een witte rand, die in de herfst verkleuren naar rood. Het is een snelgroeiende struik die tot ongeveer 2 meter hoog kan worden. Deze plant bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen, gevolgd door witte bessen in de zomer. De Cornus alba 'Spaethii' is geschikt voor in een border, als solitaire plant of in een haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.