Cornus sanguinea

Cornus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cornus sanguinea, ook wel bekend als de rode kornoelje, is een struik met groene bladeren en rode twijgen. In de lente en zomer produceert deze plant kleine witte bloemen die gevolgd worden door blauwzwarte bessen in de herfst. De rode kornoelje groeit het beste op vochtige en voedzame grond, en gedijt goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. Deze plant is ook populair vanwege de mooie herfstverkleuring van het blad naar rood en paars. De rode kornoelje wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn opvallende uiterlijk en de aantrekkingskracht voor vogels en insecten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Cornus sanguinea is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Deze plant is bladverliezend en komt in de categorie tuinplanten.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren.

  Cornus sanguinea is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig speciale vereisten en kan goed gedijen in verschillende bodem- en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien kan de gezondheid en vorm van de plant bevorderen.

  Cornus sanguinea heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen plant. Het is aanbevolen om ten minste 1,5 meter ruimte vrij te laten tussen andere planten om de groei en ontwikkeling van deze struik niet te belemmeren. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te beheersen.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk groeien in de schaduw. Zorg er wel voor dat de plant nog voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de plant af en toe bloot te stellen aan direct zonlicht voor een optimale groei.

  Cornus sanguinea heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan door middel van zijn nectarrijke bloemen. Het is daarom een goede keuze voor een tuin waarbij je wilt helpen bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit vanwege de hoge ecologische waarde en aantrekkingskracht op insecten en vogels. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die de natuurlijke balans kan helpen bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg voor voldoende water en goede bodemdrainage om de plant gezond te houden.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor menselijke consumptie. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om te weten welke planten wel en niet eetbaar zijn.

  Ja, de plant Cornus sanguinea heeft een geluidsdempend effect dankzij de dichte groei van bladeren en takken. Dit zorgt voor een beperking van omgevingsgeluiden en een verhoogde privacy in de tuin. Het is daarom een geschikte keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het late voorjaar of vroege zomer. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant uit voor een gezonde groei. Pas op met teveel snoeien, dit kan de bloei verminderen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de wortels van de plant en vermijd bladnat.

  De potgrond voor Tuinplanten dient goed doorlatend te zijn en een lichtzure pH-waarde te hebben. Het wordt aangeraden om bemeste potgrond te gebruiken om de groei en bloei van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt vervangen of aangevuld om de gezondheid van de plant te behouden.

  Cornus sanguinea gedijt het beste op goed doorlatende bodems met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en mag niet te vochtig zijn. Het is belangrijk dat de plant voldoende voedingsstoffen en water krijgt om gezond te groeien.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond, en zorg voor beschutting tegen harde wind. Goede standplaatsen zijn bijvoorbeeld in een border, langs een vijver of als solitaire struik in de tuin.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een ademende doek of jute zak om hem te beschermen tegen koude wind en sneeuw. Het is belangrijk om de bescherming in het voorjaar te verwijderen zodra het weer warmer wordt.

  Snoei in het voorjaar dode takken en dun de struik uit om lucht en licht door te laten. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om de bodem te bemesten met organische mest of speciale meststoffen voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat de plant ook voldoende water krijgt na het bemesten.

  Het is raadzaam om Cornus sanguinea te mulchen in het voorjaar om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost om de grond rondom de plant te bedekken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelgroei te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Cornus sanguinea gedijen het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond niet te zuur of te basisch is, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

  Er zijn verschillende manieren om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten. Denk aan het regelmatig controleren op luizen of spint, het verwijderen van aangetaste bladeren en het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook worden gebruikt, maar deze kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

 • Omschrijving

  Cornus sanguinea, ook wel bekend als de rode kornoelje, is een struik met groene bladeren en rode twijgen. In de lente en zomer produceert deze plant kleine witte bloemen die gevolgd worden door blauwzwarte bessen in de herfst. De rode kornoelje groeit het beste op vochtige en voedzame grond, en gedijt goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. Deze plant is ook populair vanwege de mooie herfstverkleuring van het blad naar rood en paars. De rode kornoelje wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn opvallende uiterlijk en de aantrekkingskracht voor vogels en insecten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.