Corylus avellana

Corylus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Corylus avellana, ook bekend als de hazelaar, is een struik die inheems is in Europa en delen van Azië. De plant kan tot 6 meter hoog worden en heeft ovale bladeren die in de herfst geel worden en afvallen. In het voorjaar produceert de hazelaar hangende mannelijke katjes en kleine rode vrouwelijke bloemen. Na de bestuiving groeien er hazelnoten aan de boom die in de herfst geoogst kunnen worden. De hazelaar gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en is een populaire keuze voor tuinen vanwege de mooie vorm en het nuttige oogstproduct.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen in de herfst van de struik vallen en in de lente weer terug groeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en eventueel te snoeien om de vorm te behouden. Zorg voor een geschikte standplaats met voldoende zonlicht en goede afwatering.

  De struik heeft minimaal een ruimte nodig van 2 meter in de breedte en 2 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de struik zich goed kan ontwikkelen en genoeg zonlicht kan ontvangen. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tot andere planten om competitie om water en voeding te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het kan moeilijk zijn om goed te gedijen in de schaduw, omdat het minder bloemen en noten kan produceren. Het is dus aan te raden om de plant in een zonnige plek te planten voor een goede groei.

  Hazelaar heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Het is raadzaam om de grond regelmatig te controleren voordat u water geeft.

  Ja, deze plant trekt zowel vlinders als bijen aan met zijn bloemen en nectar. Het is een waardevolle aanvulling op een tuin die bedoeld is om insecten aan te trekken.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving.

  Hazelaars bloeien meestal in de maanden januari tot en met maart. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. In de volle zon kan de plant goed groeien en bloeien.

  Ja, de vruchten van deze plant, hazelnoten, zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in gerechten en als snack. Het is belangrijk om te controleren of de noten vers en rijp zijn voordat ze geconsumeerd worden. Het eten van te veel hazelnoten kan maagklachten veroorzaken.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid dempen en zorgen voor een rustiger omgeving. Daarnaast kunnen planten in het algemeen helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin. Het planten van deze specifieke plant kan dus bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast.

 • Het snoeien van hazelaar planten kan het beste in de late winter of vroege lente worden uitgevoerd. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Let op verticale scheuten en knip ze terug tot op de grond om de vorm en groei van de plant te bevorderen.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad tijdens het besproeien.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn en vochtig blijven, maar niet te nat. Gebruik een mengsel van potgrond voor tuinplanten en voeg eventueel wat scherp zand toe om de drainage te verbeteren. Verpot de plant om de paar jaar om de wortels gezond te houden.

  Corylus avellana gedijt het best in een goed gedraineerde bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en voldoende vocht vasthouden. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd natte en vochtige grond. Bescherm de plant tegen harde wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

  Het is aan te raden om bij vorst de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kun je speciale winterbescherming gebruiken, zoals juten of vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant in de winter niet uitdroogt, vooral bij droge en winderige omstandigheden.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik meststoffen speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te stimuleren.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan een regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Gebruik een meststof die specifiek is ontworpen voor bladverliezende heesters om een gezonde groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant en vermijd het gebruik van te veel meststoffen om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is gunstig om mulch rond de plant aan te brengen in de herfst om de wortels te beschermen tegen vorst. Mulch helpt ook om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  Corylus avellana gedijt het beste in neutrale tot iets zure bodems met een pH-waarde van 5,5 tot 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met organisch materiaal of kalk. Te zure grond kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren.

  Voor de bestrijding van ongedierte op deze plant kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden of roofmijten gebruikt worden. Ook kunnen insecten zoals lieveheersbeestjes ingezet worden om plagen te verminderen. Zorg daarnaast voor een goede bodemgezondheid en voldoende voeding om de plant weerbaar te maken tegen plagen.

 • Omschrijving

  Corylus avellana, ook bekend als de hazelaar, is een struik die inheems is in Europa en delen van Azië. De plant kan tot 6 meter hoog worden en heeft ovale bladeren die in de herfst geel worden en afvallen. In het voorjaar produceert de hazelaar hangende mannelijke katjes en kleine rode vrouwelijke bloemen. Na de bestuiving groeien er hazelnoten aan de boom die in de herfst geoogst kunnen worden. De hazelaar gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en is een populaire keuze voor tuinen vanwege de mooie vorm en het nuttige oogstproduct.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.