Coronilla valentina

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Coronilla valentina, ook bekend als het zomerparfum, is een groenblijvende struik met kleine geveerde bladeren en geel tot rozeachtige bloemen die sterk naar vanille ruiken. De plant bloeit van de lente tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan met zijn zoete geur. Coronilla valentina gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige tot licht beschaduwde locaties. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en containers en kan zowel als solitaire plant of in groepen worden geplant. Deze plant is ook bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  Coronilla valentina is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in ons gematigde klimaat en vereist geen extra bescherming tegen vorst. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen koude wind en vochtige grond in de winter.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoeiwerk en is bestand tegen droge omstandigheden. Regelmatig water geven en voeding geven is voldoende voor een gezonde groei.

  Coronilla valentina heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten zodat ze optimaal kunnen groeien. Houd hierbij rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Coronilla valentina groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in de halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en minder goed groeien dan op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven bij hoge temperaturen.

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend vanwege de zoete geur en kleurrijke bloemen. Het trekt deze bestuivers aan en is dus een goede keuze voor een tuin waar je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Daarnaast helpen de wortels bij het verbeteren van de bodemstructuur en het vasthouden van water. Ook biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van mei tot en met september en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen de volle zon. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant tegen felle middagzon in warme zomermaanden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral in droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn. Het is het beste om alleen bekende eetbare planten te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door middel van dichte bebladering en absorptie van geluidsgolven. Het plant kan dus bijdragen aan een geluidsarme omgeving in de tuin.

 • Het is belangrijk om in het voorjaar dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen. Ook kan de plant na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om onnodige schade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  De plant heeft potgrond nodig die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water en meststoffen voor een gezonde groei.

  Coronilla valentina gedijt het best in goed doorlatende, kalkrijke bodem. Vermijd te natte grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van deze plant.

  De standplaats voor deze tuinplant is het liefst in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Het is aan te raden om de plant te planten in een border of rotstuin.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een beschermende doek of jutezak rond de plant worden gewikkeld om te voorkomen dat de takken beschadigd raken door koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant tijdens de wintermaanden op een beschutte plek staat om de kans op schade door vorst te minimaliseren.

  De plant vereist een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Regelmatig water geven en bemesten tijdens het groeiseizoen is aanbevolen. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Gebruik een algemene meststof voor bloeiende of groenblijvende planten. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels en moet vermeden worden.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze tuinplant om de grond vochtig te houden en om onkruidgroei te onderdrukken. Het zal ook helpen om de plant te beschermen tegen plotse temperatuurschommelingen. Tuinafval, zoals bladeren en houtsnippers, kunnen gebruikt worden als mulch voor deze plant.

  De plant groeit het beste in een bodem met een neutrale zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te zuur. Een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7 is ideaal voor deze plantensoort.

  Planten die tot de categorie tuinplanten behoren, kunnen geplaagd worden door ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen ingezet worden. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  Coronilla valentina, ook bekend als het zomerparfum, is een groenblijvende struik met kleine geveerde bladeren en geel tot rozeachtige bloemen die sterk naar vanille ruiken. De plant bloeit van de lente tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan met zijn zoete geur. Coronilla valentina gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige tot licht beschaduwde locaties. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en containers en kan zowel als solitaire plant of in groepen worden geplant. Deze plant is ook bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.