Cornus mas 'Variegata'

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus mas 'Variegata' is een variant van de gele kornoelje met opvallend bontgekleurd blad. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een speels en kleurrijk effect in de tuin. In het voorjaar bloeit deze variëteit met gele bloemen die een aantrekkelijke aanblik geven. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Cornus mas 'Variegata' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft tijdens de winter kaal. Het is daarom een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Deze plant kan dus overleven in ons klimaat.

  De Cornus mas 'Variegata' is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale aandacht. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomgevingen. Regelmatig snoeien kan de vorm en gezondheid van de plant bevorderen.

  Cornus mas 'Variegata' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte krijgt om zich uit te breiden en dat er geen andere planten te dichtbij staan. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant en de bloemproductie verminderen. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor een optimale groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin ze groeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Regelmatig controleren of de grond droog aanvoelt is aan te raden.

  Ja, Cornus mas 'Variegata' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het ondersteunen van biodiversiteit.

  Ja, de plant Cornus mas 'Variegata' is goed voor de biodiversiteit. Door de bloemen en bessen trekt de plant bijen, vlinders en vogels aan, wat bijdraagt aan een gezonde en diverse tuinomgeving. Daarnaast biedt de plant schuil- en nestgelegenheid voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van de plant te consumeren, aangezien ze giftig kunnen zijn. Het is aan te raden om alleen eetbare planten te oogsten en te consumeren.

  Ja, deze plant heeft het vermogen om geluid te dempen dankzij de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid en het creëren van een rustigere omgeving in de tuin.

 • Knip in het late voorjaar of vroege zomer de oude, dode takken weg. Verwijder ook eventuele gekruiste takken en dun de struik uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Verjong de struik door regelmatig een derde van de oudste takken tot aan de grond weg te snoeien.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  De Cornus mas 'Variegata' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te zuur is en geef de plant regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Voeg indien nodig organische meststoffen toe om de groei en bloei te bevorderen.

  De bodemkwaliteit van de plant moet goed doorlatend zijn en licht zuur tot neutraal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  De Cornus mas 'Variegata' groeit het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in de tuin en is een aanwinst voor je tuinontwerp.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te beschermen met een laag mulch rond de wortels en eventueel een lichte afdekking met jute of stro. Tijdens strenge vorst is het verstandig om de plant extra beschutting te geven door bijvoorbeeld een vliesdoek te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken in de late winter of vroege lente om de gezondheid en uitstraling van de plant te bevorderen. Mulchen rond de basis van de plant kan helpen om onkruidgroei te verminderen en de grond vochtig te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven om de groei en bloei te stimuleren. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten om de juiste voedingsstoffen te bieden. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laag organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt gelegd om rot te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen zoals regelmatig inspecteren op ongedierte en het verwijderen van aangetaste delen van de planten worden genomen. Het is belangrijk om de juiste bestrijdingsmethode te kiezen en deze zorgvuldig toe te passen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Cornus mas 'Variegata' is een variant van de gele kornoelje met opvallend bontgekleurd blad. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een speels en kleurrijk effect in de tuin. In het voorjaar bloeit deze variëteit met gele bloemen die een aantrekkelijke aanblik geven. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.